Implantátumokra készíthető fogpótlások

A fogászati implantátumokra készülő fogpótlásokat alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk. Az egyik a fix/rögzített, a másik a kivehető fogpótlások csoportja. Ezeken a csoportokon belül sok féle megoldás létezik. Munkatársainkkal arra törekszünk, hogy mindig az adott helyzetnek legmegfelelőbb alternatívát ajánljuk pácienseink számára.

Fogászati implantátumokon rögzített fix fogpótlások (koronák, hidak)

Fix fogpótlásokat a következő esetekben tudunk készíteni:

  • Egy fog hiánya esetén egy implantátum kerül beültetésre és arra készül egy darab korona.

  • 2-3 vagy több fog hiánya esetén. Például sorvégi vagy sorközi hiányoknál 2, vagy több implantátum kerül beültetésre és arra egy híd készül.

  • Teljes fogatlanság esetén legalább 6-8 implantátumra van szükség állcsontonként, ahhoz, hogy fix fogpótlás (implant körhíd), azaz nem kivehető fogpótlás készülhessen.

A fix fogpótlásokat 2 féle rögzítési módszerrel lehet a szájba helyezni:

  1. Csavarozható implantátum korona

A csavarozható implantátum korona azt jelenti, hogy a korona és a hozzá tartozó felépítmény (abutment) az implantátumban (műgyökérben) egy átmenő csavarral rögzül.

  1. Ragasztható implantátum korona

A ragasztható implantátum korona azt jelenti, hogy a korona ragasztócement segítségével rögzül a felépítményen.

Fogászati implantátumokra készülő kivehető fogpótlások (overdenture)

Olyan esetekben ajánlott a használatuk, amikor a hátsó fogak helyén nincs megfelelő mennyiségű csontállomány, csak az elülső fogak helyén. Kiváló alternatíva lehet akkor is, amikor a páciens nem engedheti meg magának a 6-8 implantátumot és a rögzített megoldást.

Ebben az esetben állcsontonként minimum 2, de inkább 4 implantátumra van szükség, hogy kellő stabilitású fogsort készíthessünk. Ezek a fogsorok nagyon stabilan rögzülnek az implantátumokon, és jól illeszkednek az állcsont gerinchez is, melyek által kiváló stabilitású fogsorról beszélhetünk.

Típusai:

  • Locatoros fogsor

Az implantátumra felkerül egy beklikkelős Locator implantátum felépítmény, ami a fogsort rögzíti az állcsonton. A Locatoros rendszer előnye, hogy ezzel a technikával gyorsabban elkészíthető (kb. 5 nap) a végleges fémlemezes fogsor, és olcsóbb megoldás, mint a stéges rendszer. Minimum 2 implantátumra, de ha lehetséges inkább 4 implantátumra készül.

  • Stéges fogsor

Egy tartósabb, szolidabb megoldás az implantátum stéggel készülő overdenture. Stéges fogsor általában 4 vagy akár több implantátumra is készülhet, de sajnos 2 implantátum esetében ez a rendszer nem használható. Stéges fogsor esetében egy csavarozható stéget mintáz meg és önt ki a fogtechnikus fémből, ami összeköti a 4 implantátumot. Erre a stégre a fogsor Straumann lovasokkal fog kapcsolódni (rákattanni). Ez a stéges megoldás körülbelül 10 nap alatt készül el, de egy tartósabb, komolyabb szerkezetet jelent a páciens számára, mely drágább is, mint a Locatoros megoldás.

FONTOS!

Az implantációs fogpótlás ugyanolyan, ha nem több odafigyelést, gondozást és utókövetést igénylő pótlás, mint a természetes fogakon elhorgonyzott változatok!

A szájüreg higiéniai állapota és az implantátumok hosszú távú sikeressége között nagyon szoros összefüggés van!