?

Szájsebészet

A leggyakrabban elvégzett szájsebészeti beavatkozásokról készítettünk egy táblázatot, aminek segítségével könnyebben megértheti az Önnek készített kezelési tervben leírt kifejezéseket.

 1. prf technika
 2. fogeltávolítás, extractio
 3. rezekció, gyökércsúcs amputatio
 4. sinus lift, csontpótlás
 5. horizontális és vertikális csontpótlás (Urbán technika)
 6. csontpótló anyagok
 7. szájsebészeti membránok
 8. varratok

1. PRF technika (Platelet Rich Fibrin)

Dr. Joseph Choukroun (sebész, aneszteziológus, fájdalomspecialista) a PRF módszert 2001-ben dolgozta ki. A PRF technika a gyors sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb módja, amely a vérben levő saját fehérvérsejtek, növekedési faktorok, citokinek stb. felhasználásával fejti ki hatását. Az eljárás során (Process for PRF), a pácienstől vért veszünk és alacsony sebességgel kicentrifugáljuk a vért (PRF centrifuga). A természetes koagulációs folyamat eredménye egy fehérvérsejtekben (leukocita) és növekedési faktorokban (growth factors) gazdag fibrin alvadék, amelynek extracelluláris mátrix szerepe van. Az extracelluláris mátrix elősegíti az új vérerek, az új érhálózat kialakulását, nedvesen tartja a sebet és folyamatosan, de lassan engedi ki magából a gyógyuláshoz szükséges növekedési faktorokat, citokineket stb.

A kutatások során Dr. Choukroun és csapata kifejlesztette az A-PRF (Advanced PRF) és I-PRF (Injectable PRF) protokollt is. Az A-PRF-ből egy „lepedő” szerű membránt (gél állagú védőmembránt) tudunk készíteni, amivel „betakarjuk” a sebet, ez egy sűrűbb, kocsonyásabb fibrinrög. Az I-PRF egy hígabb, folyékony fibrin, amit fel lehet szívni a fecskendőbe és úgy tudjuk „locsolni” a sebészi területet vagy a csontot. Az I-PRF-ben nagyszámban mesenchymalis őssejtek vannak jelen.

A két protokollt kombinálni is lehet, amennyiben egy nagyobb adag vért veszünk le (ha nagyobb csontpótló műtétre készülünk pl. Sinus Lift), az A-PRF-et membránként, sebvédő hálóként használjuk, és az I-PRF-et pedig összekeverjük a csontpótló anyagunkkal. A fibrinrögképződés és a csontpótló anyag összekeverése egy ragacsos állagú csontot fog eredményezni (sticky bone), ami nagyon könnyen kezelhető, adagolható, a csontpótolni kívánt területre „ragasztható”, megkönnyítve a sebész munkáját.

A PRF felhasználásának előnyei:

 • fájdalomcsillapító hatás, már az első nap után szinte nincs is fájdalom
 • a beavatkozás utáni antibiotikum adása nem szükséges, mivel a fehérvérsejtekben gazdag fibrinrög csökkenti a fertőzés veszélyét
 • a fibrinrög a sebet nedvesen tarja és elősegíti a vérerek kialakulását (angiogenesis), mely a jó sebgyógyuláshoz és a csontosodáshoz nagyon fontos
 • vérhígítót szedő pácienseknél is alkalmazható az eljárás, de pár perccel lassabban alakul ki a fibrinrög

A PRF technika javallatai:

 • szájsebészeti beavatkozások esetén: foghúzás, fogbeültetés (implantálás), sinus lift, csontpótlás, rezekció stb.
 • parodontológiai kezelések esetén: tasaktisztítás, nyitott vagy zárt kürett, kötőszöveti graftok kivétele, ínyműtétek, tunnel technika stb.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

2. Fogeltávolítás

Fogeltávolításra abban az esetben kerül sor, amikor konzerváló technikai módszerekkel (gyökérkezeléssel, fogtöméssel, fogpótlással) már nem lehet megmenteni a fogat, mivel a károsodás mértéke túlságosan nagy, illetve olyan mértékű fogágy-gyulladás alakul ki, hogy az ennek következtében mozgathatóvá vált fog koronafelhelyezésre vagy tömésre már alkalmatlan. Ezen fogak eltávolítása történhet egyszerűen fogóval normál fogászati fogeltávolítás keretén belül, vagy sebészi úton, amikor sebészi feltárást követően távolítjuk el a fogat, foggyökeret, majd a fogínyt varratokkal zárjuk.

