Ragasztható fémkerámia koronák saját fogakra és implantátumokra

>> Esetbemutató <<

 

Férfi páciensük (BS, szül. 1963) a következő kérésekkel kereste fel rendelőnket:

  1. Hiányzó fogait pótoltatni szeretné, hogy a rágása újra tökéletes
  2. A páciens számára a rágás (funkció) fontosabb, mint az esztétika!
  3. Régi fémkerámia hídját szeretné lecserélni, mert újra szégyenérzet nélkül szeretne mosolyogni.
  4. Családja körében és munkahelyén vissza szeretné nyerni önbizalmát.
  5. Fix/ rögzített megoldást szeretne, amennyire csak lehetséges.

 

Kezelés előtt: kiinduló állapot szájban és az első panoráma röntgen


Kezelés után: alsó felső fémkerámia körhíd implantátumokon és fogakon

 


A panoráma röntgenen látszik az implantátumokon elhorgonyzott fémkerámia körhíd. A hátsó felső implantátumokat csak sinus lift műtét (csontpótlás) után lehetett behelyezni.

 

A fix fogpótlások elkészítése implantátumra általában 3 szakaszra bontható:

  1.   Fogeltávolítás
  2.   3 hónap gyógyulási idő elteltével implantálás
  3.   Újabb 3 hónap múlva koronák, hidak készítése

Látható, hogy ez többnyire egy fél éves folyamat, azonban BS esetében a csonthiány mértéke és a meglévő csont gyenge szerkezete miatt különösen hosszúra nyúlt a pótlási folyamat.

 

Első kezelés, 3 munkanap

 Sajnos az első vizsgálat során kiderült, hogy több fogat is el kell távolítani, mert menthetetlenek. A régi hídja alatt elszuvasodtak a fogak, és a rosszul gyökérkezelt fogak fertőzöttek voltak (fogászati gócok). Az összes felső fogat és az alsó őrlőfogakat az első kezelés alkalmával eltávolítottuk. Azonnal készíttettünk egy ideiglenes fogsort, hogy a 3 hónapos gyógyulási idő alatt is legyenek fogai, tudjon mivel mosolyogni és enni, önbizalma, életminősége ne sérüljön.


Panoráma röntgen a kiinduló állapotról

 

Foghúzások után azonnal egy felső ideiglenes fogsorral távozik a páciens a kezelésről

 

 

Második kezelés 3 hónap gyógyulás után, 3 munkanap

A 3 hónapos gyógyulási idő elteltével CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csont kínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. A CT felvétel alapján kiderült, hogy felül mind a két oldalon az őrlők helyén nem megfelelő a csont magasság, és csontpótlásra, úgynevezett Sinus Liftre lesz szükség. Az alsó állcsontban a hiányzó őrlők helyén volt megfelelő csontkínálat az implantátumok beültetésére, így a második találkozó alkalmával megtörtént a csontpótlás felül, és az implantátumok behelyezése alul (oldalanként 2-2).

A foghúzás után készített ideiglenes fogsort ilyenkor alábéleljük a megváltozott, új anatómiai viszonyoknak megfelelően, hogy továbbra is kényelmes, hordható legyen.

Fontos, hogy a csontpótlás és/vagy implantátum behelyezése után lehetőleg minél kevesebbet hordják a kivehető ideiglenes protéziseket. Azt ajánljuk, hogy csak a munkahelyen, vagy ha olyan helyre mennek ahol beszélni, mosolyogni kell, akkor használják az ideiglenes pótlást. Ha otthon vannak, azonnal vegyék ki a szájból a fogsort! Kérjük, tartsák tisztán a fogsort és a szájat, figyeljenek arra, hogy ne érje nyomás a csontpótolt/ implantált területet, ne „táncoljon” az ideiglenes protézis az implantátumokon! A fogsor nyomása csökkenti a vérkeringést, lassítja a gyógyulást, feltörést és fertőzést, legrosszabb esetben implantátum-kilökődést tud okozni, bármilyen jól is sikerült az implantálás! Ez nagyon fontos a gyógyulás szempontjából!

