A fogköztisztító (interdentális) kefe és használata

Szerencsére egyre többet láthatjuk a patikák, üzletek polcain és hallhatunk a fogorvosunktól a fogköztisztító kefe, vagy hétköznapi nevén a fogközkefe használatának fontosságáról. Ez a kis eszköz első ránézésre olyan, mint egy mini konyhai üvegmosó, és szerepét tekintve sem nagyon tér el a konyhában használt rokonától.

A fogköztisztító keféket több átmérő-méretben gyártják. A különböző méretek más-más színkódot kaptak, a kefe sörtéinek vastagságától függően (A kép forrása: internet)

 

A fogközök (interdentális rések) nagyjából a megtisztítandó fogfelület 30%-át teszik ki, amely nem csekély része a fogápolásnak. Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy itt is található ínyszél, amely körbefut a fog körül és a megtisztítása az egyik legfőbb feladatunk. A fogközöket és a fogközi ínyszélt ajánlott naponta legalább egyszer (este) nagyon alaposan megtisztítani. Ezeken a területeken könnyen megtelepednek és elszaporodhatnak a baktériumok, melyek fogszuvasodást és ínygyulladást (gingivitis) okozhatnak. Nem is csoda, hogy a legtöbb fogászati probléma az elhanyagolt fogközökből indul ki.

Az ínyszél tisztításának és a fogközök tisztításának elhanyagolása a legtöbb fogászati probléma kiindulópontja (A kép forrása: internet)

 

Hogyan használjuk a fogköztisztító kefét?

A fogközkefét több típusban és méretben lehet megvásárolni. A fogközkefe átmérőjét a fogköz mérete határozza meg. Szűkebb fogközbe kisebb átmérőjű kefe szükséges. Érdemes először egy több színű csomagot venni, amiben több átmérőjű kefe van. Ha saját magunknak akarjuk kiválasztani a megfelelő méretet, akkor az legyen a cél, hogy viszonylag szorosan csússzon be a fogközbe, mert csak így képes hatékonyan, alaposan kiseperni a lerakódásokat. Mikor kitapasztaltuk, hogy melyik márka, melyik típusú és színű kefe passzol a legjobban a saját fogközünkbe, híd alá, koronák közé, azt a színt tartsuk észbe és legközelebb azt vásároljunk! Figyeljünk arra is, hogy soha ne erőltessük túlságosan a kefét, bátran hajlítsuk meg a kefe végét, hogy jó szögben, lentről felfele, a híd alá könnyen csússzon be a kiskefe. Ha néhány próbálkozás után sem csúszik be a fogközbe, valószínűleg kisebb átmérőjűre lesz szükség, vagy fogselymet, Super Flosst használhatunk helyette, szájzuhannyal kiegészítve a tisztítást.

A helyes méretválasztást szakemberre is bízhatjuk, aki egy kis mérőeszköz segítségével gyorsan és egyszerűen meg tudja állapítani, hogy milyen méretű kefékre lesz szükségünk az alapos tisztításhoz. Mivel minden fogköz más és más méretű, így nagy valószínűséggel több méretű kefe használata lesz indokolt. Munkatársaink szívesen nyújtanak ebben is segítséget, forduljon hozzánk bizalommal!

Kezdetben mindenki egy kicsit ügyetlenebb, és hosszabb időt is vesz igénybe az interdentális kefe használata, de legyünk magunkkal türelmesek, próbáljuk meg mindig a tükör előtt végezni a fogápolást, hogy lássuk, mi történik! Amint rááll a kezünk, már sokkal gyorsabban és ügyesebben fogjuk használni a kefét, mint a kezdetekben. Eleinte számíthatunk ínyvérzésre is, ami nem csak a helytelen technika miatt lehet, hanem egy enyhe ínygyulladás is okozhatja. Nagy valószínűséggel ez viszonylag hamar el is múlik.

