?

Fogpótlások (koronák, hidak, fogsorok)

A rendelőnkben készíthető fogpótlások áttekinthetősége és megértése érdekében készítettünk egy tartalomjegyzéket, aminek segítségével Ön könnyen kikeresheti, elolvashatja, majd megértheti az Önnek készített kezelési tervben leírt kezeléseket, kifejezéseket:

• Végleges, fix fogpótlások:

• Végleges, kivehető fogpótlások

• Ideiglenes, fix fogpótlások

• Ideiglenes kivehető Deflex fogsor

• Gnathológia, harapásvétel, centrális reláció meghatározása

1. Végleges, fix fogpótlások

A korona

A korona készítésekor a fogat a fogorvos lecsiszolja, precíziós lenyomatot vesz a fogcsonkról, aminek alapján a fogtechnikus kiönti a mestermintát és elkészíti a koronát. A korona feladata, hogy újjávarázsolja, megerősítse és szépítse a fogat. Koronát több okból kifolyólag készíthetünk:

 • ha a fogból letört egy rész, illetve kopott és nem lehet már hosszú távra töméssel vagy betéttel
  hianyzo_fogak

  Lecsiszolt fogra kerülő korona

  helyreállítani
 • régi korona cseréje
 • gyökérkezelt fogak koronával való ellátása
 • ha a fogak alakja, helyzete és színe esztétikai szempontból nem felel meg a páciens igényeinek
 • a hiányzó fogakat pótló implantátumokra is koronát kell készíteni

 

Rendelőnkben használt koronák típusai:

A teljes kerámia korona (E.Max préskerámia)

A legmodernebb technológiával készülő és csúcsminőségnek számító teljes kerámia korona váza préskerámiából készül, tehát teljesen esztétikus, fogszínű, fémmentes a váza, így teljesen természetes hatást kelt, mivel a fény át tud haladni rajta. A préskerámia vázra rétegekben égeti rá a fogtechnikus a kerámiát, lassan kialakítva a tökéletes formát és fogszínt. Főleg a front fogak területén használjuk, mivel a legesztétikusabb koronának számít. Hosszú fesztávú hídként, több hiányzó oldalsó őrlőfog pótlására nem alkalmas, mert nem elég szilárd.

Felhasználhatóak: vékony héjakhoz, betétekhez (inlay), teljes kerámia koronákhoz, hidakhoz, implantátum-felépítményekhez, implantátum koronákhoz.

Gyártó: Ivoclar Vivadent, USA

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A kerámia héj (E.Max veneer)
Fémkerámia híd és aranykerámia korona fotója

Fogra kerülő kerámia héj

Kerámia héjat akkor készítünk, amikor nem akarunk túl sok egészséges foganyagot, zománcot lecsiszolni. Általában letört fogat, színeltérést, fogtorlódást stb. szeretnénk csak kijavítani az egyébként egészséges fogakon.

Préskerámia E.Max héjakkal zárni lehet a fogak közötti réseket is. A héjakat is a fogtechnikus készíti, amit a fogorvos ragasztással rögzít a foghoz.

Gyártó: Ivoclar Vivadent, USA

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A cirkon korona

Ez az innovatív új rendszer kombinálja a fémre égetett kerámia koronák szilárdságát a fémmentes koronák esztétikumával. Ennek a rendszernek az alapja a cirkónium oxid. Manapság egyre többet hallunk a fémallergia lehetséges hatásairól a fogászatban. Ezért egy olyan anyag kifejlesztésére és felhasználására volt szükség, ami ugyanolyan jó mechanikai tulajdonsággal rendelkezik, mint a fogászati fém, de nincs allergiás hatása az emberi szervezetre. A 30 éve piacon lévő Tosoh cég gyártmánya rendkívül fejlett technológiával előállított, teljesen homogén cirkónium tömbök. Mivel a cirkónium oxid nem okoz allergiát, ezért biokompatibilisnek mondható. További jó tulajdonságaihoz tartozik, hogy a hőt nagyon rosszul vezeti, ezért a betegek nem panaszkodnak hideg vagy meleg érzékenységre. Ez a korona típus is a legmodernebb CAD/CAM számítógépes technológia segítségével készül. További előnye, hogy a cirkónium oxid váz teljesen fehér, fogszínű, ezért ha ráégetik a kerámiát nagyon szép korona készíthető, és ha évek múltán visszahúzódik az íny a fog nyakánál, nem lesz látható egy vékony, sötétszürke fémszegély.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Fémmentes fogpótlások (korona, híd, héj) végleges ragasztására használt anyagaink

Variolink

Fényre kötő, kettős kötésű ragasztó kompozit, amely magas esztétikájú kerámia és kompozit restaurációk adhezív rögzítését (ragasztását) teszi lehetővé. A ragasztó cementek tartós kötést hoznak létre a fog szerkezete és a fogpótlás anyaga között, így jelentősen hozzájárulnak az indirekt restaurációk hosszú távú sikeréhez.

