Fogak eltávolítása, implantátumok beültetése, fix pótlás készítése implantátumokra I. kezelési fázis

34 éves férfi páciens a következő problémákkal kereste fel rendelőnket:

  • Fogait hosszú ideje elhanyagolta a fogászattól való félelme (dentofóbia) miatt.
  • Több foga már fájdalmassá és érzékennyé vált, így elhatározta, hogy leküzdi félelmeit, és elkezdi a fogászati kezeléseit.
  • Számít arra, hogy drasztikus beavatkozásokra lesz szükség az elhanyagolt állapot miatt.
  • Bűzös a lehelete, kellemetlen szájszagra panaszkodik.
  • Fogai hiányában nem tud rendesen rágni, lefogyott és gyomorbántalmai vannak.
  • Szeretné visszanyerni önbizalmát és újra bátran mosolyogni, amit már nagyon régóta nem tudott megtenni fogazatának állapota miatt.
  • A rágófunkció helyreállítása is roppant fontos a számára, hogy emésztési panaszai is megszűnjenek.

Első kezelési fázis: a fogászati gócok megszüntetése, a menthetetlen fogak eltávolítása, ideiglenes fogpótlás készítése

Az első konzultációs időpontra már egy panorámaröntgen-felvétellel érkezett, melyet máshol készíttetett.

A panorámaröntgen és a száj klinikai vizsgálata után felállítottuk a kezelési tervet, mely szerint az első fázisban minden fogát el kell távolítani az alsó hat front kivételével. Páciensünk fel volt készülve arra, hogy hasonló híreket fog kapni. El is fogadta a kezelési tervet, és megkezdtük a kezeléseket. Félelmei ellenére nem kért éber szedálást, és így is példásan viselte a foghúzásokat. Az ínyt felszívódó varratokkal zártuk a beavatkozás után a szebb és gyorsabb gyógyulás érdekében. A felszívódó varratok nagy előnye, hogy nincs szükség varratszedésre, ilyenkor a varratok maguktól kiesnek néhány hét elteltével. Azonnal ideiglenes, kivehető fogsorokat kapott a gyógyulás idejére, hogy egy kicsit az esztétikát is rendbe hozzuk, és önbizalmat nyerjen. Természetesen felhívtuk a figyelmét az alapos tisztítás fontosságára, és hogy csak olyankor hordja a fogsort, amikor dolgozik, vagy emberek között van, és beszélni, mosolyogni kell.
A fogak eltávolítása mellett a bal alsó kettes és hármas fogát csak gyökérkezeléssel lehetett megmenteni a nagymértékű szuvasodás miatt, Az utolsó kezelési fázisban a végleges pótlás elkészítésekor így koronák kerülhetnek rájuk.

A gyökérkezelések után készült kontroll intraorális röntgenfelvétel

A három napos kezelés sorozat végére páciensünk elfáradva, de boldogan távozott új, ideiglenes fogsoraival. A kezeléseket 3 hónapos gyógyulást követően lehet majd folytatni. Hiányzó fogait implantátumokkal szeretné pótoltatni, ami felülre 6 és alulra oldalanként minimum 2-2 implantátum beültetését jelenti. Ez az a minimum implantátum mennyiség, mely szükséges ahhoz, hogy fix/rögzített pótlást kaphasson a kezelés utolsó fázisában. Az implantátumok számát pontosan a CBCT (Cone beam computed tomography) alapján fogjuk tudni meghatározni a gyógyulást követően, mikor is a csontkínálatot 3 dimenzióban látjuk.

Képek a kiindulási állapotról:

Kontroll panorámaröntgen-felvétel az első kezelési fázis végén, a menthetetlen radixok, illetve fogak eltávolítása és a gyökérkezelések után