A fogászati gócok a fogbeültetés és a csontpótlások kapcsolata

Napjainkban a lakosság legnagyobb részének van valamilyen fogászati góc a szájában. Leggyakoribb az elhanyagolt fogágybetegség.

Elhanyagolt idült fogágybetegség

A fogorvos elsődleges célja mindig a fogak megtartása gyakori professzionális fogkő-eltávolítással, és a beteg alapos fogmosásra való tanításával. Sajnos a napi gyakorlatban az is előfordul, hogy a dohányzás miatt, valamint a higiénia teljes elhanyagolásával a fogak menthetetlenekké válnak. Ilyenkor a fogak eltávolításával, és a gyulladt szövetek kitisztításával a problémát tudjuk orvosolni, viszont felmerül a „hogyan tovább?” kérdése. Az elvesztett fogakat mindenki szeretné pótoltatni, és a legtöbben valamilyen rögzített megoldást szeretnénk, nem kivehető fogpótlást. Gócos fogak eltávolításánál mindig szem előtt kell tartani, hogy a gyulladásos folyamatok a csont pusztulásával járnak az adott területen. Az ilyenkor felmerülő kérdés mindig az, hogy mekkora a csontpusztulás mértéke, és hogy a fog eltávolítása után marad-e elég csont a beültetésre, illetve a csont regenerációja is megfelelő lesz-e a beültetéshez? Minél nagyobb volt az elhanyagoltság foka vagy a gyulladás, melyet hosszú ideig nem kezeltek, annál nagyobb az esélye, hogy olyan sok csont pusztul el, ami lehetetlenné teszi a „sima” fogbeültetést, ami ezek után csak csontpótlással lesz lehetséges.

A fogak eltávolítása és a gyógyulási idő eltelte után (3 hónap általában) a fogbeültetés elvégezhető. A beültetést megelőzően az implantátumok helyének és méretének alapos megtervezése érdekében mindig CBCT (Cone beam computed tomography) felvételt készítünk.

Esetbemutató 1: fogbeültetés csontpótlás nélkül (foghúzás-gyógyulás-fogbeültetés-végleges fogpótlás = 6 hónap)

A 17-es gyökérkezelt fog ráharapásnál kettétört. A fogat sajnos, már nem lehetett megmenteni, el kellett távolítani

3 hónap gyógyulás után a CT felvétel alapján kiderült, hogy a hiányzó őrlőfog helyén elegendő csontmagasság és vastagság van az implantátum beültetéshez, nincs szükség csontpótlásra

A kész fémkerámia koronával készült panoráma felvétel

Az első találkozótól a végleges implantátum korona elkészüléséig 6 hónap telt el.

Fogbeültetéshez szükséges csontpótlási lehetőségek:

1. Sinus Lift

Gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor a felső őrlők helyén a csontszélesség megfelelő az implantátumok behelyezésére, de a csontmagasság kevés. Ilyen esetekben egy úgynevezett sinus liftre van szükség. A sinus lift egy speciális arcüreg műtét, amelynek során PRF-technikát alkalmazunk, egy ablakot vágunk a piezóval (Piezo Med, W&H) az arcüreg falán, megemeljük az arcüregben lévő Schneider membránt, és csontpótló anyagot helyezünk be az arcüregbe, így a csont magasságát növelni tudjuk.

Amennyiben a csont vastagsága elegendő és magassága nagyobb, mint 4 mm, akkor a sinus lift és a fogbeültetés, implantálás egy időben elvégezhető, mert az implantátumot ez a 4 mm magas csont meg tudja tartani és egy jó primer stabilitást tud nyújtani, míg a csontpótló anyag beépül és kialakul az új csont az arcüregben, az implantátum körül. Csontpótlás esetén mindig minimum 6 hónap gyógyulási időre van szükség a végleges fogpótlás elkészítése előtt!

Ha a csont vastagsága megfelelő, de a magassága nem éri el a 4mm-t, abban az esetben úgynevezett 2 lépcsős sinus lift műtétre van szükség. Ez azt jelenti, hogy első alkalommal csak a sinus lift műtétet (csontpótlást) végezzük el, feltöltjük az arcüreget csontpótló anyaggal, majd 6 hónap gyógyulási idő elteltével helyezhetőek be az implantátumok. Az implantátumok beültetése után újra várni kell 4-6 hónapot, míg elkészíthető a végleges fogpótlás.

Milyen esetekben nem ajánlott a műtét elvégzése?

  • Felső légúti megbetegedés idején.
  • Szezonális allergia aktív időszakában érdemes a műtétet elhalasztani egy már tünetmentes időpontra.
  • Az arcüregben kialakult polipok vagy egyéb gyulladások jelenléte esetén a sinus lift csak ezek fül-orr-gégész általi kezelése után végezhető el.
  • A dohányzás lényegesen növeli a sikertelenség esélyét!
  • A daganatos betegeknek nem ajánlott elvégezni a sinus lift műtétet (a sugárkezelés és a biszfoszfonát tartalmú készítmények miatt).
  • Elhanyagolt szájhigiénia (nem szanált száj, tele gyulladásokkal, fertőzéssel, tályoggal).

Sinus liftet csak gyulladásmentes, ép, tiszta arcüregbe lehet elvégezni! Ezért van szükség egy CT-re, hogy a műtét előtt pontosan lássuk, hogy az arcüregben nincsenek idült elváltozások.