Gyártó: Ivoclar vivadent , Márka:  Variolink II, Lichtenstein

A fémkerámia korona

A fémkerámia korona alapját egy fémváz képezi, amire több rétegben ráégetik a kerámiát. Minél több kerámia réteget égetnek a vázra, annál szebb és élethűbb lesz a korona. Ez a megoldás tökéletes az oldalsó régióban lévő szóló koronákhoz, és a nagy fesztávú hidakhoz egyaránt. A fémváz elég erős ahhoz, hogy tartósan hosszú hidakat rögzítsen, s mivel a fémvázat teljesen befedi a kerámia, ezért esztétikus is. A fémváz és a ráégetett kerámia között kémiai kötődés is van, ez még nagyobb stabilitást eredményez. Egyik legnagyobb hátránya a fémkerámia koronának viszont az, hogy a fémváz sötétszürke, ami az évek során a fogíny visszahúzódása esetén szürkés árnyalatot adhat a fog nyakánál, ami viszont nem esztétikus. Ha baleset során letörik, lepattan a kerámia a fémvázról, ugyancsak előnytelen esztétikai hatást kelt a korona, amit igazán csak egy új korona készítésével lehet megoldani. Ezért nem ajánlott a „sörösüveg-nyitás, csirkecsont, piercing stb. rágcsálás”, semmilyen kerámia koronával! 🙂

femkeramiahid

Fémkerámia híd és aranykerámia korona fotója

Rendelőnkben IPS InLine technológiával készülnek a pótlások. Ezek megfelelő ápolás mellett időtálló, természetes hatást keltő fogak. Az alapként szolgáló fémváz minden esetben nemesfémből készül. Lehet aranyból, platinumból, esüstből stb. attól függően, hogy inkább melegebb, vagy inkább vakítóbb, fehérebb hatást kívánunk elérni.  

Az aranyváznak kiváló fizikai tulajdonságai vannak, mivel az arany fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal is bír. A korona élettartama ennek köszönhetően jelentősen megnő. Régebben ez volt a „csúcskategóriás” fogpótlás, mára azonban az arany nagyfokú drágulása miatt nagyon háttérbe szorult ez a típus a „versenytársaival” (cirkon vagy E.Max korona) szemben. A teljes vázat leucit alapú, fogszínű IPS InLine kerámiával leplezik, mely a lichtensteini Ivoclar Vivadent cég gyártmánya.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Az implantátum korona

Az implantátum valójában egy fog-műgyökér, amit az állcsontba tekerünk be. Miután az implantátum becsontosodott az állcsontba, elkészülhet az új korona. Az implantátumba egy implantátum felépítményt (abutment) csavarunk be megfelelő nyomatékkal (35 Ncm), aminek a szerepe ugyanaz, mint egy lecsiszolt fogcsonknak: a koronát a helyén tartani. Ez az implantátum felépítmény valójában a mélyen a csontban lévő implantátum és a korona között található. Mindezekből a páciens a tükörben az implantátum koronát vagy hidat látja.

Az implantátum korona ugyanolyan anyagokból készülhet el, mint a fogcsonkra készített, hagyományos koronák. Az implantátum korona anyagát a fogorvos tudja javasolni, de természetesen a pácienssel együtt fogják kiválasztani a megfelelő megoldást.

Anyag szerint a következő implantátum koronák léteznek:

 1. E.Max teljes kerámia implantátum korona
 2. Cirkon implantátum korona
 3. Fémkerámia implantátum korona

Az E.Max préskerámia és cirkonvázas kerámia implantátum koronákat esztétikai megfontolásból főleg a front régióra javasoljuk, mivel itt rendkívül fontos, hogy színben és transzparenciában nagyon élethű korona készüljön el. Ezek fémmentes koronák, átlátszó, szép, fogszínű maga a korona váza is, amire a kerámia rétegeket égetik, tehát a legelőnyösebb optikai tulajdonságok itt érvényesülnek (transzparencia, transzlucencia, fényhőmérséklet stb.). A legnehezebb fogorvosi feladat „csak” egy koronát pótolni a frontrégióban, mivel a fogorvos és a fogtechnikus számára egyaránt nagy kihívás  formában, színben, méretben elkészíteni az ideális fogpótlást. Ezek a koronák a legmodernebb és legdrágább gyártási technológiával (préskerámia tömbökből frézelve, CAD/CAM technológiával) készülnek, értelemszerűen az áruk ezeknek a legmagasabb. További előnyük még, hogy ha ínyvisszahúzódás történik az évek során, kicsi az esélye, hogy egy szürke fémszegély látszódjon ki a korona nyakánál.

A fémkerámia implantátum korona a legstabilabb, legerősebb koronafajta, a rágóerőknek jól ellenálló korona, ezért inkább oldalsó és hátsó fogak pótlására használjuk a leggyakrabban. Szépen, esztétikusan el lehet készíteni a kerámia rétegzésnek köszönhetően, de a sötét fémváz miatt más a transzparenciája, más optikai tulajdonságok érvényesülnek, mint a fémmentes koronáknál. Ebben a korona csoportban is a fémkerámia koronának a legkedvezőbb az ára, jó fogtechnikus kezében pedig garantált a kiváló esztétikai eredmény.

