Kombinált fogsorok

Hatvanas éveiben járó nő páciensünk a következő panaszokkal és kérdésekkel kereste fel rendelőnket:

  • Kopott, letöredezett fogai már nagyon zavarják, önbizalma csorbult miattuk.
  • Hiányzó őrlő és kisőrlő fogait szeretné pótoltatni, hogy újra rendesen tudjon rágni.
  • Régi fémkerámia- és fém koronáit is szeretné lecseréltetni, melyek már nem esztétikusak.
  • Ha lehetséges a hiányzó fogakat implantátumok nélkül szeretné pótoltatni, anyagi okokból kifolyólag.
  • Szép, egységes fehér fogakat szeretne, hogy újra bátran merjen mosolyogni és a rágófunkciója is helyreálljon.

Előtte

Utána

Teljes esztétikai rehabilitáció és a rágófunkció helyreállítása

Az első találkozás alkalmával a páciens hozta, az általa készíttetett panoráma röntgenjét, melyen látszott, hogy az összes felső fogát koronázni kell. Szerencsére minden meglévő foga és az implantátumok is jó állapotban vannak, így nem kellet fogat/implantátumot eltávolítani. Az implantátumokat régen, egy másik rendelőben ültették be. Mivel páciensünk újabb implantátumok behelyezését nem szeretné, így egy kombinált munkát javasoltunk a számára az alsó állcsontra ahol, az összes őrlő és kisőrlő fogat pótolni kellett. Ez a megoldás rokonszenvessé is vált számára és el is fogadta ezt a kezelési tervet. Így tehát a felső fogakra rögzített megoldást és az alsókra kombinált munkát (fix híd fogsorral kombinálva) készítünk.

Első panoráma röntgen, amellyel a páciens érkezett (kiinduló állapot).

Mi is az a kombinált munka?
Kombinált munkának azt nevezzük, mikor két különböző típusú fogpótlást kombinálunk. Ezt általában sorvégi hiányok esetében alkalmazzuk, mikor a saját front fogak megvannak és a hátsó fogak hiányoznak. A saját fogakra ilyenkor egy rögzített fémkerámia híd készül és ehhez kapcsolódik egy rejtett elhorgonyzással a kivehető fogsor, mely a hiányzó hátsó fogakat pótolja.

A régi koronákat eltávolítjuk és lecsiszoljuk a saját fogakat, hogy azokat koronázni tudjuk, majd erről precíziós lenyomatot veszünk, melyet a fogtechnikusnak elküldünk.

Idegen implantátumai újra-koronázásánál a következő lehetőséget választotta páciensünk: az olcsóbb, gyorsabb lehetőség, amikor minden régi felépítményt megtartunk, és csak a régi koronát vágjuk le. Ez a leggyorsabb, legolcsóbb és legegyszerűbb koronacsere. Nagyon szerencsés esetben, ha eltávolítjuk a régi koronát, elképzelhető, hogy megtartható a régi felépítmény (abutment). Ilyenkor magáról a felépítményről veszünk közvetlen lenyomatot, mintha egy fogcsonkra készítenénk hidat, nem csavarjuk ki a helyéről a felépítményt. Ilyenkor nincs szükség semmilyen elemre, csak a csavarhúzóra és a racsnis kulcsra, hogy a felépítményt tartó kiscsavart tudjuk ellenőrizni, hogy elég stabilan áll-e? Érdemes ilyenkor újra ráhúzni 35 Ncm-re a csavart, hogy biztosak legyünk benne, hogy a híd levágásának során a rezgések, a régi híd lefeszítése, nem lazította ki a felépítményt a helyéről! Ha stabil a felépítmény, nem mozdult meg, akkor csak szulkusztágítózni kell a felépítményt és precíziós lenyomatot venni róla, amire a fogtechnikus elkészítheti az új ragasztható implantátum koronát, hidat. Előnye ennek a koronacserének, hogy gyors, olcsó és egyszerű megoldás, hátránya pedig az, hogy ebben az esetben, a Suba Dentál rendelő nem tud garanciát vállalni a pótlásra, mert az implantátumot nem mi helyeztük be, a felépítményt nem mi rendeltük és nem a mi fogtechnikusunk csiszolta be a felépítményt stb., tehát mintha egy használt autót újítanánk fel… szép és jó, évekig működhet, de nem tudunk egy új fogpótláshoz hasonló garanciális feltételeket biztosítani. Bővebben…

Gnathológiai kezeléssel meghatározzuk az állkapocsízületek helyes helyzetét, és a harapási magasságot.

A vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, illetve pontoson készült-e el a fogpótlás fém váza. Minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán.

A fogpróba során még egyszer ellenőrizzük a harapást, a váz és a műfogak hosszát, a középvonalat és a mosolyvonalat. Ez az egyik esztétikai próba ahol, még ha szükséges lehet változtatni a fogak helyzetén, formáján stb.

A nyerspróbán a koronák már szinte készen vannak, a fémvázra már rá van leplezve a kerámia, a fogsorrész fém lemeze is készen van, ám a fogak ilyenkor még viaszba ágyazva várják, hogy ha szükséges, állíthassunk rajtuk. Ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), valamint a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétika).

A különböző próbák között elvégezzük a szükséges fogak gyökérkezelését is.
Amikor a harapás és az esztétika tökéletes, akkor lehet készre vinni a koronákat, melyek egy szép fényes glazúr réteget kapnak, hogy még természetesebbek legyenek. A különböző próbák között több nap is eltelik, de ez nem jelenti azt, hogy nem történik semmi, ilyenkor a fogtechnikusok gőzerővel dolgoznak a háttérben.

A fogak átadása/ beragasztása mindig egy igen kényes művelet, mely nagy összpontosítást kíván az orvos és asszisztense részéről. Páciensünk a kezelés végeztével boldogan, széles mosollyal és elégedetten távozott. Önbizalma is helyreállt, új fogaival végre újra bátran mer mosolyogni.

A kezelés végeztével ne feledkezzünk meg a rendszeres fogászati ellenőrzésekről, és a professzionális fogkő-eltávolításokról, melyek időben fényt deríthetnek egy kezdődő problémára és a rendszeres ellenőrzés, fogkő-eltávolítás a garancia feltétele is!

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Utána

Kulcsszavak: fémkerámia korona, fémkerámia híd, kivehető fogpótlás, fogsor, implantátum, kombi munka, kombinált fogsor, fogpróba, gnatológiai kezelés, vázpróba, fogpróba, precíziós lenyomat, professzionális fogkő-eltávolítás.