Felső kombinált fogsor, alsó fémkerámia körhíd

49 éves nő páciensünk az alábbi panaszokkal kereste fel a Suba Dental rendelőjét:

  • Hosszú évek óta nem volt anyagi lehetősége és bátorsága fogorvoshoz menni, most ismerősök ajánlására kereste fel rendelőnket.
  • Szeretné, ha visszaállítanánk a rágófunkciót, és fogsora újra szép lenne.
  • Tisztában van vele, hogy néhány fogát ki kell húzni, mivel érezhetően erősen mozognak.
  • Nem zárkózik el az implantátumok beültetésétől, de nagyobb csontpótlást nem szeretne, akkor inkább egy kivehető megoldást választana.

 

Előtte

Utána

 

Az első személyes vizsgálat során a panorámaröntgenen látszott, hogy a felső és alsó metszőfogát, valamint a jobb felső első kisőrlőjét el kell távolítani, mert a fog gyökerei körül nagyon nagy a csontpusztulás.

Az első kezelés alkalmával CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni, és megtervezzük az implantátumok pontos helyét. A CT felvétel alapján kiderült, hogy felül az őrlők helyén egyik oldalon sem megfelelő (nagyon alacsony) a csont magassága, és csontpótlásra, úgynevezett sinus liftre lenne szükség ahhoz, hogy az implantátumok megfelelően stabilak legyenek. Mivel páciensünk a csontpótlást nem szerette volna, így hagyományos fogpótlást, egy kombinált munkát javasoltunk a számára.

Mi is az a kombinált munka?

Kombinált munkának azt nevezzük, amikor két különböző típusú fogpótlást kombinálunk. Ezt általában sorvégi hiányok esetében alkalmazzuk, mikor a saját front fogak megvannak, és a hátsó fogak hiányoznak. A saját fogakra ilyenkor egy rögzített fémkerámia híd készül, amely fix, beragasztott fogpótlás, és ehhez kapcsolódik rejtett elhorgonyzással a kivehető fogsor, mely a hiányzó hátsó fogakat pótolja.

Az alsó állcsont vizsgálata során azonban megállapítottuk, hogy a bal alsó hatos (első nagyőrlő) foghiánya tökéletesen pótolható implantátummal, ugyanis a csontkínálat megfelelő a fogbeültetéshez. A konzultáció, és a kezelési terv felállítása után az alsó implantátum behelyezése meg is történt. A rossz állapotban lévő fogakat eltávolítottuk, és a gyógyulási időre ideiglenes fogsorokat készítettünk a fogak pótlására.

Mit kell tudnunk az ideiglenes fogsorokról?

  • Az ideiglenes fogsorok esetében is fontos odafigyelnünk az alapos tisztsztításra! A fogsort minden evés után ki kell venni, protézistisztító kefével alaposan meg kell tisztítani és az alászorult ételmaradékokat el kell távolítani. A szájüreget is érdemes óvatosan, de alaposan kiöblíteni.
  • Ajánlott a fogsorokat éjszakára kivenni, és megtisztítva száraz helyen tárolni, így a friss seb a szájban tud „levegőzni” és gyógyulni.
  • A gyógyulás ideje alatt az állcsont és fogíny anatómiai viszonyai folyamatosan változnak. Néhány hét elteltével a fogsor már nem illeszkedik ugyanúgy a szájban, billeghet, mozoghat, mert a kezdeti duzzanat néhány nap elteltével visszahúzódik.
  • Amennyiben a fogsor nagyon billeg, és viselése feltörést okoz, kérjük keresse fel rendelőnket, mert ezen egyszerű alábéleléssel lehet segíteni.
  • Lehetőség szerint csak akkor hordják az ideiglenes fogsorokat, ha el kell menniük otthonról, és másokkal találkoznak! Otthon mindig vegyék ki, hogy a fogsor a lehető legkevésbé zavarja a gyógyulási folyamatot!

A kezelés folytatása 3-4 hónap gyógyulást követően lehetséges, amikor a foghúzások helye begyógyult, és az implantátumok becsontosodtak (osszeointegráció).

Első panorámaröntgen, amellyel a páciens érkezett

Kontroll panorámaröntgen az alsó implantátum behelyezése, és a szükséges fogak eltávolítása után

 

Második kezelés (10 munkanap)

A 3 hónapos gyógyulási idő után egy hosszabb, 10 napos kezelési fázis következett.
Először precíziós lenyomatokat veszünk az implantátumról, zártkanalas lenyomatvételi fejek segítségével. Lecsiszoljuk a saját fogakat, hogy azokat is koronázni tudjuk, és erről is lenyomatot veszünk.

Gnatológiai kezeléssel meghatározzuk az állkapocsízületek helyes pozícióját, és a harapási magasságot.

A vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, illetve precízen készült-e el a fogpótlás fém váza. Minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán.

A fogpróba során még egyszer ellenőrizzük a harapást, a váz és a műfogak hosszát, a középvonalat és a mosolyvonalat.

A nyerspróbán a koronák már szinte készen vannak, a fémvázra már rá van leplezve a kerámia, a fogsorrész fém lemeze is készen van, ám a fogak ilyenkor még viaszba ágyazva várják, hogy ha szükséges, állíthassunk rajtuk. Ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), valamint a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétika).

A különböző próbák között elvégezzük a szükséges fogak gyökérkezelését is.

Amikor a harapás és az esztétika tökéletes, akkor lehet készre vinni a koronákat, melyek egy szép fényes glazúrréteget kapnak, hogy még természetesebbek legyenek. A különböző próbák között több nap is eltelik, de ez nem jelenti azt, hogy nem történik semmi, ilyenkor a fogtechnikusok gőzerővel dolgoznak a háttérben.

Páciensünk a kezelés végeztével boldogan, széles mosollyal és elégedetten távozott. Önbizalma helyreállt, új fogaival végre bátran mer mosolyogni megint,

Ne felejtsük el, hogy amikor egy fogpótlás elkészül, az nem azt jelenti, hogy többé már nem is kell fogorvoshoz járnunk. Az új fogsorunkra gondoljunk úgy, mint egy szalonból kigördülő új autóra. A fogaink azon kívül, hogy mossuk, és ápoljuk őket, rendszeres szervizelést, átvizsgálást igényelnek, ugyanúgy, mint az autónk. Az éves ellenőrzés és a professzionális fogkő-eltávolítás a garancia feltétele!

Felső kombinált munka gipszmintán. Jól láthatóak a front koronák, melyhez kapcsolódik a kivehető fogsorrész egy úgynevezett rejtett elhorgonyzással

A felső kombinált munka a gipszmintáról levéve

A felső kombinált munka rögzített része (fémkerámia híd), melyet ráragasztunk a meglévő, lecsiszolt fogakra

A felső kombinált munka kivehető része a kivehető fogsor a hátsó fogakkal és a fém pillangó résszel, ami a nagyobb stabilitást szolgálja

Felső kombinált munka szétszedett állapotban. A front fémkerámia híd, mely a fix beragasztott rész, és a kivehető fogsor a hátsó fogakkal, illetve a fém pillangó résszel, ami a nagyobb stabilitást szolgálja

Alsó saját fogakra és implantátumokra készült fémkerámia körhíd a gipszmintán

A páciens instruálása az otthoni gondozás fontosságáról, fogápolás eszközeiről és a fogtisztítás technikájáról. Az elkészült fémkerámia híd tisztításának lehetőségei interdentális kefével és Super Flossal (Oral B)

Az elkészült fémkerámia hidak a végleges ragasztást követően kontroll panorámaröntgen-felvételen

 

Előtte

Utána