Rögzített fogpótlások - koronák, hidak - tisztítása

Az elvesztett fogakat érdemes minél hamarabb pótoltatnunk, számos okból kifolyólag. A foghiányok nemcsak esztétikai panaszokat okoznak, hanem rágási nehézségeket is, valamint a meglévő fogak is túlterheltté válhatnak. Ha a falat nincs megrágva, és egészben nyeljük le, akkor elhízás lesz a következménye, és gyomorfájás alakulhat ki.

A foghiányok pótlására rögzített fogpótlást, hídpótlást készíthetünk. A híd több koronából álló fogpótlás, melyet a fogorvosunk a saját fogainkra vagy implantátumokra rögzít.

 

Saját fogakra rögzített fogászati híd. A meglévő fogak a hídpillérek, a pótolt fogak (ahol a foghiányok vannak) a hídtagok (Kép forrása: internet)

Saját felső fogakra készített hídpótlás tisztítása fogközkefével

Beültetett fogászati implantátumokra rögzített hídpótlás. A beültetett implantátumok a hídpillérek, a pótolt fogak (ahol a foghiányok vannak) a hídtagok (Kép forrása: internet)

 

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos hídpótlás az őrlő régióban nagyon sok évig tökéletesen működhet, ám ehhez elengedhetetlen a gondos otthoni ápolás, a rendszeres fogászati ellenőrzés, valamint a professzionális fogkő-eltávolítás.

Implantátumokra készített teljes alsó körhíd tisztítása fogköztisztító kefével

A fogászati hidak tisztítása

Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy ha porcelán koronáink van, azok ugyanúgy gondozásra szorulnak, mint a természetes fogaink. Minden étkezés után alaposan mossunk fogat, valamint a fogközöket, az ínyszéleket és a híd alatti területeket is alaposan tisztítsuk meg, így elkerülhetjük a nagyobb fogászati problémákat, és megnövelhetjük a fogpótlásunk élettartamát.

A fogászati hidak tisztántartása nagy törődést igénylő feladat.  Figyeljünk tudatosan a helyes fogmosási technikára! Törekedjünk arra, hogy a fogmosás legalább két percen át tartson!  Legjobb, ha puha sörtéjű fogkefével, nem túl erős, körkörös mozdulatokkal mossuk fogainkat. Emellett napi szinten használjunk fogselymet, interdentális fogkefét, hiszen ezek segítenek a fogkefe által nem elérhető területek tisztán tartásában.

A hatékony és alapos fogápolásról itt olvashat részletesebben:

A fogászati hidak, koronák tisztításának eszközei:

  • Fogkefe
  • Egycsomós fogkefe
  • Fogselyem (Super floss)
  • Interdentális kefe
  • Szájöblítő

Kérem, használja ezeket, vagy kérjen időpontot, hogy megmutassuk Önnek a helyes szájápolási technikákat!

A higiénia hiányának, és a rendszeres fogkő-eltávolítás elhanyagolásának veszélyei

A fogászati hidak alatti rész (ahol a foghiányunk van) és a fognyak fokozottan veszélyes terület. A híd alá szoruló, valamint a fog és a korona találkozásánál megtelepedő fogkő, a baktériumok, ételmaradékok a legnagyobb igyekezetünk ellenére is igen makacs ellenfelekké válhatnak. Amennyiben ezeket nem sikerül megfelelően eltávolítanunk, akkor ínygyulladást (gingivitis) és fogágybetegséget (parodontitis) is okozhatnak.

Implantátumra készült körhíd alulnézetből. Jól látható rajta a vastag fogkőréteg, mely az évek során rakódott le a fogpótlásra. A higiénia elhanyagolása nagyban veszélyezteti az implantátumok hosszú távú sikerességét, valamint hozzájárul a rossz lehelet (halitózis) kialakulásához is

A kialakulóban lévő bajok sokszor a hídtól csak igen nehezen észrevehetők. A gyakori ínyvérzés az első jele annak, hogy nem tisztítjuk megfelelően a fogainkat,  illetve a hidat, és fogkő, ételmaradékok vannak a híd alatt! A korona alatti területek sincsenek teljes biztonságban, előfordulhat, hogy a korona vagy híd alatt, ahol a fogkő megtapadt, fogszuvasodás (caries) alakult ki. Sokszor ezeket csak akkor veszi észre a páciens, amikor a probléma már elhatalmasodott a fogon, és a fogban nagyobb károk keletkeztek. Amennyiben a fogszuvasodás kiterjedt a fogbélig (pulpa), fertőződik az ideg, és rendkívül erős, lüktető fájdalom alakulhat ki (pulpitis). Sok esetben ez a fájdalom csak a híd eltávolításával és a fog gyökérkezelésével kezelhető. A híd, korona alatti fog kezelése nemcsak nagyobb anyagi terhet jelent a híd viselője számára, de a kezelés is jóval bonyolultabb, sokszor csak több ülésben végezhető el a gyökérkezelés, míg fájdalommentes nem lesz a fog.

 

Elhanyagolt fogazat, fogászati gócok, fogszuvasodás, alászuvasodott régi koronák. Több fogat el kellett távolítani, és fogbeültetések, gyökérkezelések, csapos fogfelépítések vártak a betegre…

 

Az előző eset az elkészült végleges koronákkal, melyeket a gyökérkezelt fogakra és implantátumokra készítettünk. A pácienst sikerült a fotókkal is meggyőzni a rendszeres fogorvosi vizsgálatok és a fogkőeltávolítás fontosságáról…

A fogakról el nem távolított lepedék, dentális plakk 48 óra elteltével elkezd megkeményedni, majd fogkővé alakul. A fogkő nemcsak a saját, ép fogakon alakul ki, hanem a koronázott fogak nyakára és az implantátumokra is lerakódik. A lerakódott fogkövet saját magunknak már nem tudjuk eltávolítani, csak a fogorvos vagy dentál higiénikus tudja ezt elvégezni ultrahangos depurátorral, homokfúvással, polírozással. A fogkő-eltávolítást évente legalább kétszer érdemes elvégezni. A felhalmozódott lepedék, a beszorult többnapos ételmaradék, a fogíny gyulladása (gingivitis) és a fogszuvasodás  szájszagot (halitosis) okozhatnak. Ilyen esetben egy alapos, professzionális tisztítás, és az otthoni hatékony fogápolási technikák elsajátítása és alkalmazása megoldást nyújtanak a problémára.