Az intraorális homokfúvás vagy Air-Flow használata a fogászatban

A modern, professzionális szájhigiénés kezelések, a barázdazárás és fogfehérítés hasznos része a homokfúvás. Az ultrahangos fogkőeltávolítással sok esetben a fog bizonyos elszíneződéseit nem tudjuk eltűntetni, mert ha megpróbálnánk, az a fogzománc károsodásához vezetne, kitörhetjük a tömés szélét a fogból, vagy nagy nyomás esetén akár a kerámiát is le lehet repeszteni a koronáról! A homokfúvás ezt a problémát orvosolja!

Használatának segítségével simák, a tisztító hatás következtében pedig legtöbbször fehérebbek is lesznek fogai. A professzionális fogkő-eltávolítást követően mindig fontos, hogy lepolírozzuk a fogakat, mert egy sima felületre jóval nehezebben tapad rá a lepedék és a fogkő!

Az általunk használt készülék, a Prophy-Mate Neo homokfúvó melyet a Japán NSK cég gyárt. A készüléket homokfúvónak hívják, ugyanis olyan apró szemcséket fúj a fogfelszínre, mintha sivatagi homok lenne. Közismert tény, hogy a sivatagban lévő porszemek meglehetősen simára és fényesre csiszolják az útjukban álló köveket. Azonos hatást ér el az intraorális homokfúvó a fogakon is, így nem csak lesimítja, hanem fel is fényezi azokat.

Bizonyos ételek és italok fogyasztása is elszíneződéseket okoz a fogakon, ilyenek például a kávé, tea, vörösbor. A dohányzás sok más káros hatása mellett az esztétikát is rontja, ugyanis pigmentek lerakódását okozza, így szintén elszíneződéshez vezethet a fogakon.

Az intraorális homokfúvás során nagy nyomású vízsugárral apró szemcséjű homokport fújnak a fogakra a homokfúvó készülék segítségével. Ezek az apró szemcsék még a nehezen elérhető helyekre is bejutnak és megtisztítják azokat az elszíneződésektől, lerakódásoktól. A homokfúvás fogbarát és biztonságos eljárásnak számít, mivel a fogzománcot nem károsítja! A kezelés olyannyira fájdalommentes, hogy gyerekek esetében is előszeretettel alkalmazzák a gyermekfogászatban. Használatát követően az eredmény sima, ragyogó fehér fogak és egy boldog mosolyú páciens.

Összefoglalva az előnyei:

  • fájdalommentesen tisztíthatók le az apróbb fogkövek és elszíneződések

  • még a legeldugottab résekbe is képes behatolni és megtisztítani a fogfelszínt a lerakódásoktól

  • torlódott fogaknál is szépen megtisztítja a fogfelszíneket

  • a kávé, tea és a nikotin foltokkal szemben is igen hatékony „fegyver”

  • polírozza és fényesíti a fogakat, így a kezelés végén tükörsima és csillogó fogakat kapunk

  • fogfehérítés és barázdazárás megelőző és a professzionális fogkő-eltávolítás befejező lépésének is ajánlott

  • nem károsítja a fogakat