Hiányzó fogak pótlása implantátumokkal II. rész Sinus lift, arcüregemelés

Gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor a felső őrlők helyén a csontszélesség megfelelő az implantátumok behelyezésére, de a csontmagasság kevés. Ilyen esetekben egy úgynevezett Sinus Liftre van szükség. Ez egy speciális arcüregműtét, amely során egy ablakot vágunk a Piezóval (Piezo Med, W&H) az arcüreg falán, megemeljük az arcüregben lévő Schneider membránt, és csontpótló anyagot helyezünk be az arcüregbe, így a csont magasságát tudjuk növelni.

Mi okozza a csontmagasság csökkenését, a csontfelszívódást, illetve a csontpusztulást az őrlőfogak szintjén?

 • Kezeletlen fogágybetegségben a gyökerek körül a gyulladás és a fertőzés „megeszi” a csontot, a fogínysorvadás csontpusztulást eredményez, amely a fog elvesztéséhez vezet. Ilyenkor általában rengeteg csont leépül, mielőtt kiesik a fog!
 • Kezeletlen, nagyon szuvas őrlőfogak esetében, ha hosszú ideig „nyitva” van a fog, a baktériumok bejutnak a gyökércsatornába, ott elszaporodnak, és lassan a gyökércsúcson keresztül az arcüreg fele vándorolnak. Itt a felgyülemlett anaerob baktériumok és az általuk termelt toxinok gyulladást, fertőzést okoznak, ami csontfelszívódással jár.
 • Helytelenül gyökérkezelt fogak körül gennyzacskó, ciszta alakulhat ki. A gyökércsúcs körüli gyulladás, fertőzés, tályog nagyfokú csontfelszívódást okoz, ami csökkenti a fogbeültetés, implantáció sikerességét.
 • A fog elvesztése után is tovább pusztul a csontállomány. Amikor egy fogat elvesztünk, és a helyére nem kerül implantátum, olyankor a csont az évek során sorvadásnak indul. Ilyenkor folyamatosan az állcsontgerincen rágunk, így leépül, „lapos” lesz a csont, és a későbbiekben lehetetlenné válhat az implantátum beültetése a csonthiány miatt.
 • Az arcüreg (sinus) anatómiai adottságai. Minden ember más és más, így anatómiai adottságaink is mások. Ahogy idősödünk, az arcüreg kiterjedése nő. Az arcüregben különböző csontbenövések, csontnyúlványok, szeptumok lehetnek, amelyek nehezítik a sinus lift kivitelezését. Ilyen esetekben, ha implantátumot helyeznénk be, akkor emelés nélkül sérülne az arcüreg. Az arcüreget belülről egy hártya, a Schneider membrán béleli. Ennek a hártyának az épsége, vastagsága is hatással lehet a műtétre, mert ha a sinus lift során „megnyílik” az arcüreg, kiszakad a Schneider membrán, és a csontpótlás nem végezhető el!

Mindenkinek megoldást nyújthat a Sinus lift, ha kicsi, alacsony a felső állcsontban a csontmagasság az implantátumhoz?

Sajnos, ilyen univerzális megoldás nincs, de sokaknak tudunk segíteni ezzel az eljárással. A Sinus lifthez szükség van egy minimális csontmagasságra, ha ez nincs meg, akkor sokkal hosszabb időre van szükség a csontmagasság felépítéséhez.

Milyen esetekben nem ajánlott a műtét elvégzése?

 • Felső légúti megbetegedés idején.
 • Szezonális allergia aktív időszakában érdemes a műtétet elhalasztani egy későbbi, tünetmentes időpontra.
 • Az arcüregben kialakult polipok vagy egyéb gyulladások jelenléte esetén a sinus liftre csak ezek fül-orr-gégész szakember által végzett kezelése után kerülhet sor.
 • A dohányzás lényegesen növeli a sikertelenség esélyét!
 • A daganatos betegeknek sem ajánlott elvégezni a sinus lift műtétet (a sugárkezelés és a biszfoszfonát tartalmú készítmények miatt).
 • Elhanyagolt szájhigiénia (nem szanált száj, tele gyulladásokkal, fertőzéssel, tályoggal).

Sinus liftet csak gyulladásmentes, ép, tiszta arcüregbe lehet elvégezni! Ezért van szükség egy CT-re, mely megmutatja, hogy az arcüregben vannak-e idült elváltozások.

A sinus lift műtéttel egyidőben behelyezhető az implantátum?