A fogköztisztító kefe helyes használata (A kép forrása: internet)

 

Interdentális kefe használatának lépései:

  1. Elülső fogaknál egyenes kefét használjunk, hátsó fogaknál hajlítsuk meg kb. 90 fokban a kefe fejét.
  2. Ha jobbkezesek vagyunk, bal mutatóujjal húzzuk el az ajkat a fog magasságában, ott ahova be akarjuk vezetni a kiskefét a fogak közé, és jobb kézben tartva a kiskefét, előre hátra forgató, csavaró mozdulattal vezessük be a kefét a két fog közé, közel a fogínyhez, ahol a legnagyobb a rés a két fog között. Ezt megtehetjük belülről, a nyelv felől vagy kívülről, az orca felől is.
  3. Amennyiben a fogak között nagyobb a rés, használjunk vastagabb átmérőjű kefét, és függőlegesen is húzzuk végig a fogközkefét, csavaró és seprő mozgásokkal. Felső fog esetében mindezt fentről lefelé. Alsó fognál lentről felfelé végezzük.
  4. Ezt követően vízszintes irányban tisztítjuk át a fogközt, ha hidunk van, az alatt is előre hátra csavaró mozdulatokkal „sétáljunk” végig.
  5. Ha készen vagyunk egy fogközzel, folyóvíz alatt mossuk le a kefét, és folytassuk a következő fogrésben.

Őrlőfog tisztítása az orca felől fogköztisztító kefével (A kép forrása: internet)

Őrlőfog tisztítása a nyelv felől fogköztisztító kefével (A kép forrása: internet)

Frontfog tisztítása nyelv felől fogköztisztító kefével (kép forrása: internet)

 

A fogközkefe (interdentális kefe) további használata:

  • Rögzített fogszabályozó készüléket viselőknél nagyon jó szolgálatot tesz, a fogközökben, ahová fogselyemmel a készülék miatt nem lehet bevezetni a fogselymet, valamint a felragasztott kis tappancsok (bracket) mellett, ahová a fogkefe sörtéje nem ér el. Kapható már kifejezetten fogszabályozó készülékekhez kifejlesztett fogköztisztító kefe is, mely sűrűbb és vastagabb is, mint hagyományos társai.
  • Fogszabályozás után a beragasztott retenciós ív tisztítása.
  • Fogágybetegség esetén a fogak összesínezése után is nagyon jól alkalmazható a fogközök és az ínyszél tisztítására.
  • Koronák, hidak tisztításának LEGFONTOSABB eszköze! A korona, híd és az íny találkozásánál a lepedék, fogkő és számos baktérium megtelepszik, így ezeknek a területeknek a megtisztítására is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hogy ne alakulhasson ki gyulladás a tisztítás hiánya miatt.
  • A beültetett fogászati implantátum és a fogpótlás tisztításának elengedhetetlen eszköze az interdentális kefe! Az implantátumok élettartama hatalmas mértékben függ a szájápolási szokásainktól. Egy megfelelően tisztántartott implantátum hosszú évtizedekig panaszmentes lehet, szemben azokkal, akik elhanyagolták az alapvető higiéniai követelményeket (fogkőtisztítás, rendszeres fogorvosi ellenőrzés). Az elhanyagolt szájban fogászati gócok alakulhatnak ki: gyulladás, ínyvérzés, duzzadt, piros íny, csontfelszívódás, periimplantitis, szájszag (halitosis). A hanyagság sok pénzbe és fájdalomba fog kerülni, mert ilyenkor gyakori az implantátum kilökődése, az implantátumra rögzített korona, híd elvesztése.

Rögzített fogszabályozó készülék tisztítása fogközkefével (A kép forrása: internet)

 

Az implantátumokra készített fogpótlások tisztítása fogközkefével (A képek forrása: internet)

Milyen sűrűn érdemes a fogközkefét cserélni?

Típusa válogatja, de általában 1-2 hét használat után érdemes lecserélni. Csere szükséges, ha már a fogközkefénk nagyon girbegurba, vagy a sörtéi hiányosak. Az ilyen kefék már nem hatékonyak, és akár veszélyesek is lehetnek.

 

Csavarozható implantátum korona tisztítása interdentális kefével. A sörtét gyöngéd csavaró, nyomó, húzó mozdulatokkal át kell vezetni a korona, híd alatt, az interdentális résben!