?

Szájsebészet

A leggyakrabban elvégzett szájsebészeti beavatkozásokról készítettünk egy táblázatot, aminek segítségével könnyebben megértheti az Önnek készített kezelési tervben leírt kifejezéseket.

  1. fogeltávolítás, extractio
  2. rezekció, gyökércsúcs amputatio
  3. sinus lift, csontpótlás
  4. csontpótló anyagok
  5. szájsebészeti membránok
  6. varratok

1. Fogeltávolítás

Fogeltávolításra abban az esetben kerül sor, amikor konzerváló technikai módszerekkel (gyökérkezeléssel, fogtöméssel, fogpótlással) már nem lehet megmenteni a fogat, mivel a károsodás mértéke túlságosan nagy, illetve olyan mértékű fogágy-gyulladás alakul ki, hogy az ennek következtében mozgathatóvá vált fog koronafelhelyezésre vagy tömésre már alkalmatlan. Ezen fogak eltávolítása történhet egyszerűen fogóval normál fogászati fogeltávolítás keretén belül, vagy sebészi úton, amikor sebészi feltárást követően távolítjuk el a fogat, foggyökeret, majd a fogínyt varratokkal zárjuk.

Szájsebészeti foghúzásra főként hátsó őrlőfogak, előtört bölcsességfogak, íny alá betört fogak (pl. gyökérkezelt fog koronája ráharapásra, baleset során teljesen kitörik) esetében kerül sor. Ilyenkor a többgyökerű fogat disszekáljuk, vagyis különválasztjuk egymástól a gyökereket, majd egyenként távolítjuk el őket.

Komolyabb szájsebészeti beavatkozást jelent a nem előtört (impaktált) bölcsességfogak, az arcüregben, szájpadlásban elhelyezkedő fogak eltávolítása. A műtéti területet varratokkal kell ellátni, majd a behelyezett varratokat a beavatkozás után 10 nappal ideális eltávolítani. Az esetek döntő többségében a kezelés része az antibiotikum, fájdalomcsillapítók szedése is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

2. Rezekció

Amennyiben többszöri nekifutásra is sikertelen a gyökérkezelés, betört a gyökérkezelő tű a foggyökér-csatornába, erősen görbült a gyökér és nem sikerült 100%-osan a gyökérkezelés, akkor idült gyulladás, gennyzacskó, ciszta alakul ki a fertőzött gyökér csúcsán. Rezekció során a fertőzött gyökérnél metszünk egy lebenyt a fogínyben, fúrunk egy lyukat oldalról az állcsontba és a fertőzött gyökércsúcsot levágjuk és kikaparjuk. A rezekció tehát a fertőzött fog gyökércsúcsának az eltávolítását és a környezetének megtisztítását jelenti. Ezzel a beavatkozással a már kihúzásra ítélt fognak adunk még egy esélyt, és elég nagy százalékban a fog megmenthető. A kezelés minden esetben helyi érzéstelenítést követően, vagy akár éber szedálásban történik. A sebet varratokkal kell lezárni, a varratokat 10 nap múlva kell eltávolítani, a teljes gyógyulási idő 6-12 hónap. Félévente kontroll kisröntgent kell készíteni és 2-3 év után győződhetünk meg arról, hogy a beavatkozásunk sikeres volt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

3. Sinus lift

Előfordul, hogy az oldalsó, hátsó felső állcsontban lévő fogak gyulladás, fertőzés vagy fogágybetegség miatt elvesztették a csontmennyiségüket. Fogelvesztés után csak 3-5 mm csontmagasság marad meg, de a legkisebb implantátum 7 mm-től kezdődik. Ahhoz, hogy implantálni lehessen, csontot kell építeni, meg kell ”magasítani” az állcsontot. A sinus lift egy olyan műtéti eljárás, aminek során csontpótló anyagot juttatunk a páciens arcüregébe, az állkapocsgerinc csontja és az arcüreget bélelő membrán közé az őrlő fogak területén. Ezt az eljárást sinus augmentációnak is nevezik. Ezáltal az arcüreg alapja magasabban lesz, „megemelődik” ezért az angol elnevezés a „lift”. A csontpótló anyag elősegíti, hogy ezen a területen új csont képződjön, magasságában és szélességében megnöveljük az állcsontot, lehetőséget teremtve így 7 mm-nél is hosszabb implantátum beültetésére. A beavatkozás kérhető éber szedálásban is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

4. Csontpótló anyagok

Foghúzás vagy bizonyos fertőzések során a csont mennyisége és minősége rendkívüli módon lecsökkenhet. Ha implantálni szeretnénk a nagyfokú csonthiányok esetén, csontpótlásnak nevezett beavatkozásra van szükség, aminek során  megnöveljük a csont vastagságát és magasságát egyaránt. A csontpótlás után minimum 6 hónap gyógyulás következik. Ez alatt az idő alatt a beültetett idegen és saját csont keveréke átalakul új csonttá, így alkalmas lesz a csont az implantálásra.

