A fogzás

Fogzás. Amikor kezdő szülőként meghalljuk ezt a szót, kitör rajtunk a frász. Mindenki hallott már rémtörténeteket barátoktól, ismerősöktől erről az időszakról. A fogzás nagyon változatos lehet, valójában a hosszú álmatlan éjszakáktól,  a „Jé, van foga! Ez mikor nőtt ki?” felkiáltásig nagyon széles a skála.

A legfontosabb szabály a fogzással kapcsolatban, amit meg kell jegyeznünk, hogy nincs szabály! Minden gyermek más és más, ahogy mi sem vagyunk egyformák. Minden gyermeknek meg van a maga fejlődési ritmusa. Vannak, akiknek már 3-4 hónaposan kibújik az első fogacskájuk, de az sem kóros, ha csak 1 éves kor körül jön el ez az idő.

Összegyűjtöttünk néhány tünetet és kezelési formát, hogy segítséget nyújtsunk azok számára, akiknek nem megy zökkenőmentesen a fogzás időszaka.

Mi is az a fogzás?

Fogzásnak nevezzük azt a folyamatot, amely idő alatt mind a 20 tejfog kibújik.

 

Mettől meddig tart a fogzás időszaka?

Általában 3-4 hónapos kortól 3 éves korig tart. Nagy általánosságban azt szokták mondani, hogy egy babának hattal kevesebb foga van, mint amennyi hónapos.

3-4 hónapos korban már intenzíven elkezdenek rágcsálni, fokozódik a nyáltermelődésük a babáknak, mert ilyenkor már az íny alatt mozgolódnak a fogacskák, de maga az áttörés még várat magára. Kellemetlen tünetekkel maga a mozgolódás, az előkészület jár. Amikor a fogak áttörik az ínyt az csak nagyon ritkán jár fájdalommal vagy pici vérzéssel. Az áttörés időszaka mindössze 4-7 napig tart ezzel szemben a fájdalmasabb előkészület 2-3 hétig is. Általánosságban 4 hetente törik elő egy újabb fogacska. (De ne feledjük a szabályt… hogy nincs szabály J).

 

Milyen tünetekkel járhat a fogzás?

Ahány gyermek annyi féle tünet lehet. Az orvosok és a szülők között sincs egyetértés ebben a kérdésben. Míg az egyiknek magas láza van, addig a másik tüsszög, köhög vagy folyik az orra. Az is lehet, hogy egy-egy tünete lesz ismerős, de előfordulhat, hogy mindegyiket végig járja a következő felsorolásból.

 

Piros, gyullad, majd kifehéredő érzékeny íny

A fogzás helyi tünetekkel jár nyálkahártya és ínygyulladás kíséretében. Az íny kékes-pirosas érintésre fájdalmas lehet babádnak. A fog áttörése előtt az íny kifehéredik, majd megjelenik a jellegzetes fehér csík, és megkoccan a fém kanál.

Erősebb gyulladás estén helyi gyulladás csökkentő krémeket javasolt használni, mint például az OSA-gél, Dologél. Ezek természetes összetevőket tartalmaznak, és nem tartalmaznak lidokaint és cukrot.

A Stadelmann fogolaj használata esetén nagyon fontos hogy nem az ínyre, hanem az arcbőrre kell kenni!

Patikából recept nélkül beszerezhető készítmények: Dentinox gél (4 hónaposnál idősebb babáknak!), Gengigél, valamint más, lidokain és gyógynövény tartalmú helyi készítmények. Sajnos hatásuk csak rövid ideig tart, de elalvás előtt ezek is jó szolgálatot tesznek.

Amikor már semmi nem segít paracetamol vagy ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók állnak még rendelkezésünkre (Pl.: Nurofen, Algoflex baby, Panadol baby stb.). Fontos, hogy az adagolásnál tartsuk be a gyártói előírásokat (súly és életkor tekintetében), és maximum 4 napig adhatóak!

Fokozott nyálzás, kipirosodás, kiütéses arc

A fokozott nyáltermelődéssel kapcsolatban jó hír lehet, hogy segíti a fogak mozgolódását, a rossz viszont, hogy napjában akár többször is át kell öltöztetni gyermekünket, mert teljesen elázik a ruhája, és megfázhat. Érdemes ebben az időszakban jó nedvszívó képességű kis kendőket használni, és rendszeresen szárazra törölni az arcát. Sok baba az öltözködéstől is igen csak nyűgössé válik. A nyáltól a száj környéke kipirosodhat, kiütésessé válhat. Száraz foltok esetén shea-vajas, lanolinos kenőccsel érdemes kenegetni az érintett területet.

Babád állandóan rágcsál, rág valamit

Ha a baba állandóan megrág mindent, ami csak a keze ügyébe kerül, akkor biztosra veheted, hogy jön a foga. A folyamatos rágcsálással segít elviselhetőbbé tenni az ínyének feszülését, viszketését és minden más kellemetlenégét a mi a fogzással jár. Ma már szinte mindenhol lehet kapni különböző rágókákat, amiket erre a célra terveztek. Vannak hűthetőek, különböző formájúak, rücskösebbek és simábbak. Nagyon széles a paletta itt is, érdemes kitapasztalni, hogy kinek melyik fajta válik be.

