Amennyiben a páciensnek van kivehető fogsora, és szájsebészeti beavatkozást végzünk a szájban (foghúzás, fogbeültetés, implantálás, csontpótlás stb.), ajánlott a régi kivehető fogsor alábélelése. Az alábélelés segítségével a fogsor továbbra is kényelmes, hordható lesz, mivel „hozzásimul” az új anatómiai viszonyokhoz. Ezt a típusú alábélelést a fogorvos azonnal a beavatkozás után, a rendelőben végzi el, így nem kell a fogsort a fogtechnikai laboratóriumba elküldeni, azaz nem marad a páciens napokig fog nélkül. Az eljárás gyors és hatékony, segítségével az ideiglenes fogsor újra kényelmes lesz.

Az ideiglenes fogsor alábélelésének folyamata egy puhán maradó alábélelő anyaggal

1. lépés: A fogsorok ínnyel érintkező részeinek felérdesítése egy fúróval, hogy az alábélelő anyag a lehető legjobban tapadjon a fogsorhoz. Ha fogbeültetés után ínyformázó csavart (healing abutment) helyezett be a fogorvos, a csavarok helyén bátran ki kell csiszolni a fogsorból, hogy ezek semmi esetre sem érjenek hozzá, ne billeghessen a csavarokon a fogsor. Ha nyomás éri az implantátumot gyógyulás közben, elveszíthetjük az implantátumot!!! Kérjük, a gyógyulás ideje alatt mindig vegye ki az ideiglenes fogsort a szájból, amint hazaér és éjszakára is!

 

2. lépés: Fogsorok felszínének zsírtalanítása.

3. lépés: Ragasztóval bekenjük a felérdesített területeket a jobb tapadás elérésének érdekében.

 

 

4. lépés: Az alábélelő anyag adagolása, megkeverése és fogsorba töltése.

5. lépés: Az alábélelő anyaggal megtöltött fogsorokat szájba helyezzük, és az anyag kötésének idejére összeharaptatunk (kb. 5 perc).

6. lépés: A kötési idő elteltével a fogsorokat kivesszük a szájból. Jól látszik, hogy az alábélelő anyag tökéletesen beleolvad a környezetébe, nem üt el a fogsor színétől. A fogsor most teljesen alkalmazkodott a megváltozott anatómiai viszonyokhoz, kényelmes, stabil.

A fogsor széleire kifolyt anyagot egyszerűen levágjuk egy ollóval.

A gyógyulási folyamat során az anatómiai viszonyok folyamatosan változnak. Nagyon fontos figyelnünk arra, hogy ne billegjen később a fogsor az implantátumokon és a gyógyulási csavarokon (healing abutment), mert ilyenkor eltörhet a fogsor. Ezen kívül a túlterhelés, nyomás a gyógyulási folyamatokat is kedvezőtlenül befolyásolja. Ha teheti, a lehető legkevesebbet hordja a kivehető fogsort!

Sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor a csontpótlás (pl.: sinus lift) vagy az implantátum behelyezése után olyan mértékben változtak az anatómiai viszonyok, hogy nem lehetséges a régi fogsor alábélelése. Ilyenkor a megváltozott anatómiai helyzetnek megfelelő, új ideiglenes fogsor készítése szükséges.

Fontos, hogy a csontpótlás és/vagy implantátum behelyezése után lehetőleg minél kevesebbet hordják a kivehető ideiglenes protéziseket. Azt ajánljuk, hogy csak a munkahelyükön használják az ideiglenes pótlást, vagy ha olyan helyre mennek, ahol beszélni, mosolyogni kell. Ha otthon vannak, azonnal vegyék ki a szájból a fogsort!

Kérjük, tartsák tisztán a fogsort és a szájat. Lehetőség szerint minden étkezés után tisztítsák meg mind a fogsort (fogsortisztító kefével), mind a szájüreget és a nyelvet! Figyeljenek arra, hogy ne érje nyomás a csontpótolt/ implantált területet, ne „táncoljon” az ideiglenes protézis az implantátumokon! Ez nemcsak a fogsor törését okozhatja, hanem az implantátum csontosodási folyamatát, az osszeointegrációt is igen kedvezőtlenül befolyásolhatja.

A fogsor nyomása csökkenti a vérkeringést az ínyben, lassítja a gyógyulást, feltörést és fertőzést, legrosszabb esetben implantátum-kilökődést tud okozni, bármilyen jól sikerült is az implantálás, a fogbeültetés! Sajnos előfordult már, hogy az ideiglenes fogsor csontfelszívódást, implantátum-kilökődést okozott! Feltörések esetében vissza kell jönni, hogy igazítsunk a fogsoron. Ez egy igen rövid, ám annál fontosabb korrekciót jelent.