Rögzítés szempontjából 2 típusú implant korona létezik:

 • ragasztható implant korona
 • csavarozható implant korona

A ragasztható implant koronát az implantátum felépítményre végleges vagy ideiglenes cementtel ragasztják rá. Nagyon fontos, hogy szulkusztágítással egy fonalat helyezzünk be az íny és az implant felépítmény közé, mert a ragasztás során kicsorduló ragasztó megkötés után ott maradhat az íny alatt. Ez rendkívül veszélyes, főleg ha az implantátum nagyon mélyen van az íny alatt, mert akkor egy tisztíthatatlan felület marad, ami alatt képesek a mikroorganizmusok megtapadni, gyulladást és fertőzést, esetleg implantátum kilökődést okozva. Ha viszont érzéstelenítésben szulkusztágítót helyeztünk be, akkor a ragasztás után egy elegáns mozdulattal minden kicsordult ragasztót szépen eltávolíthatunk. A ragasztható implantátum korona előnye, hogy sokkal szebb, mint a csavarozható implantátum korona, mert a korona teteje zárt, nincs lyuk rajta, tehát a fogtechnikus szép, fogszínű rágófelszínt tud kialakítani, ugyanolyant, mint a korona többi része. További előnye, hogy olcsóbb is, mint a csavarozható korona, mert egy drágább implantátum felépítmény szükséges az elkészítéséhez. Hátránya, hogy ha bármilyen baleset miatt sérül a korona, begyullad az implantátum (periimplantitis alakul ki) és kezelni kell, akkor csak a korona levágásával lehet a problémás területhez hozzáférni, így azt kezelés után újra kell készíteni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A csavarozható implantátum korona legnagyobb előnye, hogy bármi történik, pl. baleset miatt lepattan a kerámia a koronáról vagy gyulladás (periimplantitis) alakul ki, a korona lecsavarozható, a gyulladt implantátum pedig kezelhető, a korona kijavítható, tehát sokkal kisebb munka bármilyen beavatkozás. A csavarozható implant korona hátránya, hogy drágább az elkészítése, mint a ragasztható koronának és nem olyan szép, mint a ragasztható korona. Az implantátum különböző tengelyállása miatt a felépítményt és koronát tartó kis csavar lyuka általában a fog felszínén nyílik ki. Becsavarozás után természetesen készít a fogorvos egy szép, fehér, fogszínű tömést a korona tetejére, de az mégsem lesz olyan szép, mint amilyet a fogtechnikus tud égetni kerámiából. A jövőbeli kényelemért egy kis esztétikai kompromisszumot kell vállalni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A CAD/CAM technológiával készített implant koronák a legmodernebb és legpontosabb technológiával készülnek. Ezt a típusú koronát a fogtechnikus nem hagyományos módon mintázza meg több rétegű kerámia leplezéssel, hanem számítógépen tervezi meg a fogak formáját, színét stb. és egy préskerámia vagy cirkon tömbből faragja ki az „eszterga” gép a koronát.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Implantátum felépítmény

A ragasztható implant felépítményt (abutment) a ragasztható implant korona alá használják. Ezt az előregyártott felépítményt a fogorvos becsavarja az implantátum közepébe és 35 Ncm-es nyomatékkal rögzíti. Előnye, hogy gyorsan tud haladni vele a fogtechnikus, mert készen van a raktáron, és azonnal lehet készíteni rá a koronát. Anyagát tekintve létezik fémmentes felépítmény (préskerámia, cirkon) és titán (fém) implant felépítmény.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A csavarozható implant felépítményt a fogtechnikus megtervezi, formázza és kiönti. Előnye, hogy szép, pontos, egyedi tervezésű és formájú koronát lehet vele készíteni. Itt a felépítmény és a korona egyben van, egy csavar rögzíti az implantátumba a felépítménnyel összeépített koronát. Hátránya, hogy egy kicsit több időt vesz igénybe az elkészítése és drágább.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A CAD/CAM technológiával készített implant felépítmény (abutment) a legmodernebb technológiával készül, de sokkal több időt vesz igénybe az elkészítése, mint egy sima, kész gyári felépítménynek. Nagyjából kétszer annyiba is kerül, cserébe viszont nagyon igényes és egyedi fogpótlás, csodálatos esztétikai eredmények érhetőek el vele.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A híd

A híd egy olyan fix fogpótlás, ami több, egymással összekötött koronából áll. A híd egy vagy több hiányzó fogat pótol, ezáltal kitölti a rést a két szomszédos fog között. A híd készítésekor egy vagy több szomszédos fogat le kell csiszolni, a lecsiszolt fogakról precíziós lenyomatot vesz a fogorvos, majd a fogtechnikus elkészíti a hidat, ugyanolyan módszerekkel, mint a koronákat. A híd készítése már nem a legkedveltebb fogpótlási módszer, mert a híd készítéséhez sokszor teljesen ép fogakat kell lecsiszolni, ezért a páciensek ma már inkább a fogbeültetést, implantálást választják. A híd előnye, hogy gyorsan és olcsón elkészül, az implantátumokkal készített hidak drágábbak és van egy több hónapos gyógyulási idő, amit ki kell várni.

A hidak ugyanolyan technológiával és anyagokból készülnek, mint a koronák, ezért kérem, olvassa el figyelmesen a koronák leírását is.

Anyaguk szerint a következő hidakat készíthetjük el:

E.Max préskerámia híd

A front fogak területére vagy egy oldalsó fog pótlására használunk. Esztétikailag a legszebb és legmodernebb megoldásnak számít.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Cirkon híd

Ennek a típusú hídnak nagyobb a teherbírása, erősebb, jobban bírja a rágóerőket, ezért több hiányzó hátsó fog pótlására is alkalmazható. Az e.max és a cirkon híd esztétikailag szebb, azonban drágább, mint a fémkerámia híd.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Fémkerámia híd

Fogkerámia híd

Fémkerámia híd

A legteherbíróbb fogpótlás, kiválóan használható a hátsó, oldalsó fogak pótlására, ellenálló és tartós, nagyobb fesztávú foghiányok pótlására is tökéletes.

Árban a legkedvezőbb hídfajta.