 

CT felvétel, amelyen a felső állcsontot és az arcüreget látjuk, a csont magasságát, szélességét 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni. Az alsó 3 kisebb képen jól látszik, hogy csak 6.46mm csontmagasságunk van, ami kevésnek számít, így csontpótlásra (Sinus Liftre) volt szükség.

 

CT felvétel az alsó állcsontról és az implantátumok megtervezéséről. Jól látszik, hogy 10.2 mm csontmagasság és 11.8 mm csontszélesség van, amely tökéletesen megfelel egy rövidebb, de nagyobb átmérőjű implantátum behelyezésére.

Kontroll panoráma röntgenfelvétel a felső csontpótlás (Sinus Lift) és az alsó 4 implantátum behelyezése után.

 

 

Harmadik kezelés 6 hónap gyógyulás után, 3 munkanap

6 hónap gyógyulási idő elteltével (csontpótlás után mindig minimum 6 hónap gyógyulás szükséges) a felső implantátumok (8db) behelyezésére került sor. Mivel az implantátumok nagyon stabilak voltak, Dr. Suba Csongor úgy döntött, hogy egyből ínyformázó csavarokkal zárja le a felnyitott fogínyt. Amikor az implantátum stabilitása kisebb, mint 30 Ncm, szükség van még egy sebészeti beavatkozásra, amikor egyesével meg kell keresni az implantátumokat, és be kell helyezni az ínyformázó gyógyuló csavarokat, hogy azok az ínyen túllógva szépen megformázzák azt, mivel fontos, hogy a végleges felépítménynek ideális ínykontúrja legyen.

Kontroll panoráma röntgen a 8 implantátum behelyezése után a felső állcsontba, gyógyulási csavarokkal.

 

 

Negyedik kezelés 6 hónap gyógyulás után, 10 munkanap

Ismét 6 hónap gyógyulási idő elteltével elérkezett az idő a végleges fogpótlás elkészítésére. Fémkerámia ragasztható hidakat készítettünk saját fogakra és az implantátumokra. Szerencsére BS páciens anyagi lehetőségei és a csont kínálat lehetővé tette, hogy fix/ ragasztható végleges pótlást kapjon.

Ez a leghosszadalmasabb kezelés az összes találkozóból. Precíziós lenyomatokat veszünk az implantátumokról, speciális zárt kanalas lenyomatvételi fejek segítségével. Lecsiszoljuk a saját fogakat, hogy azokat is koronázni tudjuk és erről is lenyomatot veszünk. A lenyomatvételek után több próba fázist kell elvégezzünk, ahogy a fogtechnikus halad a koronák elkészítésével. A vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, precízen készült-e el a fogpótlás váza, minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán. Itt ellenőrizzük még a harapást, a váz hosszát, hogy elég hosszúak-e a fogak, középen van-e a 2 nagymetsző, szép ívben haladnak-e a fogak hátrafele stb. A nyerspróbán a koronák már szinte készen vannak, a fémvázra már rá van leplezve a kerámia, ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), és a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétika). A különböző próbák között több nap is eltelik, de ilyenkor a fogtechnikusok gőzerővel dolgoznak a háttérben.

BS páciens a kezelés végeztével nagyon elégedett volt, újra tud mosolyogni, rágni és visszanyerte önbizalmát.

 

Ragasztható fémkerámia implantátum koronák, hidak készítésének munkafázisai képekben:

 

Felső implantátumokra készülő fémkerámia körhíd fém váza

Implantátum felépítmények a felső 8 implantátumra

Fém váz az implantátumokon és a saját fogakon = fém váz próbája

 

 Fémkerámia koronák implantátumokra és saját fogakra gipsz mintán, műínnyel

 

Ragasztható implantátum felépítmények és fémkerámia koronák saját fogakon gipsz mintán

 

Végleges felső fémkerámia körhíd 8 implantátumra, szép rózsaszín kerámiával kiegészítve

 


Elkészült fémkerámia koronák és hidak a szájban

 

További képeket az ide kattintva talál.