Szájsebészeti foghúzásra főként hátsó őrlőfogak, előtört bölcsességfogak, íny alá betört fogak (pl. gyökérkezelt fog koronája ráharapásra, baleset során teljesen kitörik) esetében kerül sor. Ilyenkor a többgyökerű fogat disszekáljuk, vagyis különválasztjuk egymástól a gyökereket, majd egyenként távolítjuk el őket.

Komolyabb szájsebészeti beavatkozást jelent a nem előtört (impaktált) bölcsességfogak, az arcüregben, szájpadlásban elhelyezkedő fogak eltávolítása. A műtéti területet varratokkal kell ellátni, majd a behelyezett varratokat a beavatkozás után 10 nappal ideális eltávolítani. Az esetek döntő többségében a kezelés része az antibiotikum, fájdalomcsillapítók szedése is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

3. Rezekció

Amennyiben többszöri nekifutásra is sikertelen a gyökérkezelés, betört a gyökérkezelő tű a foggyökér-csatornába, erősen görbült a gyökér és nem sikerült 100%-osan a gyökérkezelés, akkor idült gyulladás, gennyzacskó, ciszta alakul ki a fertőzött gyökér csúcsán. Rezekció során a fertőzött gyökérnél metszünk egy lebenyt a fogínyben, fúrunk egy lyukat oldalról az állcsontba és a fertőzött gyökércsúcsot levágjuk és kikaparjuk. A rezekció tehát a fertőzött fog gyökércsúcsának az eltávolítását és a környezetének megtisztítását jelenti. Ezzel a beavatkozással a már kihúzásra ítélt fognak adunk még egy esélyt, és elég nagy százalékban a fog megmenthető. A kezelés minden esetben helyi érzéstelenítést követően, vagy akár éber szedálásban történik. A sebet varratokkal kell lezárni, a varratokat 10 nap múlva kell eltávolítani, a teljes gyógyulási idő 6-12 hónap. Félévente kontroll kisröntgent kell készíteni és 2-3 év után győződhetünk meg arról, hogy a beavatkozásunk sikeres volt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

4. Sinus lift

Előfordul, hogy az oldalsó, hátsó felső állcsontban lévő fogak gyulladás, fertőzés vagy fogágybetegség miatt elvesztették a csontmennyiségüket. Fogelvesztés után csak 3-5 mm csontmagasság marad meg, de a legkisebb implantátum 7 mm-től kezdődik. Ahhoz, hogy implantálni lehessen, csontot kell építeni, meg kell ”magasítani” az állcsontot. A sinus lift egy olyan műtéti eljárás, aminek során csontpótló anyagot juttatunk a páciens arcüregébe, az állkapocsgerinc csontja és az arcüreget bélelő membrán közé az őrlő fogak területén. Ezt az eljárást sinus augmentációnak is nevezik. Ezáltal az arcüreg alapja magasabban lesz, „megemelődik” ezért az angol elnevezés a „lift”. A csontpótló anyag elősegíti, hogy ezen a területen új csont képződjön, magasságában és szélességében megnöveljük az állcsontot, lehetőséget teremtve így 7 mm-nél is hosszabb implantátum beültetésére. A beavatkozás kérhető éber szedálásban is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

5. Horizontális és vertikális csontpótlás (Urbán technika)

A horizontális és vertikális csontpótlás egy igen komoly műtét mind a páciens, mind az operációt végző csapat számára. A csontpótlás lényege, hogy az új csont kialakulását és regenerációját irányítjuk (GBR = Guided bone regeneration), és így elegendő mennyiségű csontot biztosítunk az implantátumok behelyezésére. A hagyományos csontpótláshoz (sinus lift) képest ezekkel a műtétekkel sokkal nagyobb mennyiségű csontot tudunk kialakítani az állcsontban.

A csontpótlás során saját csontból (autogén csont) és csontpótló anyagból készült keveréket használunk fel. A saját csontot az alsó állcsontból nyerjük, és egy csontmalommal megőröljük. A csontpótolt területet membránnal (Cytoplast, Lyoplant) fedjük, melynek rögzítésére titán szegecseket használunk (Master Pin Meisinger).

A műtéti területet nem felszívódó varratokkal zárjuk az erős tartás érdekében. A nem felszívódó varratokon sokkal nehezebben tapad meg a lepedék, ezáltal a fertőzésveszély is kisebb.

Külföldről érkező pácienseinktől 10 napos itt tartózkodást kérünk, hogy a mindennapos ellenőrzéseket elvégezhessük, és a nem felszívódó varratokat el tudjuk távolítani. A horizontális és vertikális csontpótlás után legalább 1 hetet szánjunk pihenésre!