Hátránya lehet, hogy több év után, amennyiben a fogíny visszahúzódik a fognyakról, a híd széle szürkés árnyalatot mutathat, ami nagyon zavaró lehet, ha magasan van a páciens mosolyvonala.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Implantátumokon rögzülő híd

Olyan fogpótlások, amelyek az állcsontba behelyezett implantátumokra vannak rögzítve, tehát a híd pillérje nem egy lecsiszolt fogcsonk, hanem az implantátum.

Anyagukat tekintve ugyanolyan rögzített, fix implantátum hidak léteznek, mint amilyeneket az implantátum koronák részben részletesen leírunk:

 1. Max préskerámia implantátum híd
 2. Cirkon implantátum híd
 3. Fémkerámia implantátum híd

Röviden, a fémmentes implantátum hidak (E.Max, cirkon) szebbek, drágábbak, és a frontfog régióra készítjük gyakrabban. A fémkerámia implant hidat erősebb teherbírásra tervezzük, a 2 implantátumtól, akár 8 implantátumon elhorgonyzott implant körhidak készítésére is használható.

Rögzítésüket tekintve az implantátum hidak ugyanolyan technológiával, előnyökkel és hátrányokkal készülhetnek el, mint az implantátum koronák. Vannak ragasztható és csavarozható implantátum hidak.

A ragasztható implantátum híd (részletes leírás a ragasztható implantátum korona részben)

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

 

Fémkerámia fogpótlások (korona, híd) végleges ragasztására használt anyagaink
 • GC FujiCEM 2

Egyedülálló, műgyantával megerősített üvegionomer ragasztócement, amely a ragasztás leegyszerűsítésére és meggyorsítására, valamint a mindenkori tökéletes eredmény biztosítására lett kifejlesztve. Klinikailag oldhatatlan ionos kötésének köszönhetően már mindössze 3 μm filmvastagságú anyagnál is rendkívül stabil kötést biztosít. Fémkerámia és fémmentes koronák, hidak és egyszerű kerámia betétek ragasztásához használatos.

Gyártó: GC, típusa Fuji cem 2, Japán

 • Ketac cem

Végleges koronáknál használt, igen erős, megbízható ragasztó cement, mely megakadályozza a felhelyezett koronák elmozdulását. A koronák és a cement között végbemenő kémiai reakcióknak köszönhetően garantált a stabilitás.

Gyártó: 3M Espe AG, Németország

2. Végleges, kivehető fogpótlások

Az implantátumokra készülő kivehető fogpótlás elkészítésének lépései:

 • Háromdimenziós röntgenfelvétel (CT) készítése DICOM ICat formátumban
 • Személyes megbeszélés során a fogorvos megvizsgálja a szájüreget, és a CT segítségével feltérképezi az állcsont anatómiai viszonyait
 • A fogorvos elkészíti a kezelési tervet
 • Sebészi fázis: beültetésre kerülnek az implantátumok
 • 3-6 hónapos gyógyulási időszak következik, amikor megtörténik az osszeointegráció, az implantátumok beépülnek a csontba
 • Protetikai fázis: a gyógyulási idő elteltével a fogorvos lenyomatokat vesz az állcsontba beépült implantátumokról. Elkészül egy fogsor próba, amikor elemezzük a páciens harapását és a fogak esztétikáját. Ezután a fogtechnikus elkészíti a stéget és fogsorokat a laboratóriumban. Mikor minden készen van, a fogorvos felhelyezi az implantátumokra a felépítményeket, stéges vagy Locatoros rendszereket, melyhez rögzül majd az overdenture (kivehető fémvázas fogsor). Pár napos ellenőrzés és kisebb harapásjavítások rendkívül fontosak, mert a beteg izomzata és állkapocs ízületének szüksége van időre ahhoz, hogy megszokja az új fogpótlást, és minden a helyére kerüljön. Érdemes erre időt szánni, mert a rohanás és a nem kellőképpen beállított harapás miatt túlterhelés érheti a fogsort és az implantátumokat. A túlterhelés az egyik legnagyobb ellensége az implantátumnak, a nagy nyomás csontfelszívódást okozhat, az implantátum kieshet, a fogak pedig letörhetnek a fogsorról.
Fémlemezes fogsor 2 vagy 4 implantátumra (overdenture), locatoros elhorgonyzással

Abban az esetben készül, ha a páciens oldalsó régiójában nincs elég csont több implantátum beültetésére, vagy a páciens nem tud több implantátumot és egy drágább körhidat megfizetni. Az ilyen kivehető fogsorok is nagyon stabilan tudnak rögzülni az implantátumokhoz és pontosan fekszenek az állcsont gerincen. Amikor a fogpótlás az implantátumokon és az állcsonton, fogínyen is támaszkodik, vegyes megtámasztásról beszélünk.

Az implantátumokkal rögzített kivehető fémlemezes fogsorok 2 típusú elhorgonyzással csatlakoznak az implantátumokhoz:

 1. Locatoros elhorgonyzás
 2. Stéges elhorgonyzás

Ha Locatoros elhorgonyzást választunk, akkor a fogpótlás 5 nap alatt elkészül. Az implantátumra felkerül egy beklikkelős Locator implantátum felépítmény, ami a fogsort rögzíti az állcsonton. A Locatoros rendszer előnye, hogy ezzel a technikával gyorsabban elkészíthető a végleges fémlemezes fogsor, és olcsóbb megoldás, mint a stéges rendszer. 

