A kivehető műfogsorok tisztítása

Fogainkat számos okból veszíthetjük el, például fogágybetegség, baleset, elhanyagolt higiénia miatt, vagy ha szuvas fogainkkal későn megyünk a fogorvoshoz. Nagyon fontos kiemelni, hogy a műfogsorok tisztítása ugyanolyan fontos, mint a saját, természetes fogak tisztítása! Ennek elmulasztása esetén a fogsoron fogkő, baktériumok, gombák telepedhetnek meg, ami fertőzést, rossz leheletet (halitózis) okoz viselőjének.
Ha implantátum behelyezése után fogsort viselünk a gyógyulási időre, szintén nagyon fontos a gondos fogsorápolás, ugyanis a beültetett implantátum hosszú távú sikerességét is veszélyeztethetjük hiányos szájhigiénével, ápolatlan fogsorokkal, fertőzéssel.

Alsó és felső teljes protézis szájban, az átadás után. Jól látható, milyen szép tiszta

Alsó teljes protézis gipszmintán

 

Fontos tanácsok fogsorviselőknek:

 • Megelőzésre a műfogsort kefével naponta többször, minden evés után alaposan meg kell tisztítani, illetve rendszeresen fertőtleníteni kell.
 • Minden evés után érdemes leöblíteni a fogsorát, száját. A nyelvét is tisztítsa fogkefe segítségével, hátulról előre seprő mozdulatokkal, ugyanis a műanyag hatására csökken a nyelv öntisztulása, a nyelv csillói összeragadnak, ezáltal csökkentik az ízlelőbimbók működését, az ízérzékelést!
 • A kefés tisztításhoz szükségünk lesz egy protézistisztító kefére, melyeket speciálisan a műfogsorok tisztításához fejlesztettek ki. Általában kétféle fej található rajtuk, hogy a fogsor minden részét alaposan meg tudjuk tisztítani. Ha nincs lehetőségünk ilyen műfogsortisztító kefe vásárlására, akkor a hagyományos fogkefék közül válasszunk egy puha vagy közepes sörtéjűt, hogy a fogsor anyagát ne sértse fel a kefe. Ez a típusú kefe is alkalmas a protézisek tisztítására, de egy kicsit megnehezíti a dolgunkat, mert a fogsor bizonyos területeit nehezebben tudjuk elérni vele.

Az egyik legnépszerűbb protézistisztító kefe (kép forrása: www.gumbrand.com)

 • A sérülések elkerülése érdekében vízzel teli mosdó felett tisztítsa meg a fogsort, így ha leesne, nem törik el a kagylóban!
 • A kefével történő tisztításnál használjon fogkrémet is! Olyan fogkrémet válasszon, amely nem tartalmaz nagy dörzsszemcséket, nehogy azok a fogsor anyagát felsértsék!
 • Kereskedelmi forgalomban nagyon sokféle és jó minőségű, megbízható műfogsortisztító tabletta kapható, melyek baktérium- és gombaellenes hatással is rendelkeznek. Ezek használata hetente 1-2 alkalommal javasolt. Mindig olvassa el a használati útmutatót, és pontosan kövesse a gyártó utasításait! Ne áztassa a fogsort az előírt időnél tovább, mert az károsodást okozhat!

Blend-a-dent műfogsortisztító tabletta

 • Lehetőség szerint kerülje a túlzott szájvíz- és szájsprayhasználatot! Bár ezek hozzájárulnak a friss és tiszta szájüreg érzetéhez, ha túl gyakran használjuk őket, könnyen felborulhat szájüregünk normál flórája, kedvezve a gombák elszaporodásának. Sajnos súlyos esetben annyira beleivódhatnak a fogsor anyagába a gombák, hogy csak a protézis cseréje nyújthat megoldást.
 • Ne dohányozzon! A dohányzás nemcsak a szájüreg gombás fertőzését, hanem a szájüregi rák kialakulását is elősegíti, érdemes mielőbb felhagyni e káros szenvedéllyel.
 • Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét! A cukorbetegségben szenvedőknél sajnos ötször gyakrabban fordul elő a szájüreg gombás fertőzése, ezért fontos a rendszeresen ellenőrzött, orvos által beállított vércukorszint megtartása.
 • Lehetőség szerint kerülje a cukorban, élesztőben gazdag ételeket, ezek ugyanis elősegíthetik a Candida, vagy más néven az élesztőgomba elszaporodását.
 • Naponta tisztítsa meg a fogak helyét és a nyelvet is egy puha fogkefével. Ezzel nemcsak eltávolítjuk a lepedéket, és a fogsor alá szorult ételmaradékot, de fokozzuk a vérkeringést, ami lassítja a csont pusztulását a protézis alatt, illetve segíti az ízérzékelést is.
 • Naponta többször alaposan masszírozza az állcsontgerinceket a hüvelykujjával kb. 5 percig, így serkentheti a fogíny vérellátását és az állcsontgerinc táplálását, valamint csökkentheti a csontleépülés lehetőségét!

Foghúzások után készített alsó és felső immediát kivehető ideiglenes fogsor szájban.

 • Szódabikarbónával vagy fehérítős fogkrémmel nem tudja kifehéríteni a műfogsort. Általában csak kárt okozunk a fogsor anyagában, de a színe nem fog javulni.
 • A fogsorra ugyanúgy rakódik lepedék és fogkő, mint a természetes fogainkra.
 • A mai, modern anyagból készült protéziseknek már nem tesz jót, ha vízben tároljuk őket egész éjszaka. Ezek az anyagok már nem zsugorodnak száraz közegben. Sőt! A vizes, nyirkos közeg nagyon kedvez a baktériumok elszaporodásának. Amikor nem viseljük a fogsort, ha csak lehet, tisztítsuk meg alaposan, és egy jól szellőző, száraz helyen tároljuk.
 • A fogsort nem kötelező kivenni éjszakára. Ha kényelmesnek érzi, fogsortisztítás után nyugodtan lehet fogsorral a szájban aludni.
 • Feltörések esetén ne hordja fogsorát éjszaka, amíg a seb meg nem gyógyul! Keresse fel a fogorvost fogsorkorrekció érdekében! Ha nagyon fáradt vagy stresszes, feltétlenül vegye ki a fogsorát éjszakára, mivel a fogcsikorgatás, fogszorítás káros, mivel gyengébb vérellátást okoz az állcsontokban, és gyorsítja a csontleépülést!
 • Ha részt veszünk a rendszeres, éves fogászati ellenőrzésen, akkor jó eséllyel még idejében észlelhetjük a fogak kopását, a fogsor billegését, a feltörések okozta fertőzést, amit kezdeti stádiumban sokkal könnyebb kezelni.
 • A fogsor harapási magasságának orvossal való ellenőriztetése fontos; mindkét oldalon kiegyensúlyozott érintkezésnek kell lennie. Amennyiben nagyon billeg vagy mozog a fogsor, úgy érezzük, már „nincs a helyén”, érdemes a fogsort alábélelni.

Kivehető ideiglenes fogsor alul- és felülnézetből. Jól látható rajta a vastag fogkőréteg, mely a rendszeres tisztítás hiányában rakódott a fogsorra

Kulcsszavak: műfogsor, protézis, fogkő, tisztítás, protézistisztító kefe, immediát fogsor, halitózis, rossz lehelet, fogcsikorgatás, fogszorítás, csontleépülés, Candida