A hatékony fogápolásról

A fogmosásnak már az első fogak előtörésétől, pár hónapos korunktól a napi rutin részévé kell válnia. De vajon jól mosunk-e fogat? Minden szükséges és fontos területet megtisztítunk? Megvannak-e a megfelelő fogápolási eszközeink ehhez a feladathoz?

Jelen cikkünkben rávilágítunk a szájápolás lényegére, trükkjeire, és segítünk Önnek eldönteni, hogy eddig elég hatékonyan ápolta-e a fogait. Ha figyelmesen olvassa lenti írásunkat, egyszerűen elsajátíthatja a hatékony fogápolás lépéseit.

Először is, minden baj forrása az ínyszélnél keresendő. Ez a terület a természetes fog vagy fogpótlás (korona, híd) és az íny találkozásánál található keskeny kis mélyedés, vagy más néven ínyszél, (ínybarázda, sulcus) a legfontosabb pont a szájápolásban. Ez a terület tökéletes búvóhely a baktériumok számára, itt felszaporodhatnak, és észrevétlenül fejthetik ki károsító hatásukat. Ennek eredményeképpen alakul ki a fogínygyulladás, ami hosszú távon fogágybetegséget, és akár a fogak elvesztését is okozhatja.

A pirossal bekarikázott részt hívjuk ínyszélnek, tisztítása kiemelt fontossággal bír. (A kép forrása: internet)

 

Tapasztalataink azt mutatják, hogy sokan nem figyelnek az ínyszél (sulcus) megtisztítására, mivel nem tudnak ennek a területnek a kiemelt fontosságáról. Mindenkit megtanítanak fogat mosni, de a sulcus megtisztítása már nem biztos, hogy a napi rutin részévé vált. Továbbá az sem mindegy, hogy milyen fogkefét használunk, mivel nem mindegyik fogkefe alkalmas ennek az érzékeny területnek a megtisztítására. Ahhoz, hogy az ínybarázdát alaposan és kíméletesen meg tudjuk tisztítani, sűrű és puha sörtéjű fogkefét kell használnunk, mert ennek a használata nem okoz sérüléseket az ínyszélben. Ha ugyanezt egy erős sörtéjű kefével próbálnánk megtenni, nagy valószínűséggel 1-2 mozdulatnál tovább nem is jutnánk, mivel igen kellemetlen érzéssel járna, arról nem is beszélve, hogy milyen károkat okoznánk a sulcusban.

Az ínyszél tisztításának és a fogközök tisztításának elhanyagolása a legtöbb fogászati baj kiindulópontja. NEM ELÉG CSAK A FOG KORONÁJÁT FENTRŐL KEFÉLNI, a fognyakat és fogközötti réseket is tökéletesen kell tisztítani! (Kép forrása: internet)

A fogközök, vagy más néven interdentális rések nagyjából a megtisztítandó fogfelület 30%-át teszik ki. És nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy itt is található ínyszél, amely körülveszi a fogat. A fogközöket és a fogközti ínyszélt is ajánlott naponta legalább egyszer alaposan megtisztítani.

Némely fogközben a fogselyem hatékonysága sajnos igen korlátozott. Különösen igaz ez az őrlőfogak közötti homorú felületekre, ahol a fogselyem kifeszül a bemélyedés felett, ezért nem lehetséges maradéktalanul megtisztítani sem a fogfelszínt, sem pedig a fogak közötti ínyszélt. Ezeken a területeken így könnyen megtelepedhetnek és elszaporodnak a baktériumok, melyek fogszuvasodás és ínygyulladás (gingivitist) okozói lehetnek. Nem is csoda, hogy a legtöbb fogászati probléma az elhanyagolt fogközökből indul ki. A fogközkefe segítségével ezeket a területeket játszi könnyedséggel meg lehet tisztítani.

Jól látható, hogy fogselyemmel és a nem megfelelő méretű interdentális kefével nem lehet az őrlőfogak közötti homorú felületeket alaposan megtisztítani, csak a jól megválasztott fogköztisztító kefével (A kép forrása: internet)

Amennyiben elhanyagoljuk az ínyszél alapos megtisztítását, akkor foglepedék, majd fogkő alakul ki a fognyak körül, ami ínygyulladást okoz. Az ínygyulladás (gingivitis) fájdalommal nem jár, ezért kevesen ismerik fel, pedig elmondható, hogy szinte minden második embernél előfordul. A fogínygyulladás gyakran fogínyvérzéssel jár, és duzzadt, piros a fogíny, ha a tükörbe megnézzük. Sajnos elmondható róla, hogy elhanyagolása esetén lassan, de biztosan fogágybetegség kialakulásához vezet. Az ínygyulladás felismeréséhez kérjen tanácsot fogorvosunktól vagy dentálhigiénikusunktól. A megelőzés érdekében mindig mosson alaposan és hatékonyan fogat, figyelve minden „résre”.