Straumann implantátumokra helyezett Locatoros felépítményre pattintható fogsor


TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Fémlemezes fogsor 4 implantátumra (overdenture) implantátum stéggel, Straumann lovasokkal

Egy tartósabb, szolidabb megoldás az implantátum stéggel készülő overdenture. Ebben az esetben egy csavarozható stéget mintáz meg és önt ki a fogtechnikus fémből, ami összeköti a 4 implantátumot. Erre a stégre a fogsor Straumann lovasokkal fog kapcsolódni (rákattanni). Ez a stéges megoldás 10 nap alatt készül el, de egy tartósabb, komolyabb szerkezetet jelent a páciens számára.

Straumann implantátumokra helyezett stéges felépítmény fogsorral


TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Kombinált fogpótlás

Az ún. kombinált munka (a rögzített és a kivehető fogpótlás kombinációja) akkor készül, amikor a páciens nem rendelkezik elegendő foggal, hogy rögzített hídpótlást készíthessünk, vagy nem lehet implantátumot beültetni (kevés a csont, vagy a beteg nem tudja kifizetni a szükséges implantátumok árát). Elkészítése minimum 10 nap és szinte a legbonyolultabb fogtechnikai munkának számít. A meglévő fogakra hidat készítünk, amelyhez egy fémlemezre készített részleges fogsort gyártunk. Ezt a fogsort két oldalon egy speciális rejtett elhorgonyzás köti össze a híddal, ami által pontosabban illeszkedik a hídhoz és sokkal stabilabb, nagyobb rágóerőt bír el, mint egy sima, kivehető kapcsos fogsor. A kombinált fogpótlás 2 részből áll:

 1. Híd: a fix, rögzített rész
 2. Fogsor vagy protézis: a kivehető rész

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Teleszkópos fémlemezes fogsor

A teleszkópos fémlemezes fogsor 3 részből áll:

 1. primer teleszkópkorona
 2. szekunder teleszkópkorona
 3. kivehető fémlemezes teljes fogsor

A teleszkópos fogsort a teleszkópkoronák rögzítik a szájban. Ezt a típusú fogsort akkor készítjük, amikor a szájüregben megmaradt még egy pár ép fog, amelyeknek protetikai értéke van, tehát fel lehet őket használni a kivehető fogpótlás rögzítésére, stabilizálására. A maradék fogakat gyökérkezeljük, majd lecsiszoljuk, precíziós lenyomatot veszünk róla és a fogtechnikus elkészíti rá a primer és a szekunder teleszkóp koronát. A primer teleszkóp koronát a fogorvos ráragasztja a fogcsonkra a szájban, a szekunder koronát pedig a fogtechnikus beépíti a teljes kivehető fogsorba a szájon kívül. A módszer lényege, hogy a primer és a szekunder korona pontosan egymásba csúszik, így tudják a teleszkóp koronák a fogsort a fogakon és az állcsonton tartani. Előnyei ennek a típusú fogsornak, hogy:

 • teljesen esztétikus, a fogsor a szép fogakkal teljesen eltakarja azt a pár fogat, ami a fogsor alatt van
 • bármikor el lehet távolítani a szájból egy kilazult vagy rossz fogat, mert elég levenni a fogsort, kihúzni a fogat, a fogtechnikus pedig 1 nap alatt alábéleli a fogsort, kitölti a hiányzó fog helyét a fogsorban, ugyanolyan műanyaggal, mint a fogsor.
 • sokkal esztétikusabb és tartósabb, mint egy fémkapcsos kivehető fogsor

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Részleges, kivehető, fémkapcsos fogsor

Ha egy fogívben még maradtak saját fogak, de ezek száma nem elegendő egy fix pótlás, híd készítéséhez, abban az esetben részleges kivehető, lemezes fogsor készíthető a rágófunkció és arcesztétika visszaállítására. A részleges lemezes fogsor olyan fogmű, amely a szájban nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak, mivel beborítja a fogatlan állcsontgerincet (a fogak mellett pótolja az elsorvadt csontot is), illetve a szájpadlást is. Rögzítésükre fémkapcsokat alkalmazhatunk. A legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. Olyankor készítjük, amikor a betegnek a régi fogai, régi hídja megvan, és nem szeretne egy teljes rekonstrukciót, csak egy olcsó és gyors „javítást”. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Teljes lemezes kivehető műfogsor (protézis)
kep2

Teljes lemezes kivehető műfogsor

A teljes lemezes fogsor egy olyan kivehető protézis, amelyet teljes foghiány esetében készítünk. A fogak elvesztésének következtében kialakult teljes fogatlanság helyreállításának egyik módja a teljes kivehető fogsor készítése. Előnye az implantátumokkal rögzített overdenture-rel szemben, hogy gyorsan elkészül és olcsó. Hátránya, hogy a fogsor állandó nyomást gyakorol az állcsontra és ínyre, aminek következtében gyengébb a vérellátás és gyorsabb az állcsont leépülés (atrófia). Az implantátumokon rögzülő fogsorok továbbítják a rágóerőket az állcsont felé, így mozgásban tartják azokat és a rágótorna miatt jobb a vérkeringése a régiónak és lassúbb a csontleépülés.

A protézis feladata nemcsak a fogak, hanem az íny pótlása is. A műfogsor a nyálkahártya-csont alapzaton támaszkodik. A protézis helyben tartását az arc izmai, a vákuumhatás, a rágónyomás és a gravitáció biztosítja.

