Horizontális és vertikális csontpótlás (Urbán technikával)

A gócos, gennyes fogak eltávolítása után érdemes 3-6 hónapot várni, mielőtt elkezdjük a fogbeültetést. Ennyi idő után már pontosan látszik egy háromdimenziós röntgenfelvételen, CT-n (CBCT Cone beam computed tomography), hogy mennyi csont képződött újra, és „sima” implant műtét lesz, vagy csontpótlás is szükséges. Jelen esetben a csontnak sem szélessége, sem magassága nem maradt, ezért egy horizontális és vertikális csontpótlást kellett végezni.

A csont magasságának a hiánya jól látható a panorámaröntgen-felvételen

Panorámaröntgen-felvétel a horizontális és vertikális csontpótlás, valamint az implantátumok beültetését követően

A csontpótlás lényege, hogy a csont kialakulását és regenerációját irányítjuk (GBR Guided bone regeneration), azzal a céllal, hogy az az implantátumok behelyezésére alkalmas legyen az állcsont.

Teljes fogatlanság. A felső állcsonton az implantátumok behelyezése csak csontpótlással lehetséges

A csontpótlás során saját csontot (autogén csont) és csontpótló anyagot is felhasználunk. A saját csontot az alsó állcsontból nyerjük és egy csontmalommal (Ustomed) megőröljük.

Csontpogácsák kivétele az alsó állcsontból

Csontpogácsák helye az alsó állcsontban. 2-3 hónap alatt a csont újraképződik és begyógyul

A saját csontból és a csontpótlóból készült keveréket használjuk a beavatkozás során.

Megnyitjuk az arcüreget Sinus lift műtéthez

Az elkészült Sinus lift ablak és a sinus nyálkahártya (Schneider membrán) megemelése

A Sinus lift ablakot a sinus nyálkahártya megemelése után feltöltjük a saját csont és a csontpótló keverékével. Első lépésben mindig a magasságot növeljük. Csak ezután következhet a csontvastagítás

Membrán rögzítése szegecsekkel

A csont magasságának és szélességének megnövelése után a csontpótolt területet nem-felszívódó membránnal fedjük, melynek rögzítéséhez titán szegecseket használunk (Master Pin Meisinger). Ezeket a szegecseket és a nem-felszívódó membránt a következő operáció alkalmával el is távolítjuk.

A szegecsekkel rögzített membrán közeli képe

Minden szájsebészeti beavatkozás során PRF technikát alkalmazunk. A PRF technika a gyors sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb és legmodernebb módja, amely többek között a vérben levő saját fehérvérsejtek, növekedési faktorok, citokinek felhasználásával fejti ki hatását.

Mivel ennél a beavatkozásnál saját csontot is kell venni, így az operáció nem csak a csonthiányos területen zajlik, hanem a szájüreg más területén is dolgozunk (ahonnan a csontvétel történik). Ez megterhelő a páciens számára is, ezért többoldali csonthiány esetében javasoljuk, hogy egy alkalommal csak az egyik oldalon történjen meg a beavatkozás, majd egy másik időpontban a másik oldalon. A két beavatkozás között érdemes legalább egy hónapot várni, hogy a páciensnek legyen ideje regenerálódni, és felkészülni a következő operációra.

Minden beavatkozást megelőzően fogkő-eltávolításra van szükség, hogy a fogkő és a baktériumok ne befolyásolják az operáció sikerességét!

A csontpótlás befejeztével 6 hónap a gyógyulási idő, hogy az implantátumok beültetésre kerülhessenek. Természetesen itt is szükség van az implantátumok behelyezését megelőzően egy CBCT felvétel készítésére, hogy a gyógyult csontpótlást vizsgálni tudjuk, és az új csontkínálatot megmérhessük.

A csontpótolt terület panorámaröntgen képe, melyen jól látszanak a membrán rögzítéséhez használt szegecsek is

A csontpótlások jelentősen kitolják a kezelési időt. A fogak eltávolításától a kész pótlásig akár 1.5-2 év is eltelhet. Ez hosszú idő, de a minimális gyógyulási idők betartása igen fontos, lerövidíteni nem ajánlott! Ezzel veszélyeztethetjük az addig elvégzett munka sikerességét, mely a páciensnek pénzveszteséget, és felesleges megpróbáltatásokat jelenthet. Tartsuk be a kezelőorvosunk utasításait, hogy a befektetett energia és pénz megtérüljön egy szép, jól működő fogpótlás formájában.

A következő kis táblázatban összefoglaltuk a szükséges kezeléseket és a hozzájuk tartozó gyógyulási időt. (Ezek általánosságban értendő adatok, egyéni eltérések lehetnek.)

Kezelés

Kezelés utáni gyógyulási idő

Fogeltávolítás

3 hónap

Horizontális és vertikális csontpótlás

8 hónap

Implantátum beültetés

6 hónap

Végleges fogpótlás elkészítése

rendszeres ellenőrzés évente

CBCT felvételen jól látható a csontpótolt terület vastagsága és magassága

Vannak olyan tényezők, melyeket a beavatkozás előtt alaposan meg kell vizsgálnunk, és át kell beszélnünk a pácienssel.

A csontpótlás sikerességét veszélyeztető tényezők:

  • Dohányzás

  • Kezeletlen fogágybetegség

  • Gócos fogak jelenléte a szájban

  • Nem megfelelő szájhigiéné

  • Kivehető fogpótlás használata

A csontpótlások sikerességét negatívan befolyásoló tényezők kiiktatására feltétlenül szükség van a beavatkozást megelőzően! Sokszor ezek az előkészületek is hónapokat igényelnek, így alapos mérlegelés, türelem és elszántság szükséges egy ilyen beavatkozás megkezdéséhez.

Bibliográfia

Szabó Gy: Szájsebészet, Maxillofacialis sebészet. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2004.

Gera I: Parodontológia. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2009.

Urbán I: Vertical and Horizontal Ridge Augmentation: New Perspectives. Quintessence Publishing, 2017.