Gócos fog eltávolítása, sinus lift, csontpótlás, implantátum beültetése

62 éves nő a következő panaszokkal kereste fel rendelőnket:

  • Úgy érezte, hogy jobb felső hídja mozog.
  • Leghátsó foga érzékeny, harapásra időnként kimondottan fájdalmas volt.
  • Kellemetlen szájszagról is említést tett.
  • A foghiányok pótlását implantátumokkal szeretné megoldani. Mindenképp fix fogpótlást szeretne.

Az első konzultáció alkalmával panorámaröntgent készítettünk, és alaposan megvizsgáltuk a fogak állapotát.

Az első vizsgálat során kiderült, hogy a jobb felső hidat tartó utolsó pillérfogat el kell távolítani (17), mert a nagyfokú horizontális és vertikális csontfelszívódás (csontrezorbció) miatt menthetetlenné vált. A gyökér körüli árnyék jelenti a nagyfokú csontfelszívódést.

Az első kezelés alkalmával professzionális fogkő-eltávolítást végeztünk. A régi hidat elvágtuk a szemfognál, és elvégeztük a foghúzást PRF technikát alkalmazva. A PRF technika a gyors sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb és legmodernebb módja, amely többek között a vérben levő saját fehérvérsejtek, növekedési faktorok, citokinek felhasználásával fejti ki hatását. Az eljárás során (Process for PRF), a pácienstől vért veszünk, és alacsony sebeséggel kicentrifugáljuk azt egy PRF centrifuga géppel. Az így elkészített fibrinrögöt a fogak eltávolítása után a foghúzások helyére/ üregébe belehelyeztük, és az ínyt a fibrinrög felett felszívódó varratokkal zártuk a szebb és gyorsabb gyógyulás érdekében.

A PRF felhasználásának előnyei:

  • Fájdalomcsillapító hatása van, már az első nap után szinte teljesen megszűnik a fájdalom.
  • A beavatkozás után antibiotikum adása sem feltétlenül szükséges, mivel a fehérvérsejtekben gazdag fibrinrög csökkenti a fertőzés veszélyét.
  • A fibrinrög a sebet nedvesen tarja, és elősegíti a vérerek kialakulását (angiogenesis), mely a jó sebgyógyuláshoz és a csontosodáshoz nagyon fontos.
  • Vérhígítót szedő pácienseknél is alkalmazható az eljárás.

A felszívódó varratok előnye, hogy nincs szükség varratszedésre, ilyenkor a varratok maguktól kiesnek néhány hét elteltével.

Foghúzások után általában ideiglenes kivehető fogsort készítünk annak érdekében, hogy pótoljuk a kihúzott fogakat a gyógyulási időre. Féloldali hiány esetében a fogsorkészítés nagyon kényes kérdés. Mivel a fogsor csak az elülső fogakba tud kapaszkodni, így a stabilitása nem megfelelő a rágáshoz. Mosolyogni, társaságba menni úgynevezett „kirakatnak” jó csak. Paciensünkkel alaposan átbeszéltük az ideiglenes fogsor pozitívumait és negatívumait, és végül nem kérte az ideiglenes fogsor készítését több okból kifolyólag sem. Elmondása szerint úgysem érzi magához közelinek a kivehető fogsort, még gondolatban sem. Utána is olvasott, hogy mennyivel jobban gyógyul a csont és az implantátum, ha nem helyezünk rá kivehető fogpótlást. Szeretné a lehető legtöbbet megtenni annak érdekében, hogy a gyógyulása sikeres legyen. Főleg annak tudatában, hogy a panorámaröntgen tanúsága szerint az implantátum beültetéséhez csontpótlásra is szükség van (a csont magassága nagyon kevés az implantátum beültetéséhez).

A kezelés folytatása minimum 3 hónapos gyógyulást követően lesz lehetséges. Ekkor CBCT (Cone beam computed tomography) felvételt készítünk. A CT felvételen alaposan meg tudjuk majd vizsgálni az addigra meggyógyult csontot. Ekkor dől el, hogy milyen a csontállomány, és milyen típusú csontpótlásra lesz szükség. Amennyiben a csont szélessége megfelelő, de a magassága nem, a Sinus lift elegendő. Amennyiben a magasság és a csont vastagsága is problémás, horizontális és vertikális csontpótlásra is szükség van (azaz a csontot nemcsak magasítani, hanem szélesíteni is kell).

Radio panoramique après l’extraction des dents, effectuée au cours du temps de cicatrisation

Panorámaröntgen felvétel, mely a fogak eltávolítása után készült a gyógyulási időben

 

Bibliográfia:
Szabó Gy: Szájsebészet, Maxillofacialis sebészet. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2004.
Gera I: Parodontológia. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2009.
Urbán I: Vertical and Horizontal Ridge Augmentation: New Perspectives. Quintessence Publishing, 2017.