Fogágybeteg fogak eltávolítása és immediát ideiglenes fogsor készítése

62 éves férfi páciensünk a következő panaszokkal kereste fel rendelőnket:

  • Hosszú évek óta nem járt fogorvosi ellenőrzésekre, és úgy gondolta, hogy régi hídjaival valami probléma lehet.
  • Némelyik foga érzékeny, mások kimondottan fájdalmasak voltak harapáskor.
  • Úgy érezte, fogai a hidak alatt mozognak.
  • Kellemetlen szájszagról panaszkodott.
  • Nagyon meg volt ijedve, és szerette volna tudni, hogy mi a baj, és mit lehet kezdeni a kialakult helyzettel.

Néhány fotó a kiindulási helyzetről:

Az első konzultáció alkalmával panorámaröntgent készítettünk és alaposan megvizsgáltuk a fogak állapotát.

Sajnos az első vizsgálat során kiderült, hogy fogait el kell távolítani, mert a nagyfokú horizontális és vertikális csontfelszívódás (csontrezorbció) miatt menthetetlenek. A régi hídjai alatti pillérek, a természetes fogai olyan súlyosan fogágybetegek (chronicus parodontitis) voltak, hogy a fogak gennyben „úsztak”, fogászati gócokká alakultak. Ha évekkel korábban elkezdik kezelni a fogágybetegségét, évente legalább kétszer eltávolítják a supragingivális, valamint a subgingivális fogkövet, akkor nem kerülnek ilyen rossz állapotba a fogíny, fogak és az állcsont.

Az első kezelés alkalmával minden fogát (16 fogat) eltávolítottunk, megtörtént a teljes száj szanálása. Az ínyt varratokkal zártuk, melyek eltávolítása 7-10 nappal a beavatkozást követően történik (varratszedés). Azonnal készíttettünk egy ideiglenes fogsort, hogy a minimum 3 hónapos gyógyulási idő alatt is legyenek fogai a páciensnek, tudjon mosolyogni és enni, önbizalma, életminősége ne sérüljön.

Mit kell tudnunk az ideiglenes fogsorokról?

 Az ideiglenes fogsorok esetében is fontos odafigyelnünk az alapos tisztításra! A fogsort minden evés után ki kell venni, és protézistisztító kefével meg kell tisztítani, az alászorult ételmaradékot el kell távolítani. A szájüreget is érdemes óvatosan, de alaposan kiöblíteni.

  • Ajánlott a fogsorokat éjszakára kivenni, és megtisztítva egy jól szellőző, száraz helyen tárolni, így a friss seb a szájban tud „levegőzni” és gyógyulni. .
  • A gyógyulás ideje alatt az anatómiai viszonyok folyamatosan változnak. Néhány hét elteltével a fogsor már nem ugyanúgy illeszkedik, billeghet, mozoghat, ugyanis a kezdeti duzzanatok néhány nap elteltével visszhúzódnak, és ez billegést okoz. Ilyen esetekben szükséges lehet a fogsor alábélelelése a fogászati rendelőben, mert fennáll a fogsor törésének veszélye is.
  • Amennyiben a fogsor viselése feltörést okoz, kérjük azonnal keresse fel rendelőnket, mert ezen könnyen lehet, és kell is segíteni. A kezelés folytatása 3-4 hónap gyógyulást követően lehetséges.

A felső állcsont közvetlenül a fogak eltávolítása után, miután kikapartuk a tasakokat, eltávolítottuk a fertőzőtt kötőszövetet, a fogkövet, és az ínyt feszültségmentesen varrtuk

 

Az alsó állcsont, közvetlenül a fogak eltávolítása és a csont „megtisztítása” után, a feszülésmentes varratokkal

 

Foghúzások után, a páciens a rendelőből egy alsó és egy felső immediát ideiglenes fogsorral távozik

 

 

Az immediát ideiglenes fogsorok a szájban a fogak eltávolítása után