A fogászati implantátum

A hiányzó fogak pótlására ma már számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Ezek közül a legmodernebb technika a fogászati implantátum beültetésével készült pótlás.

Mi is az a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum egy titánium csavar, mely a foghiány helyén a csontba ültetve egy műgyökérként funkcionál. Erre a műgyökérre építkezve lehet kialakítani a különböző fogpótlásokat.

Miért fontos pótolni a hiányzó fogakat?

 • a hiányzó fog/fogak miatt nem merünk mosolyogni és csökken az önbizalmunk
 • a foghiány nehézséget okozhat bizonyos hangok képzésében
 • nehézkesen és kevésbé hatékonyan tudunk rágni, a falatot egészben nyeljük le, ezért emésztőrendszeri problémák is kialakulhatnak
 • a hiány melletti fogak bedőlhetnek, esetleg meg is lazulhatnak
 • a hiányzó fogak miatt kiegyensúlyozatlan a rágás, az állkapocsízületeket egyenlőtlenül terheli a beteg, ezért kattogás, fogcsikorgatás, fej-, nyakfájás, fülzúgás és egyéb diszfunkciós tünetek alakulhatnak ki

 

Milyen hiányok esetében ajánlott a fogászati implantátum?

Az implantátumok számos esetben alkalmazhatóak, például

 • sorvégi hiányok,
 • sorközi hiányok,
 • teljes fogatlanság esetén.

Az implantátumra készülő fogpótlások tárháza nagyon széles. Szinte minden esetre megoldást tudnak nyújtani, legyen szó koronáról, hídról vagy kivehető fogsorról.

Ezek szerint nem kell az egészséges szomszédos fogakat csiszolni implantátum beültetése esetén?

Így van. Ilyen esetekben nem kell bevonni a szomszédos fogakat, és azok épen maradhatnak.

Foghúzás után mennyi idővel ajánlott az implantátumok beültetése?

A fogak elvesztése után nem tanácsos évekig várni a beültetéssel, mert a fogágy sorvadását/ pusztulását így megelőzhetjük. Ha a fogatlan gerincen rágunk, idővel nagyfokú sorvadás alakul ki, „elkopik a csont”, és egy negatív ív alakul ki a fogíven, állkapcson.

Mennyi a minimális várakozási idő, amit ki kell várni a fog eltávolítása és a fogászati implantátum beültetése között?

Ez függ a fog elvesztésének az okától, de általánosságban elmondható hogy 3 hónap szükséges a két beavatkozás között, ami alatt a csont és a fogíny tud regenerálódni/ gyógyulni. Nagymértékű gyulladás, gennyes góc, tályog esetén hosszabb gyógyulási idő javasolt, általában 6 hónapot várunk.

Lehet e valamit tenni, ha nincs elég csont a foghúzásom helyén?

Vannak különböző csontpótlási eljárások, melyek megoldást jelenthetnek (sinus lift), de ezeket a lehetőségeket mindig személyre szabottan kell figyelembe venni a konzultáció és a CT vizsgálat során. Fontos tudni, hogy csontpótlások esetén a gyógyulási idő hosszabb (6 hónap). Nagyobb csonthiány esetében nem is lehet megoldani egy lépcsőben a csontpótlást és az implantátum behelyezését. Ilyen estben egy csontpótló műtétet végzünk, és 6 hónap gyógyulást követően lehet az implantátum beültetését elvégezni.

A fogászati implantátum beültetését követően mennyi gyógyulási idő elteltével lehet a végleges fogpótlást elkészíteni?

Ezt a gyógyulási időt a beültetést végző orvos határozza meg az implantátum csontba való behelyezésének napján. Ezt az időt nagymértékben befolyásolja az implantátum csontbéli stabilitása. Átlagosan 3 hónap szokott lenni a gyógyulási idő, míg csontpótlás estén a 6 hónap ajánlott. Az azonnali terhelést nem szoktuk javasolni. Ha egy mód van, rá hagyjuk a szervezetet regenerálódni és ne siettessük a kezeléseket, a sietség ebben az esetben nem kifizetődő.

Kinek nem javasolják az implantátum beültetését?

 • súlyos vérképzőszervi betegségben szenvedőknek
 • súlyos, kezeletlen cukorbetegség esetén, és az ehhez társuló mikro keringési zavaroknál
 • az implantátum gyógyulását hátrányosan befolyásoló gyógyszerek szedése esetén (biszfoszfonátok)
 • várandósság alatt
 • erős dohányosoknál
 • túlzott alkoholfogyasztás esetén
 • drogfüggőknél
 • fejlődésben lévő gyermekek esetében (csak 18 éven felül ajánlott)
 • súlyos pszichológiai betegségek esetében
 • a szájhigiéné fenntartására képtelen pácienseknél

 

FONTOS!

Az implantációs fogpótlások sokkal több odafigyelést, gondozást és utókövetést igénylő pótlások, mint a természetes fogakon rögzített koronák és hidak! A szájüreg higiéniai állapota és az implantátumok hosszú távú sikeressége között nagyon szoros összefüggés van! Évente legalább egyszer kontroll panorámaröntgent kell készíteni és egy alapos professzionális fogkő-eltávolításon is részt kell venni! Szervezetünkben bármilyen változás vagy betegség befolyásolhatja a csont minőségét és  a fogíny állapotát, ezért a fogorvosi vizsgálatok rendkívül fontosak a felmerülő problémák korai észrevétele és kezelése érdekében!