Minimál invazív csontsebészeti eszköz ismertetése - SA-320Piezomed (W&H)

A Suba Dentál műszerparkjában megtalálható a Piezomed (W&H), amely ma már a modern, minimál invazív szájsebészet elengedhetetlen kelléke. Ennek a sebészeti műszernek a működését, kezelés közbeni érzetét a szájban úgy kell elképzelni, mint az ultrahangos fogkőtisztítást. Egy nagyon hasonló hangú, ultrahangos rezgésű hegyet érint a szájsebész a csonthoz, ami a magas frekvenciájú rezgései által minimál invazívan vágja a csontot. Leegyszerűsítve ez a Piezo műszer egy rezgőmozgást végző szike, ami képes a csontot vágni a csontpótlásos műtétek, és egyéb keményszöveti beavatkozások (foghúzás, rezekció stb.) során.

Csontot a szájban kétféleképpen lehet vágni:

 1. Forgóműszerekkel hagyományosan a sebész „elfúrja” a csontot, vagy lyukat fúr bele.
 2. Piezóval minimál invazívan, aminek során, minimális csontot fúr el a sebész

A piezosebészet előnyei:

 • Nagyobb biztonsággal végezhetőek el a különböző sebészeti beavatkozások, pl.: sinus lift, fogeltávolítás, gyökércsúcs-rezekció, fogágybeteg fog gyökerének tisztítása, tasaktisztítás.
 • A csont vágása során, amennyiben a piezo hegye hozzáér a szomszédos lágyszövetekhez, nem sérti, roncsolja azokat. Ha hagyományos forgóeszközökkel vágjuk a csontot, és a sebész véletlenül „hozzáér” a lágyszövetekhez, mint például a nyelv, az íny, az arcüreg hártyája (Schneider membrán), izmok, erek, idegek, a fúró feje azonnal „belekap” a lágyszövetbe, felcsavarja, kiszakítja azt.
 • A piezosebészet során a szájsebész könnyedén tudja kontrollálni a piezo hegyével végzett csontvágást, a sebész nyugodtabban tud műteni, mintha végig azon aggódna, hogy mikor esik be az arcüregbe,„csavar fel”,„darál be” valamilyen lágyszövetet.
 • A piezosebészet a legmodernebb minimál invazív sebészetnek számít, mivel a csontvágás során minimális mennyiségű csontot vág át a sebész, ezért a beavatkozások utáni gyógyulási idő rövidebb, lényegesen szövetbarátabb a működési elve, mint a forgóműszerekkel végzett csontpótlások esetében.
 • A Piezomed olyan modern piezosebészeti eszköz, amely képes automatikusan felismerni a belehelyezett vágóhegyeket az optimális működés és a maximális hatékonyság érdekében.
 • A Piezomednek egy speciális LED-gyűrű világítása van, amely kiválóan megvilágítja a sebészi területet.
 • A csontvágó hegyek ultrahangos rezgése hőt termel a csont felületén, amit a Piezomed kézidarabba beépített sprayrendszer tökéletesen hűt a piezosebészet közben.

A piezosebészet hátrányai:

 • Rendkívül drága maga az eszköz.
 • Az ultrahangos rezgés nem „viszi”, roncsolja olyan gyorsan a csontot, mint a hagyományos csontfúrók, ezért sok sebésznek nincs türelme vele dolgozni.

Piezomed (W&H)

A piezosebészetet össze lehet hasonlítani a hasi sebészettel. Gondoljunk csak bele, ha nem lennének laparoszkópos hasi műtétek, akkor még egy egyszerű vakbélműtét esetén is nagyobb vágásra, hosszan gyógyuló sebre kellene számítani. A modern minimál invazív laparoszkópos sebészet segítségével már nagyon sok sebészi beavatkozás egynapos sebészettel megoldható, és kevesebb fájdalommal, kisebb traumával és kisebb hegekkel. jár, mint a hagyományos nagy hasi műtétek. A piezosebészeti gépek ultrahangos elven működnek, de a hagyományos ultrahang készülékhez képest a teljesítményük sokkal nagyobb.

Piezomedhez tartozó speciális Sinus szett hegyek