Implantátum körhíd

52 éves hölgy páciensünk a következő kérésekkel fordult rendelőnkhöz:

  • Fiatal kora ellenére minden fogát elvesztette, és ezt nagyon nehezen éli meg.
  • Szeretné visszanyerni a régi mosolygós, életvidám önmagát, akit a fogaival együtt vesztett el.
  • A kivehető fogsoraival nem volt boldog, fix, ragasztható megoldást szeretne minél több implantátumra, hogy a lehető legstabilabban, minél több „lábon” álljon a kész munka.
  • Borzasztóan zavarta, hogy a fogak nélkül arca beesett, jóval idősebbnek tűnik a koránál.

 

Fotók a kezelés előtti és utáni állapotról

                    

Panorámaröntgen a kiinduló állapotról (teljesen fogatlan szájról)

 

Első kezelés (3 munkanap)

Mivel implantátumok behelyezésére készültünk, így CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. A CT felvétel alapján kiderült, hogy megfelelő a csontkínálat az implantátumok behelyezéséhez, és nincs szükség csontpótlásra sem. Ráadásul állcsontonként a 8-8 implantátum is behelyezhető. (Fix pótláshoz minimum 6 implantátumra van szükség állcsontonként.)

Mivel az implantátumok primer stabilitása megfelelő volt, Dr. Suba úgy döntött, hogy egyből ínyformázó csavarokkal zárja le a felnyitott fogínyt. Amikor az implantátum stabilitása kisebb, mint 30 Ncm, az implantátumba egy lapos zárócsavart helyezünk be, és az ínyt teljesen vissza kell zárni az eseménytelen gyógyulás érdekében. Amennyiben az ínyt teljesen visszazárjuk az implantátumok felett, 3 hónap múlva szükség van még egy sebészeti beavatkozásra, amikor egyesével meg kell keresni az implantátumokat és be kell helyezni a gyógyulási csavarokat, hogy az ínyen túllógva az ínyformázók (healing abutment) az ínyt szépen megformázzák a végleges felépítmény ideális ínykontúrja érdekében.

A páciens régi fogsorát fel tudtuk használni a műtét után, csak alábéleltük, hogy továbbra is kényelmesen hordható legyen a gyógyulási idő alatt.

 

FONTOS!

A csontpótlás és/vagy implantátum behelyezése után lehetőleg minél kevesebbet hordják a kivehető ideiglenes protéziseket. Azt ajánljuk, hogy csak akkor használják az ideiglenes pótlást, ha a munkahelyen vannak, vagy ha olyan helyre mennek, ahol beszélni, mosolyogni kell. Ha otthon vannak, azonnal vegyék ki a szájból a fogsort! Kérjük, tartsák tisztán a fogsort és a szájat, figyeljenek arra, hogy ne érje nyomás a csontpótolt/ implantált területet, ne „táncoljon” az ideiglenes protézis az implantátumokon! A fogsor nyomása csökkenti a vérkeringést, lassítja a gyógyulást, feltörést és fertőzést, legrosszabb esetben implantátum- kilökődést tud okozni, bármilyen jól sikerült is az implantátumok beültetése! Egy kivehető ideiglenes fogsor miatt implantátumot lehet elveszíteni!

CBCT felvétel, amelyen a felső állcsontot és az arcüreget látjuk, a csont magasságát, szélességét 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni. Az alsó 3 kisebb képen jól látszik, hogy 11.7mm csontmagasságot mértünk, ami megfelelő az implantátum beültetése szempontjából

Kontroll panorámaröntgen felvétel a 16 implantátum beültetése után (az implantátumok jó stabilitása miatt ínyformázókat – healing abutment – helyeztünk be az implantátumokba)

 

Második kezelés (10 munkanap)

6 hónap gyógyulási idő elteltével elérkezett az idő a végleges fogpótlás elkészítésére. Fémkerámia ragasztható hidakat készítettünk az implantátumokra. Szerencsére a páciens anyagi lehetőségei és a csontkínálat lehetővé tette, hogy fix/ ragasztható végleges pótlást kapjon 16 implantátumra.

A végső munka elkészítése veszi igénybe általában a legtöbb időt. Jelen estben is 10 munkanapra volt szükség, hogy elkészüljön a végleges pótlás. Precíziós lenyomatokat veszünk az implantátumokról, speciális zártkanalas lenyomatvételi fejek segítségével. A gnatológiai kezelés során Artex arcív segítségével rögzítjük a felső állcsont helyes tengelyszögét és Artex CR egyéni artikulátorban rögzítjük a páciens alsó felső gipszmintáját helyes ízületi pozícióban. Ettől kezdve az artikulátor a páciens szájüregét tudja helyettesíteni a fogtechnikai laborban. A lenyomatvételek után több próbafázist kell elvégeznünk, ahogy a fogtechnikus halad a koronák elkészítésével. A vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, precízen készült-e el a fogpótlás váza és minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán. Itt ellenőrizzük még a harapást, a váz hosszát, hogy elég hosszúak-e a fogak, középen van-e a 2 nagymetsző, illetve szép ívben haladnak-e a fogak hátrafelé. A nyerspróbán a koronák már szinte készen vannak, a fémvázra már rá van leplezve a kerámia, ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), a koronák alakja és színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétika). A különböző próbák között több nap is eltelik, de ilyenkor a fogtechnikusok gőzerővel dolgoznak a háttérben. Páciensünk esetében a fogtechnikus rózsaszín kerámiával műínyt is mintázott a tökéletes esztétikai hatás érdekében.

Kontroll panorámaröntgen az alsó zártkanalas lenyomati fejekkel

 A végeredménnyel páciensünk nagyon elégedett volt. Sikerült kérésének megfelelően fix fogpótlást, fémkerámia körhidat készíteni. Arca kisimult, már nem olyan öregesen beesett, hanem kitöltött, feszesebb vonásai lettek, hála az új a fogaknak.

Az első mosolyok egyike az új fogakkal

A kész munka panorámaröntgen-képe 8-8 implantátumra készített ragasztható fémkerámia körhidakkal

 

Fémkerámia körhíd 16 implantátumra, szájban. Jól látszik a rózsaszín kerámia, amit a tökéletes esztétikai hatás érdekében készített a fogtechnikus

Felső fémkerámia körhíd 8 implantátumra

Fémkerámia körhíd 8 implantátumra és a felépítmények a gipszmodellen