A szájgomba/szájpenész tünetei, kezelése, megelőzése

A szájüreg gombás megbetegedését a Candida albicans gombafaj elszaporodása okozza, ami természetes körülmények között minden ember szájában, bőrén és emésztőrendszerében megtalálható. Vannak azonban olyan tényezők, amik a gomba elszaporodását okozzák, ezzel kellemetlen panaszokat okozva a szervezetkülönböző területein, így például a szájüregben.

A szájgomba kialakulásának okai

A szájban természetesen is megtalálható Candida gomba elszaporodását olyan tényezők is okozhatják, mint a dohányzás, a rossz szájhigiénia, műfogsorok viselése, gyógyszeres kezelés (nagy dózisú antibiotikumos kezelés, fogamzásgátlók, szteroidok), cukorbetegség vagy legyengült immunrendszer. Szájszárazsággal küzdőknél, várandósoknál, szervátültetésen átesetteknél, és stresszes életmódot élőknél gyakrabban alakul ki szájgomba, csecsemőknél általában a szoptatás idején jelentkezik a betegség.

A szájgomba tünetei

A szájüreg gombás fertőzése hirtelen alakul ki, ám jellemzően sokáig tart, a gyógyulás hosszú, lassú folyamat.

Felnőtteknél és gyermekeknél azonosak a tünetek: a nyelvet fehér bevonat borítja. A szájpenész kísérő tünete lehet a száj kirepedezése, a nyelési nehézségek, a rossz lehelet, illetve a kellemetlen szájíz.

A gomba jelentkezhet a nyelven, az arc belső felszínén, a szájzugban, de átterjedhet a szájpadlásra, ínyre, mandulákra és a torok hátsó részére.

A gombás fertőzés fehér bevonatként jelentkezik az érintett területen, amit ha letörlünk vérző, érzékeny nyálkahártya marad vissza.

Ha a fertőzés átterjed a nyelőcső területére, akkor nehéz, fájdalmas nyelés, gyulladás, akár láz is jelentkezhet.

Ha nem kezeljük a száj gombás fertőzését, akkor az átterjedhet a tüdőre, a májra és a bőrre is, bár ez jellemzően az olyan nagyon legyengült immunrendszerű betegeknél figyelhető meg, akik valamilyen daganatos betegségtől vagy pl. HIV vírustól szenvednek. A terjedés megakadályozása miatt nagyon fontos a mihamarabbi kezelés!

 A szájgomba megelőzése és kezelése

A szájgomba diagnózisát legtöbbször fogszakorvos állítja fel, s ő írja elő a betegség kezelésének módját a beteg életkorát és a gombás fertőzés kiterjedését figyelembe véve. Belsőleg gyógyszerekkel (Nystatin drazsé), Suspensio Diflucannal, külsőleg öblögetőkkel, gomba ellenes ecsetelőkkel (Nystatinos oldat), gélekkel, krémekkel kezelhető ez a betegség. Mivel sok esetben más betegség is közrejátszhat a szájgomba kialakulásában, így valószínűleg szükség lehet egyéb orvosi vizsgálatokra is, vagy az addig szedett gyógyszerek lecserélésére, elhagyására, hogy ne jelenhessen meg újra a gombás fertőzés.

 

  • Nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia: a napi kétszeri fogmosás, a legalább egyszeri fogköz tisztítás (interdentális kefék, fogselyem használata) és a rendszeres nyelvkaparó használat

 

  • Amennyiben műfogsort viselünk, gondoskodjunk a fogpótlás napi tisztán tartásáról, mellyel megelőzhetjük a kórokozók elszaporodását. Tíz műfogsorviselőből legalább hét szenved valamilyen formában a száj gombás fertőzésétől. A műfogsor tisztításához használjunk speciális műfogsor tisztító kefét. Naponta többször vegyük ki a fogsort, hagyjuk „levegőzni”, pihenni, felfrissülni a fogínyt! Érdemes a fogsort a technikussal egy ultrahangos tisztításnak is alávetni.

 

  • Lehetőség szerint kerüljük a túlzott szájvíz- és szájspray használatot! Bár ezek az eszközök hozzájárulnak a friss és tiszta szájüreg érzetéhez, ha túl gyakran használjuk őket, könnyen felborulhat szájüregünk normál egyensúlya, kedvezve a gombák elszaporodásának.

 

  • Mivel a dohányzás nem csak a szájüreg gombás fertőzését, hanem a szájüregi rák kialakulását is elősegíti, érdemes mielőbb felhagyni e káros szenvedéllyel.

 

  • Rendszeresen ellenőrzött vércukorszint: a cukorbetegségben szenvedőknél sajnos ötször akkora eséllyel jelenhet meg a szájüreg gombás fertőzésére, ezért fontos a rendszeresen ellenőrzött és orvos által beállított vércukorszint.

 

  • Lehetőség szerint kerüljük a cukorban, élesztőben gazdag ételeket, azok ugyanis elősegíthetik a Candida vagy más néven az élesztőgomba elszaporodását.

 

  • Fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat! Ha részt veszünk a rendszeres, félévenkénti fogászati ellenőrzésen, akkor jó eséllyel még idejében észlelhetjük a fertőzést, amit kezdeti stádiumban sokkal könnyebb kezelni.

 

Gyermekünk megfelelő szájhigiéniájáról is gondoskodjunk! Amennyiben szeretnénk megelőzni a csecsemőkori szájgomba kialakulását, már a szoptatás kezdetétől gondoskodhatunk gyermekünk megfelelő szájhigiéniájáról. Ehhez használhatunk egy megnedvesített steril gézlapot vagy beszerezhetünk speciális tisztítókendőt is. A csecsemőkori gombásodás/ szájpenész diagnosztizálásában és kezelésében nem csak fogorvosunk, hanem gyermekorvosunk is segítséget nyújthat.