Fogeltávolítás, stéges fogsor készítése 4 implantátumra II. kezelési fázis – fogbeültetés

57 éves férfi páciens

Előzmények:

  • Az előző kezelés alkalmával eltávolítottuk a páciens összes fogát kezeletlen fogágybetegség és elhanyagoltság miatt.
  • Azonnal ideiglenes fogsort készítettünk a 3 hónapos gyógyulás idejére.
  • A teljesen fogatlan állcsontokra elkezdődhet a fogbeültetés.

 
Második kezelési fázis, fogbeültetés, ideiglenes fogsor alábélelése (3 munkanap)

3 hónap gyógyulási idő elteltével folytathattuk a kezelést az implantátumok beültetésével. Az implantátumok helyének és méretének alapos megtervezése érdekében CBCT (Cone beam computed tomography) felvételt készítettünk, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni a beavatkozás előtt.

CT felvételek, melyen az állcsontok csontkínálatát 3 dimenzióban vizsgálhatjuk, valamint megtervezzük az implantátumok pontos helyét és méretét

Páciensünk igényeit és anyagi lehetőségeit figyelembe véve állcsontonként 4-4 implantátum behelyezését terveztük, melyre stéges fogsorok készülhetnek. A stéges fogsorok nagy előnye a stabilitáson kívül, hogy az implantátumok a csontkínálathoz igazodva helyezhetők be, és a tengelyeltérések az implantátumstéggel korrigálhatók, így elkerülhető egy esetleges csontpótlás. A foghúzás után készített ideiglenes fogsorokat az implantátumok behelyezése után alábéleltük a megváltozott anatómiai viszonyoknak megfelelően. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az implantátum behelyezését követően minél kevesebbet hordják a kivehető ideiglenes fogsorokat. Lehetőség szerint csak akkor használják az ideiglenes pótlást, ha dolgozni mennek, vagy olyan helyre, ahol beszélni, mosolyogni szükséges! Ha otthon vannak, azonnal vegyék ki a szájból a fogsort! Kérjük, mindig tisztítsák meg alaposan a fogsort és a szájat. Figyeljenek arra, hogy ne érje nyomás az operált területet, és ne „billegjen” az ideiglenes protézis a fogászati implantátumokon/ ínyformázó csavarokon! A fogsor nyomása csökkenti a vérkeringést, mely lelassítja a gyógyulási folyamatot. Egy esetleges feltörés és fertőzés legrosszabb esetben implantátum-kilökődéséhez is vezethet, bármilyen jól sikerült is a fogbeültetés.

Kontroll panorámaröntge -felvétel az implantátumok beültetését követően

A kezelés folytatása 5 hónapos gyógyulási időt követően lesz lehetséges a két jobb felső implantátum felnyitásával és gyógyulási csavarok behelyezésével. A végleges pótlás elkészítése ezt követően egy hónap múlva lehetséges.