  • Cerabone csontpótló

A Botiss biomaterials egyik legnépszerűbb terméke, a Cerabone® granulate bovin eredetű csontpótló anyag. Hidrofil felületének és speciális tulajdonságaink köszönhetően nagymértékben hasonlít az emberi csonthoz. Nagyon könnyen kezelhető, 1200 °C-on hőkezelt, tökéletesen biztonságos és steril anyag, mely érdes felületével stabilan rögzül. Gyors csontképződést garantál, nem indít be kilökődési folyamatokat.

Gyártó: Mebios GmbH Dieburg, Németország Forgalmazó: Botiss Dental GmbH Berlin, Németország

  • Sinoss Fleece szájsebészeti kollagén szövetregeneráló

Lágyrészeken történő sebkezelés céljára kifejlesztett, igen hatékony natív kollagén filc, melyet könnyű kezelhetőség és magas vérzéscsillapító hatás jellemez. Védi a sebet, elősegíti a gyorsabb hámképződést és a biztonságosabb gyógyulást.

Gyártja: Medichema, Németország Forgalmazza: Novadento, Németország

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

5. Membrán

A csontpótlások alkalmával a fogorvos idegen és saját csont keverékét építi hozzá az új csonthoz. Ahhoz, hogy irányítani tudjuk, hogy hol képződjön újra az új csont, membránokkal rögzítjük a csontpótlásunkat. Ezt a folyamatot úgy kell elképzelni, mintha egy házépítés során egy új falat építenénk egy régi, kisebb, vékonyabb falhoz, de ahhoz, hogy az új falunk összekössön a régivel, ahhoz nagyon stabilan össze kell rögzíteni, zsaluzni őket. Ez történik a szájban is. Nem elég csak úgy odapakolni az új csontot, hozzá is kell rögzíteni a régi falhoz, tehát a két falat stabilan össze kell fogni a teljes gyógyulás idejére. Különböző membránok léteznek erre a célra: vannak felszívódó membránok, amik az íny alatt, a műtét után lassan és fokozatosan felszívódnak, így nincs szükség egy második műtétre, hogy el kelljen távolítani őket. A másik típusú membrán a nem felszívódó membrán, amikor olyan nagyfokú csonthiány jelentkezik, hogy egy megerősített titánhálós membránt kell hozzászegecselni a csonthoz, hogy az új, berakott csontszemcséket a helyén tartsuk a gyógyulás alatt. 6-8 hónap gyógyulás után feltárással el kell távolítani ezt a membránt, utána tudunk szépen implantálni az újonnan képződött csontba. Rendelőnkben elsősorban a spanyolországi B Braun Surgical S.A által előállított Lyoplant membránt használjuk, mely magától felszívódó, anatómiai sajátosságokhoz könnyen alakítható membrán.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

6. Varratok

A gyógyulás szempontjából döntő fontosságú, hogy egy-egy beavatkozás után milyen varratokat használunk. Egy csontpótlás után feszülésmentes varratokra van szükség, amik képesek összetartani az ínyt. Kéttípusú varratot említenénk meg: létezik felszívódó varrat, ami a műtét után lassan, pár nap alatt felszívódik, elvékonyodik, és lassan elszakad, majd kilökődik. A másik típusú varrat a nem felszívódó varrat, vékony monofilamentum, nagyon tartós. Tervezetten, a sebgyógyulás után tudjuk eltávolítani, nem a véletlenre bízzuk, hogy mikor esik ki magától. Kicsit drágább, de megbízhatóbb varrattípus. Rendelőnkben a spanyolországi B Braun Surgical S.A által előállított Dafilon 4/0, 3/0, típussal igyekszünk varrni megbízhatósága és kiszámíthatósága miatt. Általában 10 nap gyógyulási idő után javasolt az eltávolításuk.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