Tudnivalók otthoni fogfehérítésről

Minden a hatásos és kíméletes otthoni fogfehérítésről

Manapság nagyon sokféle fogfehérítő eljárás létezik. Rendelőnkben mi két féle eljárást alkalmazunk: egy otthoni, sínes fogfehérítést és egy rendelőben, szakember által végzett lámpás fogfehérítést.

Milyen tényezők határozzák meg a fogszínűnket?

A fogaink színe függ:

  • az öröklött tényezőktől (veleszületett zománcdiszpláziák)
  • szájápolási szokásoktól (a lepedék és a fogkő hatására is elszíneződnek a fogaink)
  • az életviteli szokásainktól (dohányzás)
  • a táplálkozási szokásainktól (vörösbor, kávé, tea, bizonyos gyümölcsök, fűszerek stb.)
  • az életkortól (időskorban a nagyfokú mineralizáció hatására sárgulnak a fogak)
  • gyógyszerek okozta elszíneződés (pl.gyerekkorban szedett tetracyclin antibiotikum által okozott elszíneződés)

Léteznek hatásos, biztonságos házi fogfehérítő praktikák?

Sokan esküsznek valamilyen házi praktikára a fogak fehérítésével kapcsolatban (a fogak citrommal való dörzsölése, szódabikarbónával, sóval történő fogmosás), de ezekkel általában csak minimális változás érhető el, és a fogra való hatása is erősen káros! Képzeljék el, hogy mivel érdemes kezet mosni, folyékony szappannal vagy inkább egy szappanos habkővel? Fogaink és a fogzománc épségének megóvása érdekében e módszerek használatát nem javasoljuk.

Miért költsek tízezreket fogfehérítésre, mikor már néhány ezerért megvásárolható ez a szolgáltatás?

Sokszor hallani, hogy különböző kuponos oldalakon néhány ezer forintért hirdetnek különböző fogfehérítéseket. Sajnos ezekkel nem túl jók a tapasztalatok. Több páciensünk nagyon lesújtó véleménnyel távozott ilyen típusú kezelésekről. Megkérdőjelezhető az anyag minősége is, mikor a közel százezer forintos fehérítést tízezerért hirdetik… Nagy valószínűséggel hatástalan kezelésekre fizetünk be, de rosszabb esetben beláthatatlan károkat is okozhatnak.

Hogyan működik az otthoni fogfehérítés?

A legelterjedtebb módszer az otthoni sínes fogfehérítés, hiszen sokkal olcsóbb a rendelői fogfehérítésnél, látványos, szép eredményt kapunk. Évente, minden fogkőeltávolítás után ugyanazt a sínt újra használhatjuk pár napra, csak a fogfehérítő anyagot kell hozzá megvásárolni, tehát nagyon gazdaságos megoldás.

A rendelői és az otthoni fogfehérítés során is hidrogén- vagy karbamid-peroxidot használunk. A peroxidok a zománcba jutva vízre és oxigénre bomlanak. Az oxigén eltávolítja a szennyeződéseket és a lerakódásokat, így biztosítja a fog fehérségét.

Mi történik velem a fogászati székben, ha otthoni fogfehérítést szeretnék?

A fogorvos megvizsgálja a fogazat állapotát, hogy nincs-e olyan elváltozás, ami esetleg ellenjavallja a kezelés kivitelezését. Ha minden rendben, épek a fogak, lenyomatot veszünk a fogakról, mert mindenkinek egyedi (átlátszó) síneket készítünk 24 órán belül.

A fogfehérítés megkezdése előtt minden esetben fogkő eltávolítás, és a fogzománc polírozása javasolt a hatékony, szép eredmény érdekében. A fehérítő sín és a fehérítő anyagok átadásakor a fogorvos vagy dentál higiénikus elmagyarázza ezek otthoni használatát, és írásos formában is átadja a tájékoztatót.

Mennyi ideig tart az otthoni fogfehérítés?

Egy otthoni fogfehérítés 7-10 napig tart a fogak sárgaságától függően. Naponta 1-2 órára kell felhelyezni a síneket a fogakra úgy, hogy a fogmosás után egy kis fehérítő anyagot fecskendezünk a sínbe. A mai modern anyagokkal már nem kell egész éjszakára szájban hagyni a fogfehérítő sínt!

Milyen gyakran ismételhető meg az otthoni fogfehérítés?

Ez egyénenként változik, mindenkinek másképp színeződnek el a fogai. Függ a táplálkozástól, higiéniai szokásoktól stb., de évente 2-3 napot lehet fehéríteni a fogakat. A kezelést megelőzőleg viszont fogkő eltávolítás és polírozás szükséges! Természetesen csak akkor fehérítsük a fogainkat, ha szükséges!

Milyen élettartammal rendelkeznek a fogfehérítő sínek?

A sínek évekig használhatóak, ha a fogazatban nem történik nagy változás (fogszabályozó kezelés, új koronák, hidak kerülnek a szájba stb.) így elég csak a fogfehérítő zselét újravásárolni.

Fehéríthetőek-e a tömések, koronák e módszerrel?

Sajnos nem. Csak a saját fogakat, fogzománcot lehet fehéríteni. A koronák, tömések színét, csak új töméssel vagy koronacserével lehet fehéríteni.