1. kép: 2 mm csontvastagság a felső állcsontban, amibe ilyen körülmények között lehetetlen implantálni
2. kép: Az új csont röntgenképe 8 hónap gyógyulás után
3. kép: Az új csont képe szájban, 8 hónap gyógyulás után
4. kép: Az új csontba beültetett implantátumok röntgenképe

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

6. Csontpótló anyagok

Foghúzás vagy bizonyos fertőzések során a csont mennyisége és minősége rendkívüli módon lecsökkenhet. Ha implantálni szeretnénk a nagyfokú csonthiányok esetén, csontpótlásnak nevezett beavatkozásra van szükség, aminek során  megnöveljük a csont vastagságát és magasságát egyaránt. A csontpótlás után minimum 6 hónap gyógyulás következik. Ez alatt az idő alatt a beültetett idegen és saját csont keveréke átalakul új csonttá, így alkalmas lesz a csont az implantálásra.

 • Cerabone csontpótló

A Botiss biomaterials egyik legnépszerűbb terméke, a Cerabone® granulate bovin eredetű csontpótló anyag. Hidrofil felületének és speciális tulajdonságaink köszönhetően nagymértékben hasonlít az emberi csonthoz. Nagyon könnyen kezelhető, 1200 °C-on hőkezelt, tökéletesen biztonságos és steril anyag, mely érdes felületével stabilan rögzül. Gyors csontképződést garantál, nem indít be kilökődési folyamatokat.

Gyártó: Mebios GmbH Dieburg, Németország Forgalmazó: Botiss Dental GmbH Berlin, Németország

 • Sinoss Fleece szájsebészeti kollagén szövetregeneráló

Lágyrészeken történő sebkezelés céljára kifejlesztett, igen hatékony natív kollagén filc, melyet könnyű kezelhetőség és magas vérzéscsillapító hatás jellemez. Védi a sebet, elősegíti a gyorsabb hámképződést és a biztonságosabb gyógyulást.

Gyártja: Medichema, Németország Forgalmazza: Novadento, Németország

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

7. Membrán

A csontpótlások alkalmával a fogorvos idegen és saját csont keverékét építi hozzá az új csonthoz. Ahhoz, hogy irányítani tudjuk, hogy hol képződjön újra az új csont, membránokkal rögzítjük a csontpótlásunkat. Ezt a folyamatot úgy kell elképzelni, mintha egy házépítés során egy új falat építenénk egy régi, kisebb, vékonyabb falhoz, de ahhoz, hogy az új falunk összekössön a régivel, ahhoz nagyon stabilan össze kell rögzíteni, zsaluzni őket. Ez történik a szájban is. Nem elég csak úgy odapakolni az új csontot, hozzá is kell rögzíteni a régi falhoz, tehát a két falat stabilan össze kell fogni a teljes gyógyulás idejére. Különböző membránok léteznek erre a célra: vannak felszívódó membránok, amik az íny alatt, a műtét után lassan és fokozatosan felszívódnak, így nincs szükség egy második műtétre, hogy el kelljen távolítani őket. A másik típusú membrán a nem felszívódó membrán, amikor olyan nagyfokú csonthiány jelentkezik, hogy egy megerősített titánhálós membránt kell hozzászegecselni a csonthoz, hogy az új, berakott csontszemcséket a helyén tartsuk a gyógyulás alatt. 6-8 hónap gyógyulás után feltárással el kell távolítani ezt a membránt, utána tudunk szépen implantálni az újonnan képződött csontba. Rendelőnkben elsősorban a spanyolországi B Braun Surgical S.A által előállított Lyoplant membránt használjuk, mely magától felszívódó, anatómiai sajátosságokhoz könnyen alakítható membrán.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

8. Varratok

A gyógyulás szempontjából döntő fontosságú, hogy egy-egy beavatkozás után milyen varratokat használunk. Egy csontpótlás után feszülésmentes varratokra van szükség, amik képesek összetartani az ínyt. Kéttípusú varratot említenénk meg: létezik felszívódó varrat, ami a műtét után lassan, pár nap alatt felszívódik, elvékonyodik, és lassan elszakad, majd kilökődik. A másik típusú varrat a nem felszívódó varrat, vékony monofilamentum, nagyon tartós. Tervezetten, a sebgyógyulás után tudjuk eltávolítani, nem a véletlenre bízzuk, hogy mikor esik ki magától. Kicsit drágább, de megbízhatóbb varrattípus. Rendelőnkben a spanyolországi B Braun Surgical S.A által előállított Dafilon 4/0, 3/0, típussal igyekszünk varrni megbízhatósága és kiszámíthatósága miatt. Általában 10 nap gyógyulási idő után javasolt az eltávolításuk.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Bejelentkezés konzultációra  IgenNem