Fogbeültetés (implantálás), ideiglenes fogsor alábélelése

Páciensünk 62 éves férfi.

Előzmények:

  • Az előző kezelés alkalmával eltávolításra kerültek a fogai súlyos, kezeletlen fogágybetegség miatt.
  • Azonnal ideiglenes fogsort kapott a 4 hónapos gyógyulás idejére.
  • A varratok eltávolítása után, mikor már a műtét utáni duzzanat is elmúlt, páciensünk visszatért rendelőnkbe, hogy alábéleljük az ideiglenes fogsort, mert már mozgott, nem illeszkedett olyan pontosan.

Második kezelési fázis, fogbeültetés (3 munkanap)

4 hónap gyógyulási idő elteltével CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. Páciensünk anyagi lehetőségeit figyelembe véve csak alulra helyeztünk be 4 implantátumot, melyre egy stéges fogsor fog készülni, míg a felső állcsontra egy teljes kivehető protézist készítünk, implantátumok nélkül. A felső állcsontra nagyon stabil, jól illeszkedő teljes fogsor készíthető, a szájpadlás és a fogsor között kialakuló vákuumhatásnak köszönhetően. Alsó állcsont esetében nincs akkora felület, ahol elegendő vákuumhatás tudjon érvényesülni, a nyelv, rágóizmok, mimikai izmok állandó mozgása miatt igazán stabil fogsor csak implantátumok beültetésével készíthető.

Az alsó állcsontgerinc a 4 hónapos gyógyulást követően

A felső állcsontgerinc a 4 hónapos gyógyulást követően

CT felvétel, melyen az alsó állcsont csontkínálatát 3 dimenzióban vizsgáljuk, valamint megtervezzük az implantátumok helyét és méretét. A mérések alapján a csont magassága a jobb alsó régióban több mint 15 mm, a szélessége pedig közel 7 mm, mely adatok nagyon jónak számítanak

Beültetés után az implantátumok stabilitása nagyobb volt, mint 30 Ncm, így egyből ínyformázó csavarokkal zártuk be a felnyitott fogínyt. A foghúzás után készített ideiglenes fogsort ilyenkor alábéleljük a megváltozott anatómiai viszonyoknak megfelelően, hogy továbbra is kényelmes, hordható legyen.

Fontos, hogy a csontpótlás és/vagy implantátum behelyezése után lehetőleg minél kevesebbet hordják a kivehető ideiglenes protéziseket. Azt ajánljuk, hogy csak akkor használják az ideiglenes pótlást, ha dolgozni mennek, vagy olyan helyre, ahol beszélni, mosolyogni kell. Ha otthon vannak, azonnal vegyék ki a szájból a fogsort! Kérjük, tartsák tisztán a fogsort és a szájat, figyeljenek arra, hogy ne érje nyomás a csontpótolt/ implantált területet, és ne „táncoljon” az ideiglenes protézis az implantátumokon!

A fogsor nyomása csökkenti a vérkeringést, lassítja a gyógyulást, feltörést és fertőzést, legrosszabb esetben implantátum-kilökődést tud okozni, bármilyen jól sikerült is a fogbeültetés.

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a 4 implantátum behelyezését követően a gyógyulási csavarokkal (healing abutment)

 

Az ideiglenes fogsor alábélelése egy puhán maradó alábélelő anyaggal:

  1. lépés: A fogsorok ínnyel érintkező részeinek felérdesítése egy fúróval, hogy az alábélelő anyag a lehető legjobban tapadjon a fogsorhoz. Ínyformázó csavarok behelyezése esetén a csavarok helyén el kell venni a fogsorból, hogy ne billegjen a csavarokon a fogsor, és ne érje nyomás a gyógyuló implantátumot.

  1. lépés: Fogsorok felszínének zsírtalanítása.

  1. lépés: Ragasztóval bekenjük a felérdesített területeket.

  1. lépés: Az alábélelő anyag adagolása, megkeverése és fogsorba töltése.

 

  1. lépés: Az alábélelő anyaggal megtöltött fogsorokat szájba helyezzük és összeharaptatunk az anyag kötésének idejére (kb. 5 perc).

  1. lépés: A kötési idő elteltével a fogsorokat kivesszük a szájból. Jól látszik, hogy a rugalmas alábélelő anyag tökéletesen beleolvad a környezetébe, nem üt el a fogsor színétől. A fogsor most teljesen alkalmazkodott a megváltozott anatómiai viszonyokhoz, kényelmes, stabil.

A fogsor széleire kicsordult anyagot egy ollóval könnyedén levágjuk.

A gyógyulási folyamat során az anatómiai viszonyok folyamatosan változnak. Az alábélelés, ami a műtét után elkészül, hónapokkal később már nem ugyanazt a stabilitást fogja nyújtani. Nagyon fontos figyelnünk arra, hogy ne billegjen később a fogsor az implantátumokon, gyógyulási csavarokon (healing abutment), mert ilyenkor fennáll a fogsor sérülésének a veszélye mindamellett, hogy ez a gyógyulási folyamatokat is kedvezőtlenül befolyásolja. A mozgó fogsor nyomása pár hét alatt kibillentheti az implantátumot! Ilyen esetekben érdemes a lehető legkevesebbet hordani a fogsort. Ha lehetőség van egy új alábélelésre, az is segíthet, de a páciens számára újabb javítást és költséget jelent. Ideiglenes segítséget nyújthat a fogsorragasztó használata is.

Sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor nagyon nagy lebenyeket kell képezni, sok csontot kell elfúrni, így a csontpótlás vagy az implantátum behelyezése után nem lehetséges a régi fogsor alábélelése. Ilyenkor az új anatómiai helyzetnek megfelelő új ideiglenes fogsor készítése ajánlott.