A teljes foghiány következményei:

 • Rágóképesség csökkenése, rágásképtelenség miatt emésztési zavarok, gyomorfekély kialakulásához is vezethet
 • A hangképzés zavart szenved, mivel megváltozik a szájüreg alakja, térfogata; a kemény és lágyrészek aránya; a nyelv helyzete, formája és az állcsontgerinc alakja, mérete
 • Az arc harmóniájának megbomlása, az arcvonások megváltozása, az arc izmai elveszítik támaszukat, mélyülnek a redők a szemek és ajkak körül
 • Pszichés gátlások, viselkedési zavarok kialakulása

A teljes lemezes fogsor, a protézis feladata:

 • Rágóképesség helyreállítása
 • A foghiány következtében megváltozott arcvonások korrekciója
 • Esztétikai helyreállítás
 • Az állkapocsízület károsodásának, kopásának a megelőzése
 • A hangképzés, beszéd zavarának megelőzése, illetve helyreállítása
 • A fogatlanság okozta pszichés zavarok elkerülése

A teljes lemezes műfogsor részei:

 1. Alaplemez: a nyálkahártya-csont alapzaton, illetve a szájpadláson fekszik, közvetíti a rágóerőt az ínyre és az állcsontra
 2. Műíny: feladata a lágyesztétika helyreállítása
 3. Műfogak: a mosolyvonal, archarmónia, esztétikai hatás biztosítására, valamint a rágóképesség helyreállítása

A teljes lemezes fogsor készítése igen bonyolult feladat. A protézis készítésénél számos tényezőt figyelembe kell venni.

 • Mióta fogatlan a páciens?
 • Viselt-e már korábban fogpótlást?
 • Milyen a szájüreg állapota?

Nincs két egyforma állcsont. Minden esetben a páciens adottságainak megfelelő műfogsort tervezünk. A protézis készítése nagyon pontos munkát, szép lenyomatokat igényel mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről, a fogsor ugyanis kizárólag a vákuumhatás, a gravitáció, a kemény- és lágyrészek viszonya, és a pontosan illeszkedő alaplemez folytán marad a helyén.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Rendelőnkben használt fogsor anyagok

A kivehető teljes és részleges fogsor (protézis) önkötő akrilátból készül. Ezt az IVOCLAR VIVADENT cég gyártja. A fog-garnitúrák az IVOSTAR, valamint a GNATHOSTAR fogak. Ezek a rendkívül szájálló akrilát műanyagok készítési technológiájuknak köszönhetően még bizonyos akrilátra érzékeny pácienseknek is bátran javasolhatók. Végeredményben nagyon pontos, tömör fogsorok, formájukban és színükben élethűek, természetes hatást keltenek.
Gyártó: IVOCLAR VIVADENT Típus: IVOSTAR, GNATHOSTAR,Liechtenstein

Fogsorok alábélelése, javítása

Alábélelésnek nevezzük azt a fogsorjavítást, amikor a régi fogsort kijavítjuk, hogy pontosabban feküdjön az állcsontgerincen. A műanyag fogsorok előnye, hogy könnyen és olcsón javíthatóak, pl. ha letörik egy fog, nem kell az egész pótlást újrakészíteni, szépen ki lehet javítani.

Az alábélelést végezheti a fogtechnikus a laborban, vagy a fogorvos a rendelőben, a szék mellett.

Az alábélelő anyagoknak 2 fő típusát különböztetjük meg:

 1. puhán alábélelő anyagok
 2. kemény alábélelő anyagok

A foghúzások után a páciensek kapnak egy azonnali kivehető fogsort. A gyógyulás idejére ezt hordják, mivel implantálni csak 3-4 hónap után lehet. Az implantálás során felvágjuk az ínyt, sokszor a csontot is korrigáljuk, simítjuk, tehát megváltozik az állcsont alapja, felülete, amin eddig a fogsor kényelmesen feküdt. Ezt a változást úgy tudjuk javítani, hogy a régi fogsorba egy puha alábélelő anyagot ragasztunk, ami újra kényelmessé és hordhatóvá teszi a régi fogsort az osszeointegráció időtartalmára is. Puha alábélelést főleg az ideiglenes fogsorokra készítünk foghúzások vagy implantálás után. A puha alábélelés alatt kisebb nyomás tevődik az állcsontra és az ínyre, így jobb a vérkeringés és gyorsabb a gyógyulás.

Kemény alábélelést a végleges fogsorok javításánál használunk. A kész fogsorok, protézisek az évek során elkezdenek billegni az állcsont gerincen. Sajnos ez egy normális fiziológiai folyamat, mivel a csont nagyon lassan, de folyamatosan leépül. Ezt 3-4 évente egy alábéleléssel lehet kiegyenlíteni, javítani.

