Az egycsomós fogkefe felhasználási területei és helyes használata

Az alapos és teljeskörű szájhigiénia eléréséhez egy egyszerű fogkefén túl még számos más szájápolási eszköz bevetésére is szükségünk van. Ilyen például a fogselyem, a fogközkefe (interdentális kiskefe) és az egycsomós fogkefe.

Az egycsomós fogkefe egy kicsi kerek fejjel rendelkező fogkefe, melybe szorosan, egyetlen csomóba tömörítve találhatóak a műanyag, lekerekített végű sörték.

Az egycsomós fogkefét számos terület tisztántartására használhatjuk. Ilyenek pl.:

  • sorvégi fogak tisztítására

  • szabadon álló fogak tisztán tartása

  • ragasztott fogszabályozó készülékek esetében

  • implantátumok alapos tisztítására

  • koronák, hidak esetében

A leghátsó, sorvégi fogak alapos megtisztítása igen nehéz feladat, melyet általában sem hagyományos, sem pedig elektromos fogkefével nem tudunk tökéletesen kivitelezni, emiatt gyakori ezeken a fogakon a szuvasodás. Ezeknek a nehezen elérhető területeknek a megtisztításához nyújt segítséget az egycsomós fogkefe. Ugyanez a helyzet a szabadon álló foggal is. Ha ilyen fogunk van, melynek egy vagy akár több szomszédja is hiányzik, ilyenkor a fog megtisztítása hagyományos eszközökkel szinte sosem lesz tökéletes. A fog körül az íny gyulladt, duzzadt és piros lesz. Ha a szomszéd fog eltávolítása évekkel korábban történt, akkor a fog eldőlhet, mely még nehezebbé teszi az alapos és hatékony tisztítást. Természetesen a foghiányok pótlása lenne a legfontosabb, de amíg az elkészül addig az egycsomós fogkefével alaposan meg tudjuk tisztítani a szabadon álló fogat a kis fejének és az erős sörtéinek köszönhetően, így csökkentjük az íny duzzanatát, gyulladását. Megdőlt fogak esetében az alapos tisztítás még fontosabb, hiszen a szabálytalan állású fogfelszíneken a szuvasodásnak az esélye megnő.

A sorvégi fogak alapos megtisztítása igen nehéz feladat, melyet az egycsomós fogkefével mégis egyszerűen elvégezhetünk

A rögzített fogszabályozó készüléket viselőknek különleges figyelmet kell szentelniük a fogápolásra, hiszen a fogaik felszínére ragasztott fogszabályozó készülék (legyen az belső vagy külső felszínre ragasztott) elősegíti a dentális plakk felhalmozódását (bakteriális filmréteg). A fogakra rátapadt baktériumok az étkezéseink során elfogyasztott cukrokkal táplálkoznak, és azok lebontása közben savakat termelnek, melyek gyengítik a fogzománcunkat, és elindul a fogszuvasodás folyamata. A fogszabályozás végeztével, ha azt szeretnénk, hogy fogaink ne csak szabályos állásúak, de egészségesek is legyenek, akkor a hagyományos fogmosást követően az egycsomós fogkefével a készülék alá benyúlva tökéletesíthetjük a szájápolási szokásainkat. Így hatékonyan el tudjuk távolítani a fogszabályozó készülékre és a fogainkra tapadt ételmaradékokat és lerakódásokat.

Implantátum beültetése esetén az egycsomós fogkefére nagy szükségünk lesz a tisztítás során, legyen szó egyetlen implantátumról és arra rögzített szóló fogpótlásról, többtagú hídról vagy akár teljes fogsor rögzítéséről. Ne feledjük, hogy az implantátumok és az arra készült fogpótlások hosszútávú sikeressége leggyakrabban az otthoni alapos és hatékony tisztításon múlik. Ha napi rendszerességgel nem távolítjuk el a fogainkra rakódott dentális plakkot, a baktériumok és a lepedék elősegítik a fogkő képződését és az ínygyulladás kialakulását, mely akár csontfelszívódáshoz, periimplantitishez, az implantátum meglazulásához, és végül elvesztéséhez is vezethet.

Ha csak egy fogászati implantátumra épített koronánk van, akkor a hagyományos, legalább két percig tartó fogmosást követően a szóló koronánk oldalsó és rágó felszínét is tisztítsuk meg. Ehhez használjunk egycsomós fogkefét, illetve fogköztisztító kefét is.

Ha több implantátumra készített rögzített, fix fogpótlással rendelkezünk, akkor is az egycsomós fogkefe használatával szállhatunk szembe a hidak alá szoruló ételmaradékkal, baktériumokkal, melyek az implantátumok körül gyulladást okozhatnak, illetve a hídtagok alá szorulva kellemetlen szájszag is kialakulhat.

Amennyiben az implantátumok kivehető fogsor rögzítésére szolgálnak, akkor az implantátumokat egyesével tisztítsuk meg. Ha stég is fekszik rajtuk, akkor a stéget és annak alját is alaposan megtisztíthatjuk az egycsomós fogkefe használatával.

Fogászati implantátumok esetében a rendszeres fogorvosi ellenőrzés kiemelt fontosságú!

A saját fogakra ragasztott koronák, hidak tisztítása is különleges eszközöket kíván. A hidak, koronák alá jutó lepedék és baktériumok az íny gyulladását, a fog szuvasodását okozhatják. Egyesével ragasztott koronák esetében a tisztítás picit egyszerűbb. A napi legalább 2 perces alapos fogmosást követően a fognyakakat (a fog és a korona találkozási pontját) körben megtisztítjuk egycsomós fogkefével, és a fogközök tisztítására fogselymet és fogközkefét használunk. Hidak esetében a tisztítási folyamat megegyezik az előzővel, és a hídtagok (ahol foghiány volt, és nincs alatta saját fog) alatti területek tisztításával egészül ki. A hídtagok alá beszoruló ételmaradékok gyulladást és kellemetlen szájszagot is okozhatnak. Ezeket a területeket is megtisztíthatjuk az egycsomós fogkefénkkel vagy akár Super Floss fogselyemmel is.

Az egycsomós fogkefe helyes használata

Az ínyszél hatékony tisztítása egycsomós fogkefével

Az egycsomós fogkefe használatához nem kell fogkrém, “szárazon” is lehet használni.

  1. Enyhén nyomja a fogra a fogkefét, hogy a sörték kissé eltávolodjanak egymástól.

  2. Vezesse a fogkefét az ínyszélhez.

  3. Gyors és rövid rezgésekkel tisztítsa meg a fogszabályzó, fog, korona széleit vagy az ínyközeli részeket, ahol a legtöbb nemkívánt lepedék található az összes baktériummal együtt.

  4. A tisztítást végezze körkörös mozgással, a sörték az íny vonalának mentén haladjanak.

Az egycsomós fogkefe helyes használatának bemutatása (Kép forrása: internet)

A helyes technika elsajátításában munkatársaink örömmel nyújtanak segítséget, forduljon hozzájuk bizalommal!