Esetbemutató 2:

1 lépcsős sinus lift, amikor a sinus lift és implantálás egyidőben történik (sinus lift+implantálás-végleges fogpótlások)

Panorámaröntgen-felvétel a panaszos fogak eltávolítása előtt. Gyulladás miatt el kellett távolítani a 15, 16-os fogat. (jobb felső második kisőrlő és jobb felső első nagyőrlő) Gyökérkezeléssel már nem lehetett megmenteni

A CT felvétel vizsgálata során kiderült, hogy a felső állcsonton a foghúzások után nem teljesen megfelelően gyógyult a csont. A csont magassága nem elegendő, de a vastagsága tökéletesen alkalmas ahhoz, hogy implantátumokat lehessen beültetni. Ebben az esetben egy csontpótlásos beavatkozással, úgynevezett sinus lifttel a csont magasságát meg lehet emelni, így az implantátum beültetése lehetséges lesz

Esetbemutató 3:

2 lépcsős sinus lift, amikor a sinus lift és implantálás külön útban történik (foghúzások-sinus lift-implantálás-végleges fogpótlások)

Panorámaröntgen a kiinduló állapotról. Több fog menthetetlenné vált, a felső fogakat mind el kellett távolítani

A 3 hónapos gyógyulási idő elteltével a CT felvétel alapján kiderült, hogy felül mind a két oldalon az őrlők helyén nem megfelelő a csontmagasság, és csontpótlásra, úgynevezett Sinus Liftre lesz szükség, melyet az implantátumok beültetésével együtt nem lehet elvégezni az alacsony csontmagasság miatt. Alul két oldalon a hiányzó őrlők helyén volt megfelelő csontkínálat az implantátumok beültetésére. A második találkozó alkalmával megtörtént a csontpótlás felül, és az alsó implantátumok (oldalanként 2-2) behelyezése.

Felső 8 implantátum és gyógyulási csavar behelyezése utáni panorámaröntgen

Az elkészült fix fogpótlás implantátumokra és saját fogakra

Előtte

Utána

Az első találkozótól az végleges fogpótlás elkészüléséig 2 év telt el.

2. Az állcsont gerinc vertikális és horizontális csontfelépítése

A csont vastagságának és magasságának hiányában csak nagyon komoly csontfelépítés nyújthat megoldást, Ez igen nagymértékű csonthiányok esetében alkalmazandó eljárás, nagyon hosszadalmas folyamat, mely alatt több műtéten kell átesni 6-8 hónapos gyógyulási idők elteltével, hogy a végleges fogpótlás elkészíthető legyen. Elszántság és türelem szükséges ahhoz, hogy valaki egy ilyen műtét sorozatnak alávesse magát.
A nagyobb csontpótlásos operációk esetében a végleges fogpótlás csak 1.5-2 év elteltével készíthető el. Fontos mindig kivárni az ajánlott gyógyulási időket, hogy az elkészített csontpótlás/ implantátum beültetés a lehető legsikeresebb legyen.

Esetbemutató 4

2 lépcsős sinus lift, vertikális és horizontális csontfelépítéssel kombinálva, amikor a sinus lift és implantálás külön útban történik (foghúzások-sinus lift-csontfelépítés – implantálás-végleges fogpótlások)

Negyvenes évei közepén járó nő páciensünknek csípőcsontból vett csontblokk operációt végeztünk sinus lifttel, hogy a bal felső sorvégi foghiányát pótolni tudjuk. Fiatal kora miatt nem szeretett volna kivehető fogpótlást. A fogak eltávolítása és a végleges fogpótlás között pont 2 év telt el. A képen a 6 éves kontroll röntgent láthatjuk

Csontpótlásos műtétek esetében az ideiglenes fogsorok használata egyáltalán nem ajánlott. A kivehető fogsor használata csökkenti a vérkeringést, lassítja a gyógyulást, feltörést, fertőzést, legrosszabb esetben implantátum-kilökődést, és a beültetett csont felszívódását tudja okozni, bármilyen jól sikerült is a fogbeültetés.

Esetbemutató 5

Sinus lift nélküli, csontpótlás nélküli fogbeülteté (foghúzások -implantálás-végleges fogpótlások)

Panorámaröntgen felvétel a súlyos fogászati gócokkal, a fogágybeteg fogakkal és gyökérmaradványokkal. Az összes fogat el kellett távolítani

Kontroll panorámaröntgen-felvétel az implantátumok beültetését követően. Páciensünknek a fix fogpótlás elkészítéséhez csontpótlásra lett volna szüksége, de arról hallani sem akart! Így állcsontonként 4-4 implantátumot ültettünk be, és stéges fogsort készítettünk. A fogászati gócok, fertőzések teljesen elpusztították a csont vastagságát és magasságát, így rendkívül nehezen, aszimmetrikusan lehetett behelyezni az implantátumokat

Az alsó és felső stégről készült kontroll panorámaröntgen-felvétel

Előtte

Utána

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres féléves, illetve éves kontrollok és fogkőeltávolítások jelentőségét. A problémák nem hatalmasodnak el, ha folyamatosan nyomon tudjuk követni a fogak és az implantátumok állapotát, és probléma esetén még időben be tudunk avatkozni. Az időben „elcsípett” problémákon egyszerűbben, és így kisebb anyagi „megterhelés” árán tudunk segíteni. Évente legalább egyszer keresse fel fogorvosát fogászati ellenőrzés céljából!