Hogyan kezeljük a legkisebbeket szájpenész esetén?

A szájüreg gombás megbetegedését a Candida albicans gombafaj elszaporodása okozza, ami természetes körülmények között minden ember szájában, bőrén és emésztőrendszerében megtalálható. A legyengült és még fejletlen immunrendszerű embereknél igen gyakori betegség, így a csecsemők nagy része is átesik a száj gombás fertőzésén.

Kialakulásának okai

A candida gomba elszaporodása okozza, ami létre jöhet az immunrendszer gyengülése/fejletlensége miatt, de okozhatja vashiány, B12 vitaminhiány, vérszegénység, cukorbetegség és antibiotikum szedése is.

Csecsemők a születés során is fertőződhetnek, ha az anyának hüvelyi candida fertőzése van, valamint ha nem megfelelően vannak sterilizálva azok az eszközök, tárgyak, amiket a baba a szájába vehet Pl.: cumi, játékok, evőeszközök.

Tünetei

Fehér (időnként szürke vagy sárgás) foltok, vagy nagy kiterjedésű bevonat jelenik meg a baba nyelvén illetve az orca belső felén. Nem kell egyből megijedni, ha ilyet látunk kisbabánk szájában, mert az lehet akár a tej maradéka is. Úgy tudjuk megállapítani, hogy ételmaradékkal vagy gombával állunk-e szemben, hogy megpróbáljuk letörölni a fehér foltot. A tej egyszerűen letörölhető, a gomba esetében ezek nehezen letörölhetőek és az eltávolítás után az adott terület vérezhet is.

A szájzug kirepedezése, a nyelv gyulladása is szájpenésze utalhat.

Szájpenész esetén a babák étvágytalanná, nyűgösebbé válhatnak, de akkor is gyanakodhatunk a fertőzésre, ha kevesebbet eszik a megszokottnál.

Az orvostudomány mai állása szerint, ha a szájpenész semmilyen gondot nem okoz a babának semmilyen kezelés nem szükséges!

Azonban ha panaszt okoz és pelenka kiütéssel társul, akkor kezelés szükséges!

Következményei

Kezeletlen candida fertőzés esetén a nyűgös, étvágytalan gyermekünk, aki a nyálkahártya érzékenysége miatt hosszabb ideig elutasítja az ételt kiszáradhat, ez pedig kórházi ellátást tehet szükségessé.

Nagyon fontos időben orvoshoz fordulni, hogy minél hamarabb meg lehessen kezdeni a fertőzés kezelését!

Ellenszere

A szájpenész ellenszere régen a bóraxos-glicerines oldat volt, de ma már ez korszerűtlennek számít mellékhatásai miatt. Orvosunk nagy valószínűséggel nystatinos ecsetelőt fog felírni gyermekünknek, amit a patikában készítenek el. Az oldat felviteléhez szükségünk lesz steril gézlapra is, amit szintén a patikában tudunk megvásárolni.

A pelenka kiütés kezelésére Canesten krém javasolt, vagy az orvos által felírt egyéb krém, amivel a baba popsiját, nemi szerve környékét lehet kenegetni.

Kezelése

A többrétegű steril gézlapra önts pár cseppet a nystatinos oldatból, tekerd a mutató ujjadra és jó alaposan dörgöld át a baba nyelvét és a teljes szájüregét. Ha a dörgölés következtében vérzést tapasztalsz, nem kell megijedni, az teljesen normális, mivel ilyenkor a nyálkahártya érzékennyé válik. A kezelést NEM szabad abbahagyni a vérzés miatt! A kényes, nehezen elérhető területekre használható tisztító pálcika is. Minden etetés után ismételni kell a műveletet.

Nagyobb gyermekek nyugodtan öblögethetnek önállóan a nystatinos oldattal. A kezelés hatására a fertőzés általában 1-2 hét alatt elmúlik, de a foltok eltűnése után még 2 napig folytatni kell a kezelést a visszafertőződés megakadályozása érdekében.

Utókezelése

Amennyiben a fertőzés tovább terjedt a baba popsijára fontos a canestenes, gomba ellenes hatóanyagú kenőcsös kenegetés, míg a tünetek el nem múlnak.

Szoptatás esetén amennyiben mellbimbó is fertőződött (égő, viszkető érzés, mély fájdalom, gyulladt vagy hámló mell/mellbimbó) ezt a terület is kezelésre szorul. Mindenképp forduljuk orvoshoz, ha e tüneteket tapasztaljuk! Canesten típusú krémet szoktak javasolni antibiotikumos krémmel társítva (Pl.: Bactroban) ha biztosan gomba okozta gyulladást. Ezt szoptatások között kell az érintett területen használni, de a szoptatás előtt nedvesített textillel el kell távolítani!

Nagyon fontos minden olyan dolgot sterilizálni, amit a gyermek a szájába vehet, ill. ami a gyulladt mellel érintkezhet (pl.: mellszívó, cumik, játékok, evőeszközök). 20 perces kifőzéssel elpusztíthatjuk ezekről a tárgyakról a gombákat. A mell gyulladása esetén a melltartót, ill. a melltartó betétet is sűrűn érdemes mosni, esetleg vasalással vagy szárítógépes szárítással még fertőtleníteni.

Nem szabad megfeledkezni a rendszeres, alapos kézmosásról, valamint a pelenkázó fertőtlenítéséről sem!

Amennyiben a fertőzés hetek múlva sem szűnik meg orvoshoz kell fordulni, aki valószínűleg további gomba ellenes szereket fog felírni (Pl.: Diflucan 10mg/ml vagy Diflucan 40mg/ml szuszpenziót).