Egy CT felvétel segítségével pontosan megmérhető a csontmagasság az arcüreg alatt. Ha ez a magasság nagyobb, mint 4 mm, akkor a sinus lift és a fogbeültetés egy időben elvégezhető, mert az implantátumot ez a 4 mm magas csont meg tudja tartani, és egy jó primer stabilitást nyújt míg a csontpótló anyag beépül, és kialakul az új csont az arcüregben, az implantátum körül.

Amikor a meglévő csont magassága kisebb, mint 4 mm, kétlépcsős műtétre van szükség. Ez azt jelenti, hogy első alkalommal csak a sinus lift műtétet (csontpótlást) végezzük el, majd 6-8 hónap gyógyulási időt követően helyezhetőek be az implantátumok. Csontpótlás esetén mindig minimum 6 hónap a gyógyulási idő! Az implantátumok beültetése után újra várni kell 4-6 hónapot, míg aztán második lépésben az implantátumok is beépülnek, csak ezután készíthető el a végleges pótlás, az implantátum koronák, hidak.

Sokkal tovább tart az implant műtét, ha Sinus liftet kell csinálni?

Nem, ez ma már rutin műtétnek számít, körülbelül egy fél órát kell egy arcüreg emelésre számolni, a többi műtéti időn felül. Rendelőnkben a W&H Piezo Med gépét használjuk, melynek segítségével gyorsan, precízen és nagy biztonsággal, minimál invazívan, a lehető legkevesebb beavatkozással lehet dolgozni. A páciensek gyorsabban gyógyulnak, és kisebb traumát szenvednek, mint a hagyományos forgóműszerekkel való csontfúrásos műtétek esetében. A piezóval apró, rezgő, vibráló mozgást végző gyémánthegy könnyedén és atraumatikusan vágja a csontot, az szinte nem is vérzik, ezért a legmodernebb beavatkozásnak számít! A Piezónak működése során, olyan „cincogó” hangja és rezgése van, mint egy sima ultrahangos fogkő-eltávolításnak.

Milyen csontpótló anyagot használnak sinus lift esetén?

A rendelőnkben használt csontpótló anyagok lehetnek emberi (humán) és állati eredetű (bovin) csontőrlemények, melyekhez saját csontkaparékot is szoktunk keverni.
A műtét során a páciens saját csontjából (autológ csont) is tudunk csontot nyerni, kifúrunk egy darabot és megőröljük, a fúrókról összegyűjtjük a kifúrt csontot vagy simán „kapirgálunk” egy kis csontot a Safe Scraper (csontkaparó) segítségével. A vásárolt, csomagolt emberi eredetű csontot (allograft) csípőcsontból, lábszárból nyerik, apróra őrlik és sterilizálják. Az állati eredetű csontpótló anyagok szarvasmarhából származnak.

Mire számíthatok a sinus lift után?

 • A műtéti terület megduzzadhat. Érdemes egy kicsit jegelni, de nem túl sokat, mert a hideg hatására csökken a vérellátás, és most bizony szükség van a gyógyító, tápláló vérre.
 • Nagyon ritkán nagyfokú vérömleny alakulhat ki, ami másnap reggel lehet „ijesztő”, mert a fekvés miatt a szemünk fele vándorol éjszaka a gyulladás, ám ez nappal, mozgás, séta közben lelohad.
 • A szájüregi vérzés, illetve orrvérzés is előfordulhat 1-2 napig. A „szivárgás” normális, de ha nagyobb mennyiségben folyik a vér, nem akar elállni 1 nap után sem, azonnal vissza kell jönni és „megerősítjük” a varratokat, újabb varratok behelyezésével „elszorítjuk” a vérző erecskéket. Ez nem kellemes, de szükséges beavatkozás!
 • FONTOS! Arcüreg emelés után 3 hétig tilos orrot fújni! Ha tüsszentenünk kell azt nyitott szájjal, jó hangosan tegyük, hogy a lehető legkisebb nyomás érje az arcüreget. Ha bedugul az orrunk, feltétlenül orrsprayt használjunk és biztosítsuk a „nyomás nélküli”, könnyed orrlégzést!
 • Antibiotikum-kúra után legalább 2 hónapig javasoljuk, hogy probiotikumok szedésével segítse a bélflóra helyreállítását
 • A sebész antibiotikum és fájdalomcsillapító szedését fogja előírni a fertőzések és a fájdalom megelőzése érdekében. Az antibiotikum esetében fontos, hogy végig kell szedni, nem szabad abbahagyni a tünetek megszűnése estén sem.
 • Kiegészítésnek érdemes lehet sós orrsprayt használni az orr-nyálkahártya nedvesítésére.
 • Fertőtlenítő hatású szájöblítőt lehet használni a műtét másnapjától. Az öblítés csak nagyon óvatos legyen, inkább csak a folyadék jobbra-balra folyatása legyen, ne a klasszikus, zubogtató öblögetés.
 • A varratszedés a beavatkozást követő 2-3 hét elteltével várható.
 • Feltétlenül szedjen D vitamint is, végig a gyógyulás időszakában, hiszen a „mai emberek” több mint fele D vitaminhiányos! Ha nem kap elég napsütést a testünk, nem termelődik elég D vitamin! A D vitaminnak rendkívül fontos szerepe van a csontállomány minőségének javításában, a csontképződésben!

