A műfogsor gombásodása

A szájüreg gombás megbetegedését a Candida albicans gombafaj elszaporodása okozza, ami természetes körülmények között minden ember szervezetében megtalálható. Vannak olyan tényezők azonban, amik a gomba elszaporodását okozzák, ezzel kellemetlen panaszokat okozva a szervezet különböző területein, így például a szájüregben. Sokszor a protézisek, műfogsorok alapanyagai is nagyon jó táptalajul szolgálnak a gombák számára.

Melyek lehetnek szájgomba kialakulásának okai?

A Candida gomba elszaporodását olyan tényezők is okozhatják, mint a dohányzás vagy a rossz szájhigiénia, mechanikai sérülés, gyógyszeres kezelés vagy legyengült immunrendszer.

Kiemelt kockázati csoportba tartoznak a hosszan elhúzódó vagy nagy dózisú antibiotikum kúrában részt vevők, a műfogsort viselők, a cukorbetegek és az asztma miatt inhalátort használók. Szájszárazsággal küzdőknél, a szervátültetésen átesetteknél, a stresszes életmódot élőknél gyakrabban alakulhat ki szájgomba.

 Mennyire gyakori a protézist viselők körében a gombás fertőzés?

Sajnos a protézist viselők 50-70 százalékánál találkozunk ilyen fertőzéssel. A nők aránya valamivel nagyobb, mint a férfiaké. Sokszor a páciens észre sem veszi, hogy gombásodástól szenved csak maximum egy kicsi fémes íz érzése lehet a szájában.

 A szájgomba fertőzés milyen tünetekkel járhat?

 A szájüreg gombás fertőzése hirtelen alakul ki, ám jellemzően sokáig tart, a gyógyulás hosszú, lassú folyamat.

A gombásodás kísérő tünete lehet a szájzug kirepedezése, a nyelési nehézségek, a rossz lehelet, illetve a kellemetlen, fémes szájíz.

Protézist viselőknél a fogsorral fedett nyálkahártya illetve a nyelv piros, fájdalmas. A fogsorral borított nyálkahártya és a nem fedett területek között rendszerint éles határvonal figyelhető meg.

Hogyan előzhető meg a műfogsort viselőknél a gombásodás?

Megelőzésére a műfogsort protézisfogkefével naponta többször alaposan meg kell tisztítani, illetve rendszeresen fertőtleníteni kell. (A sérülések elkerülése érdekében vízzel teli mosdó felett tisztítsuk meg a fogsort, ha leesne, nem törik el a kagylóban). Súlyos esetben annyira beleivódnak a fogsor anyagába a gombák, hogy csak a protézis cseréje nyújthat megoldást.

Műfogsor tisztító kefe és használata

Lehetőség szerint kerüljük a túlzott szájvíz- és szájspray használatot! Bár ezek az eszközök hozzájárulnak a friss és tiszta szájüreg érzetéhez, ha túl gyakran használjuk őket, könnyen felborulhat szájüregünk normál egyensúlya, kedvezve a gombák elszaporodásának.

Dohányzás elhagyása: mivel a dohányzás nem csak a szájüreg gombás fertőzését, hanem a szájüregi rák kialakulását is elősegíti, érdemes mielőbb felhagyni e káros szenvedéllyel.

Rendszeresen ellenőrzött vércukorszint: a cukorbetegségben szenvedőknél sajnos ötször akkora eséllyel jelenhet meg a szájüreg gombás fertőzésére, ezért fontos a rendszeresen ellenőrzött és orvos által beállított vércukorszint.

Lehetőség szerint kerüljük a cukorban, élesztőben gazdag ételeket, azok ugyanis elősegíthetik a Candida vagy más néven az élesztőgomba elszaporodását.

Fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat! Ha részt veszünk a rendszeres, félévenkénti fogászati ellenőrzésen, akkor jó eséllyel még idejében észlelhetjük a fertőzést, amit kezdeti stádiumban sokkal könnyebb kezelni.

A fogsor harapási magasságának orvossal való ellenőriztetése, néhány évenkénti fogsor alábéleltetés.

 Hogyan kezelhető ez a fertőzés?

 A szájgomba diagnózisát fogszakorvos állítja fel, s ő írja elő a betegség kezelésének módját.

Belsőleg gyógyszerekkel (Nystatin drazsé), Suspensio Diflucannal, külsőleg öblögetőkkel, gomba ellenes ecsetelőkkel (Nystatinos oldat), gélekkel, krémekkel kezelhető ez a betegség. Érdemes a fogsort a technikussal egy ultrahangos tisztításnak alávetni. Mivel sok esetben más betegség is közrejátszhat a szájgomba kialakulásában, így valószínűleg szükség lehet egyéb orvosi vizsgálatokra is, vagy az addig szedett gyógyszerek lecserélésére, elhagyására, hogy ne jelenhessen meg újra a gombás fertőzés.

Lehetőség szerint minél kevesebbet hordja a fogsort, de éjszakára feltétlenül vegye ki a műfogsort, amíg a fertőzés fennáll.

Súlyosan fertőződött protézisek esetében fogorvosunk javasolhatja a protézis teljes cseréjét.

Milyen következményekkel járhat az elhanyagolt szájüregi gombás fertőzés?

Olyan nyálkahártya elváltozásokat okozhat, melyek csak műtéttel távolíthatóak el.  Vagy akár rosszindulatú szájüregi daganatot is előidézhet, mert a gomba daganatkeltő méreganyagokat tartalmaz. Különösen veszélyeztetettek azok, akik műfogsort viselnek és dohányoznak, a dohányfüst ugyanis tápanyagul szolgál a szájüregi gombák számára.