Kombinált munka

Férfi páciensünk S.A. a következő panaszokkal és kérdésekkel kereste fel klinikánkat:

  • Hiányzó őrlő és kisőrlő fogait szeretné pótoltatni, hogy újra rendesen tudjon rágni.
  • Régi fémkerámia koronáit szeretné lecseréltetni, melyek már nem esztétikusak.
  • Ha lehetséges a hiányzó fogakat implantátummal pótoltatná, de nagy csontpótlást nem szeretne.

Első kezelés (3 munkanap)

Az első találkozás alkalmával hozta az általa készíttetett panoráma röntgenjét, melyen látszott, hogy a bal alsó bölcsesség fogát el kell távolítani, mert a fog gyökerei körül nagy a csontpusztulás. Már a gyökerek közötti rész is (a bifurcatio) teljesen átjárhatóvá vált, melyet normál esetben csont tölt ki.

Az első kezelés alkalmával CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. A CT felvételen látható volt, hogy felül egyik őrlőnél sem megfelelő a csontmagasság, és csontpótlásra, úgynevezett Sinus Liftre lenne szükség, hogy az implantátumok megfelelően stabilak legyenek. Mivel páciensünk a csontpótlást nem szerette volna, így egy úgynevezett kombinált megoldást javasoltunk a számára, melyet örömmel el is fogadott.

Mi is az a kombinált munka?

Kombinált munkának nevezzük azt, mikor két különböző típusú fogpótlást kombinálunk. Ezt általában sorvégi hiányok esetében alkalmazzuk, mikor a saját front fogak megvannak, és a hátsó fogak hiányoznak. A saját fogakra ilyenkor egy rögzített kerámia híd készül, amely fix, beragasztott fogpótlás, és ehhez egy rejtett elhorgonyzással kapcsolódik a kivehető fogsor, mely a hiányzó hátsó fogakat pótolja.

Az alsó állcsont vizsgálata során viszont azt állapítottuk meg, hogy a csontkínálat tökéletes implantáláshoz, így a konzultáció és a kezelési terv felállítása után az alsó implantátumok behelyezése meg is történt.

Első panoráma röntgen, amellyel a páciens érkezett. (kiinduló állapot)

 

Kontroll panoráma röntgen az alsó implantátumok behelyezése és a bal alsó bölcsesség fog eltávolítása után.

 

Második kezelés (10 munkanap)

A 3 hónapos gyógyulási idő után egy hosszabb 10 napos kezelési fázis következett.

Lenyomatvétel: precíziós lenyomatokat veszünk az implantátumokról, speciális zárt kanalas lenyomatvételi fejek segítségével. Lecsiszoljuk a saját fogakat, hogy azokat is koronázni tudjuk és erről is lenyomatot veszünk. A lenyomatvételek után több próbafázist kell, elvégezzünk, ahogy a fogtechnikus halad a koronák elkészítésével.

Vázpróba: a vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, precízen készült-e el a fogpótlás váza, minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán.

Fogpróba: a fogpróba során ellenőrizzük még a harapást, a váz hosszát, hogy elég hosszúak-e a fogak, középen van-e a 2 nagymetsző középvonala, szép ívben haladnak-e a fogak hátrafele. Nyerspróba, mattpróba: a nyerspróbán a koronák már szinte készen vannak, a fémvázra már rá van leplezve a kerámia, a fogsor rész fém lemeze is készen van, de a fogak még viaszba ágyazva vannak, hogy ha szükséges, még állíthatóak legyenek. Ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), és a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétika).

Készrevitel, átadás: ha minden tökéletes, akkor készre lehet vinni a koronákat, melyek egy szép, fényes glazúr réteget kapnak, hogy még természetesebbek legyenek. A fogsor részt is ilyenkor viszik készre, a fogsor a viaszágyból megkapja a végső műanyagba ágyazott formáját. A különböző próbák között több nap is eltelik, de ilyenkor a fogtechnikusok gőzerővel dolgoznak a háttérben.

Páciensünk a kezelés végeztével boldogan, mosolygósan és elégedetten távozott. Picit szoknia kellet még, hogy újra tele a szája fogakkal, de egy rövid idő elteltével már örömmel újságolta, hogy teljesen a magáénak érzi a pótlást. Nagyon hálás volt, hogy egy ilyen megoldást kapott az esetére és nem kellett nagyobb csontpótlásokba bonyolódnia, mert azt nem szerette volna.

Kontroll panoráma röntgen a kész pótlásokkal: fent felső fémkerámia híd rejtett elhorgonyzással, lent rögzített fémkerámia koronák és hidak fogakra és implantátumokra.

 

Felső kombinált munka gipszmintán. Jól láthatóak a front koronák, melyhez kapcsolódik a kivehető fogsor rész egy speciális rejtett elhorgonyzással (MK1).

 

A felső kombinált munka a gipszmintáról levéve a rejtett elhorgonyzás kinyitásához szükséges speciális kis kulccsal.

 

Felső kombinált munka szétszedett állapotban. A front fémkerámia híd, mely a fix beragasztott rész lesz, és a kivehető fogsor a hátsó fogakkal és a fém pillangó résszel, ami a nagyobb stabilitást szolgálja. 

 

  A bal alsó implantátumra és saját fogakra készült fémkerámia korona illetve híd a gipsz modellen és mellette. Az implantátumokra ragasztható korona készült.

 

A jobb alsó implantátumra és saját fogakra készült fémkerámia korona a gipsz modellen és arról levéve, amikor is jól látszik az implantátum felépítménye és a lecsiszolt fogak.

 

                                                        Előtte                                                                               Utána

 

                                                    Előtte                                                                                              Utána

 

                                                           Előtte                                                                                              Utána

 

                                       Előtte                                                                                                     Utána

 

                                                         Előtte                                                                                   Utána

 

                                                   Előtte                                                                                      Utána