A fogkő eltávolításának fontossága

A fogkő a fogakon, illetve fogpótlásokon lerakódott lepedék kikristályosodott formája, mely hagyományos otthoni szájápolással nem távolítható el. Ez a lerakódás, kitűnő táptalaj különböző baktériumok számára. Először fehér, puhább formában jelenik meg, majd kis idő elteltével egyre keményebb lesz és dohányzás, kávé-, borfogyasztás stb. hatására sárgásan-barnásan elszíneződhet. Leggyakoribb előfordulási helyei az alsó metsző- és szemfogak nyelv felőli oldalán, a felső őrlőfogak külső oldalán, torlódott fogak, valamint azon fogak rágófelszínén, amelyek a rágásban nem vesznek részt. A fogkő érdes felülete további lehetőséget biztosít az újabb lepedék lerakódására, és annak kikristályosodására, így a fogkő mennyisége folyamatosan nő.

 

 Alsó frontfogak fogkőeltávolítás előtt és után

 

Miért kell a fogkövet eltávolítani?

A fogkő nem megfelelő szájhigiénia esetén az íny alá is benő, a fog gyökerének felszínére. Az íny alatti lepedékben és fogkőben található baktériumok képesek a csontállomány pusztítására, így a fog körül egyre kevesebb csont lesz, csontfelszívódás alakul ki és egy idő után a fog megmozdul, majd végül a fog eltávolítására van szükség, mivel funkcióját már nem tudja betölteni az állcsontban. Ezt a folyamatot nevezzük fogágybetegségnek, vagy ínysorvadásnak. Az elvesztett csontállomány sajnos nem tud felépülni, a későbbiekben csak csontpótlással pótolható. Továbbá a fogkő jelenléte esztétikailag is zavaró lehet, valamint a az ínyszélen és íny alatt felhalmozódó fogkőben lévő baktériumok az íny gyulladását okozhatja, amely az íny vörös, duzzanatával, ínyvérzéssel járhat. A folyamatos gyulladás károsítja a szervezet immunrendszerét, amely különböző szövődményeket okozhat a szervek egészséges működésében. Ezek gyógyulásához gyakran csak fogkőeltávolításra van szükség. A fogkő felhalmozódásával a jelenlévő baktériumok miatt kellemetlen ízérzet és szájszag is kialakulhat. A fogkő jelenléte különböző szövődményekkel is járhat, amelyek az egész szervezetre kihatnak. Pl: kismamák esetében a nem megfelelően eltávolított lepedék, és a fogkő jelenléte koraszüléssel járhat!

A fogkő kialakulásának megelőzése

A fogkő mindenkinél különböző mennyiségben kialakul, és ez a jelenség még akkor is elkerülhetetlen, ha valaki pontosan betartja az otthoni fogtisztítás szabályait, rendszeresen mos fogat, és azt a megfelelő technikával végzi. A fogkő mineralizálódott lepedék, ezért elsődlegesen a lepedék minél korábbi és minél alaposabb eltávolításával előzhetjük meg a fogkő kialakulását. Fontos a megfelelő fogkefe, fogmosási technika, fogselyem, fogköz-tisztító, interdentális kefék, szájöblítők gyakori használata. Nagyon sokan nem megfelelő fogmosási technikát használnak, nagy erővel, izomból mosnak fogat, vízszintes keféléssel, kopott fogkefével tisztítják fogaikat, ami nagyfokú károkat, ínyvisszahúzódást, fognyaki kopást okozhat! Amennyiben kérdése van, bármelyik eszköz használatával kapcsolatban bizalommal forduljon dentálhiginékusunkhoz, a megfelelő eszközök és helyes fogápolási technikák bemutatása érdekében!

A fogkő eltávolítása

A fogkő eltávolítása csakis szakember által, rendelői körülmények között lehetséges! Kérjük, ne próbálkozzon a fogkő otthoni eltávolításával, mert nagyobb kárt okozhat a fogínyében! A fogkő-eltávolítás elsődleges módszere egy ultrahangos eszközzel történik, amely az ultrahang segítségével a foganyag megsértése nélkül lepattintja a fogról, fogpótlásokról a lerakódott fogkövet. Homokfúvó berendezéssel eltávolíthatjuk a kisebb méretű fogkövet, elszíneződéseket. Kézi eszközök is használatosak íny alatti és feletti fogkő eltávolítására, azonban ezek alkalmazása helyi érzéstelenítés mellett történik. A fogkő eltávolítása után egy apró szemcséket tartalmazó polírozó pasztával tisztítjuk simára a fogfelszíneket.

 Alsó frontfogak nyelv felőli felszíne fogkőeltávolítás előtt és után

Milyen gyakran érdemes a fogkövet eltávolítani?

Gyakorlatilag a fogkövet a megjelenése pillanatától fogva érdemes eltávolítani. Ön is ellenőrizheti tükörben, hogy fogain, fogpótlásán megjelent-e már a fogkő. Amikor a fogak felszínén megjelenik egy sárgás elszíneződés, ami fogmosás után is látható marad, az egy lerakódás vagy már fogkő. A gyermekek fogainak és fogágyának épségének megelőzéséhez nagyon fontos, hogy bemutassuk nekik a megfelelő szájápolási technikákat és hozzászoktassuk őket a rendszeres kontrollvizsgálatokon való megjelenéshez. Fogorvoshoz minden fél évben érdemes ellátogatni, hogy a kezdődő problémákat (fogkő, kezdődő szuvasodás, fognyaki kopások, ínygyulladás stb.) még idejében kezelje, és a fogak, fogíny állapotának további romlását megelőzze. Fontos, hogy ne csak akkor forduljon fogorvosához, amikor már baj van! A féléves fogorvosi kontrollvizsgálatok betartásával járulhat hozzá fogaik egészségének minél további megőrzéséhez. A fogkő megfelelő időben történő eltávolításával a fogágybetegségek kialakulását megelőzheti, és rengeteg fogászati problémának járhat elébe.

A lerakódott fogkő miatt komoly betegségek is kialakulhatnak, a probléma elhanyagolása a fogak elveszítéséhez is vezethet.

Amennyiben bármilyen kérdése van, vagy szeretne konzultációra, kontrollvizsgálatra, vagy fogkőeltávolításra jelentkezni, bátran keresse rendelőnket!