Csavarozható vagy ragasztható implantátum koronát válasszak?_00

Fogászati implantátum behelyezése után mindig felmerül a kérdés, hogy a végleges korona ragasztható vagy csavarozható legyen. A következőkben elmagyarázzuk, hogy mit is jelent ez a két fogalom, valamint részletezzük a két típus előnyeit és hátrányait. Ezek alapján kell önnek az implantátumok behelyezését követő gyógyulási idő alatt meghozni döntését a folytatást illetően.

Az implantátum egy hiányzó fog műgyökere, amit az íny alá, a csontba ültetünk be. Miután becsontosodik az implantátum (3 hónap), elkészítjük rá a fogpótlást (korona vagy híd). Az implantátum és a korona között egy felépítmény helyezkedik el, amit azért helyezünk az implantátumba, hogy mint egy lecsiszolt fogcsonk, megtartsa a koronát.

 

A ragasztható és a csavarozható koronákhoz eltérő típusú felépítmények társulnak, melyek árban különböznek. A csavarozható megoldás mindig költségesebb.

A ragasztható implantátum korona

Lényege, hogy a fogpótlás (korona vagy híd) egy speciális ragasztócement segítségével rögzül a felépítményen.

Milyen előnyei vannak a ragasztható fogpótlásnak a csavarozhatóval szemben?

 • A páciens szempontjából a legnagyobb előnye, hogy esztétikusabb, mint a csavarozható korona. A ragasztható implantátum koronát ráragasztjuk az implantátumba becsavart felépítményre, és kész.
 • Olcsóbb, mint a csavarozható implantátum korona, mivel egy kész, előregyártott felépítményre készül a korona, amit a technikus „csak elővesz a fiókból”.
 • Fogorvos szempontjából egyszerűbb és gyorsabb a szájba való beragasztása, így a munkadíj is alacsonyabb.

Milyen esetekben ajánlott a ragasztható implantátum korona használata?

 • Ha nagyon sok implantátum koronát készítünk, és anyagilag nem kivitelezhető a drágább, csavarozható pótlás.
 • Front régióba készül a korona, vagy a páciens munkája, társadalmi státusza miatt maximális esztétikai követelményeknek kell megfelelni.

Milyen hátrányai vannak a ragasztható fogpótlásnak a csavarozhatóval szemben?

 • Legnagyobb hátránya, hogy a véglegesen cementtel beragasztott koronát később nem lehet levenni, csak roncsolással levágni a felépítményről. Ilyenkor teljesen újra kell készíteni a koronát (új lenyomatokat kell venni, új harapás, új vázpróba stb.). Amennyiben a korona sérülése nem a fogorvos vagy a fogtechnikus hibája miatt történt, a teljes anyagi felelősség a beteget terheli (utazás, korona újrakészítése stb.)

Mikor kell eltávolítani egy ragasztható implantátum koronát?

 

A leggyakoribb okok:

 • Baleset miatt letörik a kerámia (sportbaleset, vagy fémre, csontra, meggymagra, dióhéjra stb. harap a beteg).
 • Esztétikai okok (csont és ínyvisszahúzódás az évek során, elszíneződnek a szomszédos fogak stb.).
 • Megváltozott a beteg harapása az évek során, mert más helyen fogakat veszített, régi fogak kikoptak, kitörtek, így javasolt a harapás és a fogak kiegyensúlyozása.
 • Előfordul, hogy egy erős harapás, az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás miatt meglazul, elfárad a rögzítőcsavar, és a fogpótlás mozogni kezd.

 

 

A csavarozható implantátum korona

Mit is jelent a csavarozható implantátum korona?

A csavarozható implantátum korona azt jelenti, hogy a korona és a hozzá tartozó felépítmény az implantátumban egy átmenő csavarral rögzül, nem úgy, mint a ragasztható korona, ami ragasztó segítségével rögzül az implantátum felépítményen. A csavart fogorvosunk egy speciális nyomaték kulccsal a megfelelő nyomatékra húzza, ami tökéletes stabilitást eredményez.

Milyen előnyei vannak a csavarozható megoldásnak a ragaszthatóval szemben?

 • A legnagyobb előnye, hogy bármilyen sérülés esetén a pótlás könnyen levehető, és javítható. Ugyan ez igaz akkor is, ha további fogvesztés vagy bármi egyéb okból kiterjedtebb fogpótlásra van szükség.
 • Egy esetleges ínygyulladást vagy implantátum körüli gyulladást is jobban lehet kezelni, mivel a korona könnyedén levehető, a kezelendő felület elérhető, és a kezelés végeztével a korona visszatehető.
 • Precízebb, professzionális tisztítást tesz lehetővé a levétel által.

Milyen hátrányai vannak a csavarozható implantátum koronának?

 • Mivel az átmenő csavar miatt a korona felülete megbontott, így a korona becsavarása után tömőanyaggal szükséges fedni a lyukat, ami picit gyengébb esztétikát jelent a ragaszthatóval szembeni összehasonlítás során.
 • A csavarozható implantátum korona ára magasabb, mint a ragasztható implant korona.

Milyen esetekben ajánlott a csavarozható implantátum korona használata?

 • Főleg a hátsó fogak implantátummal történő pótlása esetén javasolt a korona felületének megbontottsága miatt, de egyéni szempontok szerint front régióban is alkalmazható.

Csavarozható korona behelyezést követően, majd miután esztétikus töméssel lefedtük.

Összefoglalás

Tapasztalataink szerint a csavarozható korona előnyei sokkal nagyobbak, mint a ragasztható korona előnyei, ezért ha a páciens pénztárcájának és esztétikai igényeinek megfelel, akkor a csavarozható implantátum koronát javasoljuk.

Mindemelett lehetőség van arra, hogy a ragasztható koronákat nem végleges, hanem hosszútávú ideiglenes ragasztóval rögzítsük, ami egyfajta áthidaló megoldás. Ezzel a rögzítéssel a korona több hónapig, vagy akár évig is stabil maradhat, mégis eltávolítható szükség esetén. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy ha rendszeresen elenged a ragasztó, a visszaragasztás plusz költségeket jelenthet (utazás, szállás stb) és előfordulhat, hogy szükség esetén az ideiglenesen ragasztott koronát pont úgy nem tudjuk eltávolítani, mint a véglegesen ragasztottat.