A fogászati implantátumokon rögzített fogpótlások (implantátum korona, implantátum híd) tisztítása és annak eszközei

Napjaink legmodernebb, és legsokoldalúbban felhasználható fogpótlási módszere az implantátum beültetése. Nagyon fontos, hogy ezeket a fogpótlásokat kellő alapossággal otthon is tisztítani tudjuk. Az implantátumok hosszú távú sikeressége leggyakrabban az otthoni alapos tisztításon, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken való megjelenésen múlik. Nagyon fontos már az elején leszögeznünk: ha titán implantátumunk és porcelán koronánk van, ezek a nem élő anyagok még inkább gondozásra szorulnak, mint a természetes fogaink!

Az implantátumok hosszú távú sikeressége leggyakrabban az otthoni alapos és hatékony tisztításon múlik (Kép forrása: internet)

A fogíny alatt (subgingiválisan), különösen az implantátum és a korona találkozásánál könnyen megtapadnak a baktériumok, melyek előszőr csak egy vékony plakk réteget (filmréteget) képeznek, amely később fogkővé alakul. Amennyiben ezek a baktériumok az íny alá és a csontállományhoz jutnak, az implantátum körüli lágy és kemény szövetek gyulladását, periimplantitist okoznak, mely a műgyökér és a fogpótlás kilazulásához, majd a későbbiekben akár azok elvesztéséhez is vezethet.

Az implantátumok tisztításának eszközei:

 • Fogkefe
 • Fogselyem vagy interdentális kefe
 • Egycsomós fogkefe
 • Super Floss

Amennyiben egy fogat pótoltattunk fogászati implantátummal, a napi fogmosási rutin nem sokban tér el a megszokottaktól. Minden étkezés után legalább 2 perces fogmosást javaslunk, majd ezt mindig kövesse a fogközök megtisztítása is, melyhez használhatunk interdentális fogkefét (fogközkefét) és fogselymet (Super Floss) is.

Csavarozható implantátum korona tisztítása interdentális kefével. Jól látható, hogy a kiskefe feje átjön a korona alatt, a fogközben, a túloldalra is. Nyomó, húzó és forgató mozgásokat egyaránt kell végezni vele!

 

Implantátum

Az implantátumot, főleg az íny vonalában, egycsomós fogkefével is megtisztíthatjuk a hagyományos fogkefés tisztítást követően.

Az egycsomós fogkefével nehezebben elérhető helyeket is alaposan meg tudunk tisztítani

 

Ha a beültetett implantátumokra több tagból álló hidat helyeztek fel, akkor már ne csak a fogászati implantátumokat, hanem a szabadon álló tagokat és a hídtagok alját is meg kell tisztítanunk. Ehhez használhatunk egycsomós fogkefét, interdentális fogköztisztító kiskefét, Super Floss fogselymet.

Super Floss fogselyemmel az implantátumok nyakát, az implantátumokra készített hidak, stégek alját is alaposan megtisztíthatjuk (Kép forrása: internet)

 

Csavarozható implantátum korona tisztítása Super Floss fogselyemmel

Implantátumokon elhorgonyzott kivehető fogpótlások, teljes fogsorok esetében is nagyon fontos mind az implantátum, mind a fogsor alapos napi tisztítása. Az implantátumokat, a stéget hagyományos fogkefével való tisztítás után egycsomós fogkefével még alaposabban, egyesével is meg tudjuk tisztítani. Stég esetén az interdentális kefe és a Super Floss használata is indokolt az implantátum nyakának és a stég aljának megtisztítására, naponta legalább 1-2 alkalommal, ideális helyzetben MINDEN ÉTKEZÉS UTÁN!

Felső 4 implantátumra készült stég szájban. Az implantátumok és a stég tisztítása különös figyelmet érdemel, mindig csillogjon, villogjon a szájban lévő stég és a fogsor is!

 

Az implantátumokra készített fogpótlások tisztítása fogköz kefével, interdentális kiskefével rendkívül fontos (Képek forrása: internet)

Implantátumokra készített teljes alsó körhíd tisztítása fogköztisztító kefével

 Ne feledkezzünk meg az éves fogászati ellenőrzések fontosságáról! Szájüregünkben nemcsak fogaink vannak, hanem egy összetett rágórendszer is, amihez még hozzátartozik a fogíny, a szájnyálkahártya, az állcsontok, a rágóizmok, a nyelv. Sajnos nemcsak fogaink tudnak elromlani, hanem számos más betegség is előfordulhat a szájüregben, vagy akár más szervünkben létező betegségek tünetei is megjelenhetnek a szájüregben. A prevenciónak, a szűrésnek és a komoly betegségek idejében való felismerésének a legegyszerűbb és legfontosabb lépése egy egyszerű fogorvosi és radiológiai ellenőrzés a fogorvosunknál.

 

Az évenkénti egy professzionális fogkő-eltávolítás és a fogorvosi ellenőrzés mindenki számára ajánlott akkor is, ha:

 • fogazata ép,
 • bölcsességfogai el lettek távolítva, vagy nem is voltak,
 • nincs semmilyen fogpótlása,
 • a fogkő mennyisége nagyon csekély,
 • minden fogát eltávolították és teljes kivehető fogsort visel.

 

Évenként két alkalommal javasolt a fogászati ellenőrzés és a professzionális fogkő-eltávolítás a következő esetekben:

 • fogágybetegség megléte vagy gyanúja esetén
 • implantátumok beültetése után
 • rögzített vagy kivehető fogpótlást viselőknek
 • torlódott fogaknál
 • fogszabályozó készüléket viselőknek
 • erős dohányzás esetén
 • sok alkohol fogyasztása esetén
 • daganatos betegeknek
 • cukorbetegségben szenvedőknek
 • szívbetegség esetén
 • pszichiátriai betegek, (gyógyszeres kezelés alatt állnak)
 • gyakori ínyvérzés esetén
 • krónikus betegségben szenvedőknek
 • csontritkulás esetén

 

Dohányzás estén sokkal nagyobb az esély a szájüregi betegségek, fogágybetegség, daganatos betegségek kialakulására, mint a nem dohányzóknál! A dohányzás nagymértékben hozzájárul az érszűkület kialakulásához, ami károsan befolyásolja a fogíny vérellátását, ezáltal nem jutnak el a megfelelő tápanyagok és vitaminok a szájüreg szöveteibe. Dohányzás esetén sokkal kevésbé valószínű az implantátumok és csontpótlások hosszú távú sikeressége! Az igazi megoldás a dohányzásról való lemondás lenne, amely nem csak a fogak, hanem az egész szervezet (tüdő, szív, agy, erek, stb.) egészsége szempontjából is kiemelkedően fontos! Legyen erős, és szánja rá magát, hogy abbahagyja a dohányzást, javasoljuk, hogy feltétlenül vegyen részt leszoktatásra specializálódott csapatok programjain! A rendszeres professzionális fogkő-eltávolítás és a fogorvosi ellenőrzés a dohányzás esetén kiemelt jelentőséggel bír!

Amennyiben kérdése lenne a szájápolási eszközökkel és használatukkal kapcsolatban, bizalommal fordujon munkatársainkhoz, akik szívesen segítenek a megfelelő eszköz kiválasztásában, és helyes használatukat is elmagyarázzák.