?

Parodontológia, fogágybetegségek

A parodontális betegségeknek két nagy csoportja van, a fogínygyulladás (gingivitis), mely csupán az ínyre korlátozódik és a fogágybetegség (parodontitis), mely a fogat tartó csontszövetet (fogágyat) is érinti. Az ínygyulladás vörös, duzzadt fogíny kialakulásával jár, mely érintésre könnyen vérzik. Amennyiben a páciens nem jelentkezik fogkőeltávolításra és elhanyagolja a szájhigiénét, a folyamat a fogat tartó szövetekre is átterjed, a fogak körül úgynevezett parodontális tasak alakul ki, melyekből a folyamat aktív szakaszában a gyulladást jelző vér vagy genny ürülhet. A csontpusztulás mértékével arányosan a fogak egyre inkább meglazulnak, és ez idővel elvesztésükhöz vezet. A fogágybetegség többnyire alattomosan, fájdalommentesen alakul ki, panaszokat csak előrehaladott fázisban okoz. A páciensek többnyire az alábbi panaszokkal fordulnak orvoshoz:

 • ínyvérzés
 • kellemetlen szájszag (halitózis)
 • fogíny duzzanat
 • foglazulás
 • a fogak elvándorlása, résképződés a fogak között
 • fogvesztés
paradontitis

Idült parodontitis

A lassú progresszió miatt, a betegség gyakoribb formája, az idült parodontitis, amely legtöbb esetben középkorú pácienseknél kerül felfedezésre.

A betegség másik formája az úgynevezett agresszív parodontitis, mely fiatalabb korban jelentkezik, a csontpusztulás gyorsabban alakul ki és súlyosabb szövetveszteséget, csontfelszívódást okoz.

 

paradontozis

Agresszív paradontitis klinikai és radiológiai képe (megfigyelhető a felső őrlőfogak körüli nagyfokú csontfelszívódás)

Ábra: agresszív parodontitis klinikai és radiológiai képe (megfigyelhető a felső őrlőfogak körüli nagyfokú csontfelszívódás) A parodontális betegségek fő oka a fogak felszínén lerakódó, baktériumokból álló plakk, és az ebből kialakuló fogkő, mely a fogágy gyulladását, idővel pusztulását okozza. A fogágybetegség egyes formái öröklődést mutatnak, ilyenkor a genetikai háttér következtében, a kezelés olykor kevésbé hatásos. Bizonyos magatartási tényezők, rossz szokások, így például a dohányzás súlyosbítják a parodontitist és a kezelések eredményét ronthatják. Fogágybetegségben szenvedő pácienseknél különösen javasolt a dohányzásról való leszokás, illetve a gyakoribb kontroll, alapos fogkőeltávolítás. Egyes szisztémás betegségek, gyógyszerek szedése, terhesség, hormonális és immunbetegségek is okozhatják vagy súlyosbíthatják a fogágybetegséget. Gyakran több oki és súlyosbító tényező együttesen van jelen egy páciensnél. A fogágybetegség vissza nem fordítható szövetveszteséggel jár, ezért a legfontosabb feladat a megelőzés. Ehhez jó otthoni szájhigiéné fenntartása, rendszeres fogászati ellenőrzés és professzionális szájhigiénés kezelések összehangolása szükséges. Rendelőnkben a megfelelő fogmosási technika elsajátításában, illetve a szájhigiénés eszközök kiválasztásában egy teljes fogorvosi team (dentálhigiénikus, parodontológus szakorvos, fogorvos) tud segítséget nyújtani. Amennyiben már kialakult a fogágybetegség, parodontológus szakorvos által tervezett parodontális kezelésre van szükség. A leggyakrabban végzett parodontológiai kezelések:

 1. supra- és subgingivális fogkő eltávolítása
 2. zárt kürett
 3. nyitott kürett
Supra subgingivalis fogkő

Supragingivális fogkő

 • A professzionális supra- és subgingivális fogkő eltávolításának lényege, a gyulladás megszüntetése, a szövetpusztulás megállítása, illetve a fogágybetegség kiújulásának megelőzése. Az oki parodontális kezelés elsősorban a betegséget okozó plakk, fogkő eltávolítását, illetve az egyéni szájhigiéné kifogástalan kivitelezését jelenti.
 • A páciens számára elérhetetlen helyen, az íny alatt, a gyökérfelszíneken kialakuló plakk illetve fogkő eltávolítása, a zárt kürett (parodontológus fogszakorvosi beavatkozás). A kezelés során a mechanikus tisztítást (ultrahangos fogkőeltávolítás, kürett) gyakran kémiai fertőtlenítőszerekkel is kiegészítjük, ez a kürettet követő chlorhexidines átöblítést és ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó szájvíz rövid ideig tartó otthoni használatát jelenti. A beavatkozást követően az íny visszatapad a tiszta gyökérfelszínre, így a páciens számára tisztíthatatlan tasakok megszűnhetnek.
 • Amennyiben a parodontitis előrehaladottabb formájával, mély parodontális tasakkal és csontfelszívódással állunk szemben, a zárt kürett nem elégséges kezelés. Ilyen esetekben, következő lépésként nyitott kürett (parodontális sebészi tasakműtét) javasolt. A parodontális tasakműtétek során feltárjuk a gyökérfelszíneket, hogy jobb hozzáférést és rálátást biztosítsunk a parodontológus fogszakorvosnak a tisztításhoz. Súlyos esetben a fogágybetegség annyira előrehaladott lehet, hogy egyes fogak eltávolítását javasoljuk, a betegség továbbterjedésének megelőzése érdekében.
Előrehaladott fogágybetegség miatt eltávolított nagyőrlőfog és nagyfokú csontfelszívódás radiológiai képe

Előrehaladott fogágybetegség miatt eltávolított nagyőrlőfog és nagyfokú csontfelszívódás radiológiai képe

A teljes körű parodontális kezelés nem ér véget a zárt kürettnél illetve parodontális tasakműtétnél. Egyes esetekben korrekciós műtétekre, illetve hagyományos- vagy implantációs fogpótlások készítésére lehet szükség.

A fogágybetegségben szenvedő pácienseknél különösen fontos, hogy az implantációt megelőzze a még megtartott fogak parodontális tisztítása, kezelése. A hosszú távú sikeresség titka, ha az implantátumok gyulladásmentes környezetben, jó szájhigiénés viszonyok mellett kerülnek beültetésre.

A fogágybetegség egy olyan életre szóló „program”, mely rendszeres ellenőrzést és odafigyelést, ún. parodontális gondozást igényel. Az eredményes kezeléshez, valamint az elért szép eredmények megtartásához elengedhetetlen a páciens együttműködése, és a parodontológus szakorvos által javasolt életmódbeli változtatások betartása.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Bejelentkezés konzultációra