A fogak is az alaposan megtisztított környezetben érzik jól magukat. Amennyiben nem tisztítjuk meg alaposan az ínyszélt, fogínygyulladás alakul ki amely fogágybetegséggé alakul. A fogágybetegség (parodontitis) csontleépüléssel jár, ami miatt akár az ép, egészséges fogainkat is elveszíthetjük (A kép forrása: internet)

Ha alaposan és hatékonyan tudunk fogat mosni, megelőzzük az ínygyulladást, és egyúttal elkerülhetjük a fogszuvasodást és a fogágybetegség (parodontitis) kialakulását is. 

 A fogkefe helyes használata:

 1. Helyezzük a puha és sűrű sörtéjű fogkefénket kb. 45°-os szögben félig a fogra és félig az ínyszélre.
 2. Finom körkörös és seprő mozdulatokkal mossuk meg a fogainkat. Először a fogak külső felszínét, majd a rágófelszínt és a belső felszínét mossuk meg.
 3. Ügyeljünk rá, hogy a fogkefét ne nyomjuk nagyon rá a fogra. Próbáljuk meg úgy tartani a fogkefét, mint egy tollat, így gyengédebben tudjuk megtisztítani a fogainkat mintha marokra fognánk.
 4. A fogakat, fognyakat vízszintesen, izomból kefélni tilos! Soha ne könyökünkkel mozgassuk a fogkefét tartó kezünket, hanem csuklóból, körkörösen, könnyedén, tükör előtt mossuk a fogunkat. Ebben az esetben gyengéden eltávolíthatjuk a baktériumokat az ínybarázdákból.

A legegyszerűbb fogmosási technika lépései: A fogkefét 45°-os szögben félig a fogra és félig az ínyszélre helyezzük. Körkörös-seprő mozdulatokkal megtisztítjuk a fogközöket, a fogak külső, rágó és belső felszínét (A kép forrása: internet)

Használjunk fogköztisztító kefét is, és ahol szükséges, fogselymet a fogközök megtisztításához.

A megfelelő méretű fogköztisztító kefe kiválasztásához, az alapos tisztítás elsajátításához kérhetjük fogorvosunk vagy szájhigiénikusunk segítségét is.

Ne feledkezzünk meg az éves fogászati ellenőrzések fontosságáról! Szájüregünkben nemcsak fogaink vannak, hanem egy összetett rágórendszer, amihez még hozzátartozik a fogíny, szájnyálkahártya, az állcsontok, a rágóizmok, nyelv. Sajnos nemcsak fogaink tudnak elromlani, hanem számos más betegség is előfordulhat a szájüregben, vagy akár más szerveinkben létező betegségek tünetei is megjelenhetnek ott. A prevenciónak, a szűrésnek és a komoly betegségek idejében való felismerésének a legegyszerűbb és legfontosabb lépése egy egyszerű fogorvosi és radiológiai ellenőrzés a fogorvosunknál.

Az évenkénti egy professzionális fogkő-eltávolítás és a fogorvosi ellenőrzés mindenki számára ajánlott akkor is, ha:

 • fogazata ép

 • bölcsességfogai el lettek távolítva, vagy nem is voltak

 • nincs semmilyen fogpótlása

 • a fogkő mennyisége nagyon csekély

 • minden fogát eltávolították, és teljes kivehető fogsort visel

Évenként két alkalommal javasolt a fogászati ellenőrzés és a professzionális fogkő-eltávolítás a következő esetekben:

 • fogágybetegség megléte vagy gyanúja esetén

 • implantátumok beültetése után

 • rögzített vagy kivehető fogpótlást viselőknek

 • torlódott fogaknál

 • fogszabályozó készüléket viselőknek

 • erős dohányzás esetén

 • sok alkoholfogyasztás esetén

 • daganatos betegeknek

 • cukorbetegségben szenvedőknek

 • szívbetegség esetén

 • pszichiátriai betegeknek (gyógyszeres kezelés alatt állnak)

 • gyakori ínyvérzés esetén

 • krónikus betegségben szenvedőknek

 • csontritkulás esetén

Dohányzás estén sokkal nagyobb az esélye a szájüregi betegségek, fogágybetegség, daganatos betegségek kialakulásának, mint a nem dohányzóknál! A dohányzás érszűkületet is okoz, ami károsan befolyásolja a fogíny vérellátását, ezáltal nem jutnak el a megfelelő tápanyagok és vitaminok a szájüreg szöveteibe. Dohányzás esetén sokkal nagyobb kevésbé valószínű az implantátumok és csontpótlások hosszútávú sikeressége! Az igazi megoldás a dohányzásról való lemondás lenne, amely nemcsak a fogak, hanem az egész szervezet (tüdő, szív, agy, erek) egészsége szempontjából is kiemelkedően fontos! Legyen erős, és szánja rá magát, hogy abbahagyja a dohányzást, javasoljuk, hogy feltétlenül vegyen részt leszoktatásra specializálódott csapatok programjain! A rendszeres professzionális fogkő-eltávolítás és a fogorvosi ellenőrzés a dohányzás esetén kiemelt jelentőséggel bír!