Amennyiben ilyen billegést érez, keresse fel fogorvosát, mert ez a billegés fokozza a csontleépülést, nem kiegyensúlyozott rágáshoz vezet, letörheti a meglévő fogakat, hidat, tehát a rágófunkció fokozatosan romolhat.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

3. Ideiglenes, fix fogpótlások

Scutan módszerrel készített ideiglenes korona vagy híd

Fix fogpótlások (korona, híd) készítésekor az első nap megtörténik a fogak lecsiszolása, előkészítése a precíziós lenyomatvételre. Ennek a lenyomatnak alapján készíti el a fogtechnikus a végleges koronát vagy hidat. A koronák számától függően a végleges koronák 5-10 nap alatt készülnek el. Erre az időre egy azonnali, Scutan módszerrel elkészített ideiglenes koronát vagy hidat készít a fogorvos a fogorvosi szék mellett (=direkt ideiglenes korona). A beteg nem távozik fog nélkül a rendelőből. Az ideiglenes koronának több előnye van:

 • óvja a lecsiszolt fogcsonkot, mivel a csiszolás során „dentinseb” képződik az élő fog felületén, amely rendkívül érzékeny hideg, meleg és más kémiai ingerekre. A frissen lecsiszolt élő fog olyan, mint pl. egy balesetkor a kezünk bőr nélkül: érzékeny mindenre, még az egyszerű levegővétel is „fájhat”
 • helyben tartja a lecsiszolt fogcsonkokat, így ezek nem vándorolnak el a rágó erők hatására, amíg elkészülnek a koronák, hidak. Ha elmozdul a fogcsonk az elkészült fogpótlás nem fog a helyére menni, csak nagy nyomással, feszegetéssel… de helyrenyomáskor feszülhet a híd és lepattanhat a kerámia a vázról és kezdődhet elölről a korona készítése és kerámialeplezése (mindenki – páciens, fogorvos, fogtechnikus – nagy örömére J).
 • esztétikai korrekciót, próbafogat lehet építeni ebből az anyagból, így egy egyszerű, gyors és olcsó fogpróbát is lehet készíteni a beteg számára, aminek segítségével könnyebben el tudja képzelni a tervezett fogpótlást
 • letört fogat, fémcsapot stb. el lehet takarni egy ideiglenes korona készítésével
 • gyors és olcsó a készítése

Hátrányai miatt nem jó „eltávolodni” a fogorvosi rendelőtől, mert:

 • sokkal gyengébb anyagból készül, mint a fogtechnikus által készített korona, ezért maximum 2-3 hétre javallott a hordása, addig, amíg a végleges kerámia fogpótlás el nem készül
 • nem olyan esztétikus, mint a laborban készített ideiglenes korona
 • könnyebben törik
 • könnyen elszíneződik
 • gyengébb ideiglenes ragasztóval ragasztják be, hogy egy hét múlva könnyen le tudja venni a fogorvos, tehát könnyen le is tud esni a lecsiszolt fogról, előfordul, hogy többször vissza kell ragasztani a hordása során

  TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

  PMMA módszerrel készített hosszú távú ideiglenes korona vagy híd

  A hosszú távú ideiglenes koronát vagy hidat a fogtechnikus készíti (=indirekt ideiglenes korona). A fogorvos lecsiszolja a fogakat, precíziós lenyomatot vesz és a fogtechnikus 3-5 napon belül elkészíti a hosszú távú ideiglenes koronát. A leggyakrabban a következő esetekben készítünk ilyen fix ideiglenes pótlást:

  • Elhanyagolt fogágybetegségek során előfordul, hogy a piros, gyulladt, fertőzött fogíny annyira vérzik, hogy nem lehet jó lenyomatot venni a lecsiszolt fogakról. Ilyenkor egy preprotetikai kezelés (fogkőeltávolítás, zárt vagy nyitott kürett stb.) szükséges, hogy a fertőzés, gyulladás megszűnjön a fog nyaka körül. Ez a gyógyulás akár 6 hétig is eltarthat és csak a teljes gyógyulás után lehet kifogástalan lenyomatokat venni és nekifogni a végleges pótlás elkészítésének.
  • Sok letört vagy szuvas fog esetén több gyökérkezelést és fogfelépítést kell elvégezni több ülésben, tehát nem elég 2-3 óra a fogak kezelésére. Ilyenkor lecsiszoljuk a fogakat és lenyomat alapján készítünk egy hosszú távú ideiglenes hidat, amit többször le lehet venni, hogy alatta a fogakat több napon keresztül kezelni lehessen.
  • Ha helytelen a fogak találkozása, rossz a beteg harapása és gnathológia kezelést, harapáskorrekciót stb. kell végezni, először egy hosszú távú ideiglenes hidat készítünk 6 hónapra, és megfigyeljük, hogy kényelmes-e az új harapás az új fogakkal. Csak akkor készítjük el a végleges pótlást, ha javulást érzékelünk.
  • Gyönyörű tanulmányi és diagnosztikus koronákat lehet így készíteni, tehát a végleges pótlás elkészülése előtt a beteg látja, hogy milyen fogai lesznek (forma, szín, hosszúság stb.) A páciens hazamegy az új, szép, hosszú távú ideiglenes koronákkal és akár a család segítségével el tudja dönteni, hogy az új fogai megfelelnek-e elvárásainak. Mikor visszajön a végleges pótlásra, már határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen fogakat szeretne „ehhez az ideigleneshez képest”. Ha tetszett a páciensnek az ideiglenes korona, híd, akkor lefotózzuk és lenyomatot veszünk róla, amit a technikus a végleges koronák készítésénél felhasznál, lemásol, mint egy tanulmányi „segédanyagot”.

  Hátránya a hosszú távú ideiglenes koronának vagy hídnak:

  • Drágább, mint a fogorvos által készített ideiglenes korona, mert erősebb, ellenállóbb, teherbíróbb anyagból készül.
  • Több napig tart az elkészítése.
  • Erősebb ragasztóval ragasztja be a fogorvos, ezért pár hét vagy hónap után, mikor visszajön a beteg a kezelés folytatására csak levágással távolítható el, tehát adott kezelési hétre újat kell belőle készíteni.

  TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

  Végleges vagy ideiglenes fogpótlások (korona, híd) ideiglenes ragasztására használt anyagaink

  GC Fuji TEMP LT

  A koronákat, hidakat nem mindig ragasztjuk be egyből véglegesen, előfordul, hogy bizonyos gyulladás, fájdalom, vagy pusztán esztétikai „tesztelés” miatt csak ideiglenesen ragasztunk. Miután bebizonyosodott, hogy a terület gyógyult, a pótlás pedig elnyerte a páciens tetszését, következik a végleges ragasztás. Ehhez ragasztó cementet (Fuji Cem, Ketac) használunk. A GC Fuji TEMP LT biztosítja a hidak, koronák hosszú távú biztonságos rögzítését, valamint azok kényelmes eltávolítását szükség esetén. Egyszerűen használható, mégis igen megbízható anyag.

  Gyártó: GC, típusa Fuji Temp LT, Japán

  Ideiglenes kivehető Deflex fogsor

  Ideiglenes kivehető deflex fogsor

  Az ideiglenes kivehető fogsor, a Deflex fogsor, rugalmas, nylon fogsoranyagból készül, amit foghúzások és implantálás utáni, immediát (azonnali) fogsorként használunk, hogy a beteg egy napig se legyen fog nélkül.

  Az anyag a Buenos Airesben található NUXEN SRL cég gyártmánya, mely nem tartalmaz sem monomereket, sem fémet, ezért nem okoz semmilyen irritációt, nem vált ki allergiát.

  Rugalmas mivoltának köszönhetően a rágónyomás eloszlik, így kevesebb feltörést okoz, mint a kemény anyagú fogsor. Normál körülmények között ütésálló, nem törik. Áttetsző, esztétikus, könnyű, vékony, a pácienst nem zavarja a beszédben.

  Akril érzékeny és hányingeres betegeknek különösen ajánlható, könnyen megszokható, használói között nagy népszerűségnek örvend.

  TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

  4. Gnathológia, helyes állkapocs regisztráció meghatározás és harapásrögzítés fontossága

  A gnathológia szó egyszerű fordítása: harapástan, illetve rágástan, ez a tudomány a helyes okklúzióval (harapással, rágással) foglalkozik. A szájban nemcsak az fontos, hogy fogaink, fogpótlásaink rendben legyenek, hanem hogy ezeket helyesen, hatékonyan és kényelmesen tudjuk használni a rágás során.

  A gnathológia egybefoglalja a fogak és a rágásban résztvevő képletek (állcsontok, rágóizmok, állkapocs ízületek stb.) anatómiáját és működési elvét. A pontos és igényes fogpótlások (koronák, hidak, fogsorok) elkészítéséhez a legmodernebb és legpontosabb diagnosztikus eszközöket: egyéni artikulátort, arcívet és a támasztócsapos regisztrálást használunk. Egy perfekt fogorvosi munkához nemcsak a fogpótlások pontossága és szépsége számít, hanem a felső és alsó állkapocs egymáshoz történő viszonyának helyes regisztrációja, az állkapocs ízületek helyzete, az állcsontok anatómiai viszonyainak hibátlan rögzítése is. Érthetőbben kifejezve, nemcsak az fontos, hogy szép autónk legyen, de az is, hogy a kerekek, főtengely stb. jól legyenek beállítva, hogy ezeken az autó egyenletesen és kiegyensúlyozva tudjon haladni.

  Az egyéni artikulátornak, arcívnek és támasztócsapos regisztrálásnak többek közt a következő feladataik vannak:

  • az állkapocsízületek ideális „leghátsó”, „legközépső” helyzetének a meghatározása
  • a centrális reláció meghatározása nyílhegy rajzolattal
  • a felső állkapocs fejecspálya tengelyének rögzítése
  • harapási magasság meghatározása
  • állkapocs ízületek helyes anatómiai és működési viszonyainak rögzítése
  • a mért és rögzített harapási információk közvetítése a fogorvos és fogtechnikus között
  A gnathológiai kezelés, harapás meghatározás és harapásrögzítés során használt eszközeink

  AMANNGIRRBACH ARTEX System
  amanngir Az AMANNGIRRBACH ARTEX System egy összetett, egyéni értékekre állítható artikulátor, aminek segítségével a fogpótlások készítése során a páciens harapásának adatai, tökéletes állkapocs ízületi helyzete stb. gyors és megbízható módon regisztrálható, és a fogászati rendelőből a fogtechnikai laboratóriumnak továbbítható.

  A napi használatnak megfelelően erős, acélból készült, tartós, esztétikus kivitel és az egész világon elismert, sikeres, 25 év tapasztalataira épülő szerkezet.

  Gyártó: Amann Girrbach ,Ausztria

  A Rotofix arcív

  rotofixAz arcív segítségével néhány perc alatt begyűjthető minden fontos anatómiai információ, ami a fogpótlás tökéletes elkészítéséhez szükséges. Segítségével pontosan rögzíthető az anatómiailag helyes koponya (felső állkapocscsont) tengely viszony.

  rotofix2Az arcív szimmetrikus nyitású, így a középvonal stabilan rögzíthető. A könnyű és gyors használat következtében a beteget a legkevésbé sem terheli.

  Gyártó: Amann Girrbach, Ausztria

  TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

  Bejelentkezés konzultációra   IgenNem