Implantátumok kilökődés és fogak elvesztése a rendszeres ellenőrzések elhanyagolása és az erős dohányzás miatt

46 éves férfi páciensük több mint 8 évvel a fogorvosi kezelései után újra felkereste rendelőnket, mivel gondjai voltak a korábban készített fogpótlásával.

Panaszai:

  • Fogai, implantátumai mozognak.
  • Kellemetlen szájszaga van.
  • Genny ürült a fogak és az implantátumok mellől.

Fotó a kialakult helyzetről. Gyulladt, duzzadt íny, fogkő, lerakódások, dohányzás okozta elszíneződések

Panorámaröntgent és több intraorális röntgenfelvételt készítettünk az aktuális állapotról, hogy feltárjuk a probléma okát. Az elkészült röntgenfelvételeken azonnal látszott, hogy mind a páciens fogai, mind pedig a korábban kapott implantátumai nagyon rossz állapotban vannak, és a körülöttük lévő nagyfokú gyulladás, fertőzés, csontfelszívódás, periimplantitis indokolttá teszi a fogak és a régi implantátumok eltávolítását (explantáció). Ezek a fogászati gócok egyebek között szívbetegséget, hajhullást, bőrgyógyászati problémákat, ízületi panaszokat okozhatnak.

Ha évekkel korábban, a fogpótlás elkészültekor megfogadja tanácsainkat a rendszeres ellenőrzésekkel és a professzionális fogkő-eltávolítással kapcsolatban, akkor a fogai és az implantátumok nem kerülnek ilyen rossz állapotba. Páciensünk saját bevallása szerint régóta nagyon erős dohányos, szenvedélyéről tanácsunk ellenére sem tudott leszokni. A dohányzás nagymértékben hozzájárul a fogágybetegségek kialakulásához, és igen kedvezőtlenül befolyásolja az implantátumok hosszú távú sikerességét is.

Az összes fog és az összes implantátum eltávolítása után ideiglenes kivehető fogsort készítettünk. A garanciális feltételek be nem tartása miatt a kezelés anyagi terhét a páciensnek kellett állnia. Az ilyen kiterjedt gócok eltávolítása után legalább 6 hónap gyógyulási időre van szükség, hogy a kezelést folytathassuk. Az orvos nehéz döntés előtt áll ilyenkor. Kapjon-e a páciens újra implantátumokat annak ellenére, hogy az előzőekről sem tudott kellően gondoskodni? Vagy kapjon kivehető fogpótlást, bár még nagyon fiatal? A páciensnek is nagy csapás a fogak és a fix fogpótlás elvesztése ilyen fiatal korban, főleg úgy, hogy egy kis odafigyeléssel, alapos tisztítással, rendszeres ellenőrzésekkel megelőzhető lett volna a sebészeti beavatkozás. Csalódást jelent ez mindenki számára. Nagyon fontos, hogy amikor egy fogpótlás elkészül, az nem azt jelenti, hogy soha többé nem kell fogorvoshoz járnunk. Az új fogainkra úgy kell gondolnunk, mint a szalonból kigördülő új autóra. Rendszeres szervizelést, átvizsgálást igényelnek a napi mosáson és ápoláson felül. Az éves ellenőrzés és a professzionális fogkő-eltávolítás a garancia feltétele!

A rendszeres ellenőrzés elmulasztása és az erős dohányzás miatt el kellett távolítani az implantátumokat, mert mindegyik körül periimplantitis alakult ki. Hídcseréről szó sem lehet. Az implantátumok körüli sötét árnyék a periimplantitises gyulladást jelenti

 

Az implantátumok körüli sötét árnyék (periimplantitis) intraorális röntgenfelvételeken

 

A fogak körüli csontfelszívódás, parodontális tasakok és gyulladás intraorális röntgenfelvételen

Kontroll panorámaröntgen-felvétel az implantátumok és a fogak eltávolítása után