Fogászati gócok eltávolítása, fogbeültetés, fémkerámia körhíd és csavarozható implantátum koronák készítése

I. kezelési fázis – Fogkő-eltávolítás, fogászati gócok megszüntetése, ideiglenes fogsor készítése

55 éves férfi páciensünk a következő kérésekkel kereste fel rendelőnket:

  • Régi, elhanyagolt hídjait szeretné lecserélni.
  • Néhány foga panaszt okoz, néha fáj, szeretné azokat kezeltetni.
  • Kellemetlen szájszagról panaszkodik.
  • Baloldalt alul néhány fogát a közelmúltban eltávolították, ezeket is szeretné pótoltatni.
  • Fogbeültetést és rögzített fogpótlásokat szeretne.

Előtte

Utána

Első kezelés 3 munkanap: fogeltávolítás

Páciensünkről az első konzultáció alkalmával digitális panorámaröntgen-felvételt készítettünk, és megvizsgáltuk a fogak állapotát.

Panorámaröntgen-felvétel, mely az első találkozás alkalmával készült, még a gócos fogakkal

Panorámaröntgen-felvétel, mely az első találkozás alkalmával készült, még a gócos fogakkal

Az első vizsgálatok során kiderült, hogy sajnos az alsó őrlőfogait el kell távolítani az alászuvasodott koronák és gyulladások miatt. Ezek a gyulladások fogászati gócok, melyeket feltétlenül kezelni kell, mert sok más egyéb, nem fogászati problémát is okozhatnak (pl.: hajhullás, bőrgyógyászati, kardiológiai panaszok). Bal oldalon felül az utolsó két őrlőfogát is el kell távolítani, mert a nagyfokú horizontális és vertikális csontfelszívódás (csontrezorbció) miatt szintén menthetetlenné váltak.

A hír nem érte nagyon váratlanul páciensünket, aki ugyan bízott abban, hogy ez elkerülhető, de érezte, hogy több fogával súlyos gondok lehetnek. Fogászati implantátumok beültetésének lehetősége is érdekli, a lényeg, hogy rögzített fogpótlásokat kapjon. Foghiánynál a rágófunkció helyreállítása érdekében a fogakat legalább az első nagyőrlőig pótolni kell, hogy a falatokat rendesen meg lehessen rágni, és ne alakuljanak ki állkapocs ízületi, illetve emésztőrendszeri panaszok.

Első lépésben professzionális fogkő-eltávolítást és polírozást végeztünk a nagy mennyiségű fogkő (íny alatti/ subgingivális és íny feletti/supragingivális fogkő)jelenléte miatt, hogy a fogak eltávolításakor a fogkő és a baktériumok ne kerüljenek bele a foghúzásos sebekbe, és ne okozzanak fertőzést. Az első kezelés alkalmával megtörtént a problémás fogak eltávolítása, azaz a fogászati gócok megszüntetése. A foghúzások után ideiglenes fogsort készítettünk az alsó állcsontra, hogy pótoljuk a kihúzott fogakat a gyógyulási időre. Páciensünknek az ideiglenes fogsorra csak a munkája miatt volt szüksége, hogy meg tudjon jelenni emberek között, és kérésünknek megfelelően ezen kívül nem is viselte. Végül gondosan elmagyaráztuk az ideiglenes fogsor otthoni tisztításának módját és jelentőségét.

A kezelés folytatása 3 hónap gyógyulási időt követően lesz lehetséges az implantátumok beültetésével (fogbeültetés), mikor a foghúzások helyén a csont már regenerálódott. A csontkínálat vizsgálatához CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készítésére lesz szükség.