A kivehető fogsorok alábélelésének fontossága

A fogak elvesztése utáni első két évben egy nagyfokú csontleépülés történik. A kivehető fogsorok, protézisek alatt lévő állcsont ugyancsak folyamatos leépülésben van.

Ennek fő okai:

  • hiányzik a fog gyökere, ami a rágás során edzésben tartaná a csontot és lassítaná a csontleépülést
  • az állcsont és a fogsor között az íny állandó nyomás alatt van, kipréselődik belőle a vér, gyenge a vérkeringés, így a tápláló vér nem jut el megfelelően a csonthoz.

Legyen szó implantátumokon, fogakon, vagy fogatlan állcsont gerincen elhorgonyzott fogsorról (protézisről),1-2 évente szükséges lenne egy alábélelés. Az anatómiai viszonyok az idő múlásával megváltoznak (sorvad a csont állomány a fogsor alatt), így a kezdetben tökéletesen illeszkedő fogsor is veszít a pontosságából (billeghet, kényelmetlenebbé válhat, az étel is alá tud szorulni, mozog, csúszkál). Amennyiben a csontsorvadás miatt nő a rés a fogsor és az állcsont között, egyre nagyobb billentő nyomaték hat a fogsorra, ami egy erősebb ráharapásra megrepedhet vagy kettétörhet. Ilyen esetben korrekcióra szorul, hogy az esetleges töréseket, repedéseket megelőzzük, és újra egy kényelmes, jól illeszkedő fogsort kapjunk. Az alábélelt fogsor nem billeg, és nincs kitéve a sérülés veszélyének (pl.: egy implantátumon billegő fogsor olyan mintha egy éken billegne, így bármikor elrepedhet).

A fogsorok esetében is érdemes a megelőzésre, évenkénti ellenőrzésekre időt, energiát szánni, mert az esetleges problémákra fény derülhet, és a megelőzés mindig olcsóbb, mint a kezelése. Ráadásul a fogsoroknál a javítás nem is hosszadalmas folyamat, egy napon belül ezek általában el is végezhetőek. Az alábélelés jóval olcsóbb, gyorsabb folyamat, mint egy törött, tönkrement fogsor pótlása/ újra készítése. Előbbi körülbelül 1 nap, míg a másik minimum 3-4 nap. Pénzügyi oldalról pedig az alábélelés töredéke a fogsor újrakészítésének.

 

 Repedés a fogsoron

A fogsor alábélelése teljesen fájdalommentes beavatkozás. Fogorvosunk egy speciálisan levett lenyomattal együtt a fogsort elküldi a fogtechnikai laborba, ahol az új szituációnak/ íny viszonyoknak megfelelően korrigálják a szükséges részleteket a fogsoron. Ezt a javítást maximum egy napon belül a fogtechnika el tudja végezni. Sajnos ez idő alatt ezt a fogsort nem lehet hordani, mivel a fogtechnikus kolléga ezen dolgozik, és a laborban van rá szükség. Vannak, akiknek van régebbi fogsoruk és azt használják ezen idő alatt, de ezt a megoldást nem ajánljuk, ha csak egy mód van rá, inkább fogsor nélkül legyen a páciens.

 

Alábéleléshez készült lenyomat

Miután a fogsor alábélelése elkészül az teljesen láthatatlan lesz, olyan, mintha mindig is így nézett volna ki a fogsor. Ugyanolyan anyaggal történik a kiegészítés, mint amiből készült maga a protézis, de már pontosan illeszkedik, kényelmes és nem billeg, így nincs kitéve ilyen szempontból a sérülés veszélyének. Alábélelés után nagyon fontos a harapás ellenőrzése is, így a kényelmes, jól illeszkedő fogsorunk nem mozog, nem csúszkál és nem töri az ínyt az állcsont gerincen.

 

Alábélelt fogsor

 

FONTOS!

Mindig tartsuk be az ajánlott kontroll időpontokat! Sok probléma időben felfedezve sokkal gyorsabban és alacsonyabb anyagi ráfordítással orvosolható. Ha nem is érezzük szükségesnek akkor sem árt az ellenőrzés, mert fogorvosunk lehet hogy mégis talál valamit.