Jelezni szeretnénk, hogy pácienseink többsége nem, vagy csak alig tapasztal kellemetlenségeket arcüreg emelés után!

Milyen kockázatokkal járhat a beavatkozás?

Az arcüreg emelés legfőbb kockázata, hogy a beavatkozás során az arcüreget a csonttól elválasztó hártya, a Schneider membrán megsérül és kiszakad. Ez a műtét meghiúsulását jelentheti. Ha kicsi a lyuk, akkor egy PRF (Platlet RichFibrin) membránnal vagy egy felszívódó membránnal (Lyoplant) a sebész simán fedi a lyukat, és folytatni tudja a műtétet!

Ha nagy a lyuk, akkor a sebész befedi az arcüreg ablakot egy membránnal, zárja a sebet, leáll a műtéttel és a Schneider membrán magától meggyógyul, újra összenő. A gyógyulás után 4-6 hónappal újra meg lehet kísérelni a sinus lift műtétet.

Mint minden műtéti eljárásnak, így a sinus liftnek is van fertőzési kockázata, de ez igen kicsi, mivel mindig antibiotikumot adunk a páciensnek.

Szintén nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a csontpótló anyag a fentiekben már részletezett okok miatt nem képes becsontosodni a környező csontállományba, puha marad, így az implantátum behelyezése sem lehetséges. Ilyen esetben mindent ki kell tisztítani, kaparni és újra kell kezdeni a teljes eljárást.

Nem lehet csontpótlás után hamarabb folytatni a kezeléseket, mint 6 hónap?

Csontpótlások esetében nagyon fontos mindig kivárni a minimum 6 hónap gyógyulási időt. A csontpótló anyagnak legalább ennyi időre van szüksége, hogy stabilan beépüljön/integrálódjon a környező csontállományba, és kialakuljon az új csont. A sebész mindig a minimális időt mondja meg, amit biztosan ki kell várni a csontosodásra, de néhány hónappal több idő is eltelhet, a lényeg, hogy az újabb kezelés ne történjen hamarabb, mint 6 hónap, de ne is több év elteltével jelenjen meg a páciens a kezelés folytatására…

CT felvétel a páciensről, amelyen a felső állcsontot és kétoldalt, fent, hátul a 2 arcüreget látjuk. Az arcüreg a nagy fekete üreg, amiben levegő van. Az alsó 3 kisebb képen jól látszik a felső állcsont keresztmetszeti képén, hogy csak 6.46mm csontmagasságunk van, ami kevésnek számít, így csontpótlásra (Sinus Liftre) volt szükség
Dupla Sinus Lift

 

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a felső csontpótlás (Sinus Lift képe = fehér csont az arcüregben) és az alsó 4 implantátum behelyezése után

 

Kontroll panorámaröntgen a 8 implantátum behelyezése után, a felső állcsontba, gyógyulási csavarokkal

CT felvétel, amelyen a felső állcsontot és az arcüreget látjuk, és a csont magasságát, szélességét 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni. Az alsó 3 kisebb képen jól látszik, hogy csak igen alacsony, kb. 2 mm csontmagasságunk van, ezért ha implantálni akarunk, előtte egy csontpótlásra (Sinus Liftre) van szükség

 

 

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a bal felső csontpótlás (Sinus Lift) után

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a bal felső Sinus Liftbe helyezett három implantátumról

Kulcsszavak: sinus lift, arcüregemelés, csontpótlás, csontpótló anyag, autológ csontpótló, Piezo, minimál invazív szájsebészeti beavatkozás, PRF, A-PRF, implantátum, fogbeültetés