Ismertebb rágókák:

  • Sophie zsiráf, ami természetes gumiból készül és 50 éve kézzel készítenek el minden egyes darabot. Franciaországból indult hódító útjára és napjainkban nagyon kedvelt fejlesztő játék és rágóka.
  • A Curaprox fogkefék gyártója is kifejlesztette a saját termékét, amely Cura baby névre hallgat, és lányos valamint fiús színben is kapható.

Ha az ehetetlen dolgok nem nyerik el a tetszését a babádnak, érdemes répával, almával próbálkozni. Sokan kenyérhéjat, kiflit, babapiskótát adnak ilyenkor, ami nem feltétlenül szerencsés. Az első évben a fogzománcnak kálciumra és egyéb ásványi anyagokra van szüksége a megerősödéshez. A túl sok egyszerű cukrot tartalmazó ételek felgyorsítják a sav képződést és körvetlenül roncsolják a fogakat. A sokszor és lassan elfogyasztott cukros ételek és italok magasan tarják a szájban a cukor szintet, ami azt jelenti hogy a kálciumnak és a foszfátnak kevesebb ideje van a beépülésre. Így két étkezés között ne adjunk cukrozott dolgokat a gyermekeinknek!

Étvágytalanság

Ha az íny érzékeny, fájdalmas érthető, hogy nincs kedve enni. A szívóerő hatására megnővekszik a kellemetlen érzés. Fontos, hogy türelmesek legyünk és ne feledkezzünk meg a folyadék pótlásáról. Amint enyhül a fájdalom vissza fog térni az étvágy is.

Hasmenés, kipirosodott, pelenkakiütéses babapopsi

Sok szülő tapasztal fogzás idején hígabb, gyakoribb székletet, de semmi esetre sem vizes hasmenést! Ilyen esetben feltétlenül forduljatok orvoshoz! Ebben az időszakban érdemes az új ételek bevezetését késöbbre halasztani. Mindenevő babáknál a széklet lazító gyümölcsöket, ételeket is egy kicsit hanyagolni (pl.: szilva, szőlő, körte, alma, tejtermékek). A kipirosodott irritált popsit bőrnyugtató krémmekkel kell kezeni.

Hőemelkedés (Fontos hogy nem láz!)

Ez egy nagyon megosztó dolog az orvosok körében, pont úgy mint a fogzás és a pelenka kiütés. Egyes nézetek szerint az ínygyulládás járhat hőemelkedéssel és ez segíti a fog előtörését. Mások szerint az anyától kapott immunitás csökken a hatodik hónaptól és az állandó rágcsálással baktériumokat, vírusokat juttathat a szervezetébe, ezek következménye lehet a testhő változása. Akárhol is legyen az igazság fontos, hogy ez az állapot ne tartson 3 napnál tovább, és lázcsillapítót csak 38 fok felett alkalmazzunk. Addig csak hűtő fürdő, borogatás. Tartós és magas láz esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Köhögés, tüsszögés, megfázásos tünetek

Mivel a fogzással eggyüttjáró gyulladás lefoglalja az immunrendszert, így nagyon könnyen összeszedhet babáink valamilyen vírust, de az emelkedett nyáltermelés köhögésre is késztetheti. Amíg nincs láz és komolyabb tünetek, addig nincs ok aggodalomra.

Fülhuzogatás, arc dörzsölés

Főleg a hátsó fogaknál jellemzőek ezek. Ha nincs más jele a fogzásnak, figyelni kell nehogy valami más komolyabb dolog legyen a háttérben, pl. kezdődő középfül gyulladás!

Alvászavarok, nyűgösség

Gondoljunk csak bele ha nekünk fáj a fogunk mi sem tudunk jót aludni. Babánk hónapokon keresztül küzd ezen fájdalommal. Próbáljunk meg türelmesek lenni és sokat szeretgetni, babuzsgatni, megnyugtatni. Sokszor egy kis séta a friss levegőn is sokat segíthet.

Nem az alsó metsző foga nőtt ki először a babámnak. Aggodnom kellene?

Egyáltalán nem. Vannak akik nem az „előírt” sorrendben fogzanak. Ahogy már korábban említettem nincs szabály! Nem lehet itt sem mindenkire érvényes folyamatot megfigyelni. Kivételek mindig vannak.

Még nincs foga, de ehet már darabosat?

Igen a babák ínye nagyon erős és képesek vele rágni. Ha már a pépeset szépen eszi, de még nincs foga, attól függetlenül nyugodtan el lehet kezdeni hozzászoktatni a daraboshoz. Kivétel a marha és a sertés hús, azt csak akkor adjuk, mikor már vannak fogai.

Fontos!

Amint az első fogak megjelennek, gondoskodnunk kell azok napi tisztításáról! Ezt megtehetjük egy kis gézlappal, egy puha textil pelenkával, amit az ujjunkra tekerünk és átdörzsöljük vele a fogakat, az első időkben ez bőven elég, de történjen meg napi rendszerességgel!