Az éjszakai harapásemelő sín

Az éjszakai fogcsikorgatástól és fogszorítástól (bruxizmus) sokan szenvednek, pláne a mai rohanó világban. A mindennapi stressz újrafeldolgozása éjszaka, az alvás egyik fázisában zajlik, amely sok esetben a fogak görcsös összeszorításában, csikorgatásában nyilvánul meg. A bruxizmus az állkapocsízületi problémák egyik tünete, de ez csak egy a sok lehetséges panasz közül, amit az állkapocsízület helytelen működése okozhat. A leggyakoribb panaszok az ízületben és a környező szövetekben:

  • állkapocsízületi fájdalom

  • állkapocsízületi kattogás

  • halántéktáji fejfájás, nyaki-, illetve hátfájdalom és merevség

  • szájnyitási korlátozottság

  • nehezített beszéd, nyelés, rágás

  • krónikus kialvatlanság, fáradtan ébredés

  • fülzúgás

  • fogak fokozott kopása

  • gyakori éjszakai vizelés

Hogyan zajlik az önkéntelen fogcsikorgatás?

Alvás közben az alsó és felső fogsort öntudatlanul egymáshoz szorítjuk, és azokat mozgatjuk. Ez az úgynevezett csikorgatás, amely jellegzetes hanggal jár. Ezt a hangot természetesen az alvó egyén nem érzékeli, de házastársunk panaszkodhat rá. Ez nem rágás céljából, és nem tudatos irányítással működő folyamat, melyet befolyásolni tudunk. A bruxizmus miatt akár több mint negyven kilogrammos nyomás is nehezedhet négyzetcentiméterenként a fogainkra, ami igen komoly károsodásokat is okozhat.

Túlterheljük a fogakat, amitől azok rendkívüli mértékben kopnak, a fogak jellegzetes csücskei eltűnnek, a fognyakaknál ék alakú hiányok keletkezhetnek, így a fogak érzékennyé válnak hőhatásokra, kémiai ingerekre. Az erős fogcsikorgatás és fogszorítás hatására a tömések, fogpótlások eltörhetnek, a koronák, hidak kerámia leplezése lepattanhat, vagy akár állkapocsízületi problémák is kialakulhatnak.

Amennyiben reggel gyakran ébred arra, hogy az arca zsibbad, szájnyitási korlátozottsága van, valamint a rágóizmok az éjszakai tónustól fáradtak, vagy akár fejbe, fülbe sugárzó fájdalom, állkapocsízületi kattogás jelentkezik, bruxizmusra gyanakodhat. Az alvása ilyenkor nem pihentető, fáradtnak érzi magát egész nap, a hát- és nyakizmok merevek. Amennyiben szeretne megszabadulni ezektől a kellemetlen tünetektől, forduljon fogászatunkhoz bizalommal, ugyanis ezen a problémán lehet, és minél hamarabb kell is segíteni. A halogatással csak egyre nehezebbé válik a terápia.

Mi a megoldás a fogcsikorgatásra?

A tüneti kezelés igen fontos eleme az éjszakai harapásemelő sín készítése. Ez egy kivehető, átlátszó, puha műanyagból készült sín, melyet a páciens fogaira készítünk. Hatását úgy fejti ki, hogy egy kis rést fenntartva nem engedi érintkezni a fogakat, mintha egy puha ütköző lenne a két fogsor között. A sín védi az ízületet a túlterhelődéstől, a csücsköket a kopástól, valamint a fogpótlásokat a sérülésektől, töréstől.

Mi is ez az éjszakai harapásemelő sín?

A harapásemelő sín valójában egy rugalmas, átlátszó borítás, amely az egyik állcsont fogaira kerülve elnyeli a fogak összeszorításából származó erőket, ezáltal a rágóizmok kilazulhatnak. Ráadásul megszűnnek a csikorgatással járó kellemetlen hangjelenségek is (házastársunk nagy örömére).

Hogyan készül az éjszakai harapásemelő sín?

A tünetek jelentkezése után érdemes bejelentkezni egy konzultációra, és megvizsgáltatni a fogakat. Fontos ellenőrizni a már meglévő tömések, fogpótlások állapotát, mert ha ezek illeszkedése nem megfelelő, az állkapocsízület túlterheltsége tovább is fokozódhat. Az alsó-felső fogazat súlyos harapási rendellenességét javasolt lehet akár fogszabályozó szakorvos bevonásával is kezelni.

Az állapotfelmérést követően megtörténik a lenyomatvétel, mely néhány percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes.

A harapásemelő sín a levett egyedi lenyomat alapján gyorsan elkészül. Maximum 1-2 nap elteltével átvehető az éjszakai harapásemelő sín, melynek használatával kímélhetjük fogaink, fogpótlásaink felszínét a csikorgatástól, szorítástól és az ebből adódó sérülésektől.

Ezen kívül mit lehet tenni az éjszakai fogcsikorgatás tüneteinek enyhítéséért?

A fogcsikorgatásért leginkább a stressz, a fokozott lelki megterhelés, a belső feszültség, valamint a fogak és az állkapocs ízülethelytelen működése tehető felelőssé. De gyakran egy túl magas tömés, betét, híd, korona vagy protézis is állhat a háttérben.

Sajnálatos módon a fogászat nem minden esetben tudja megszüntetni a kiváltó okokat, hiszen a stresszt és a lelki megterhelést csak a páciens tudja csökkenteni, oldani. Így a probléma megoldása összetettebb, a teljes siker eléréséhez igyekeznünk kell megtalálni és kezelni a kiváltó okokat, fogszabályozással, fogpótlásokkal kezelni a foghiányokat, kiegyensúlyozni a harapást, és csökkenteni a stresszt!

Nagyobb értékű fogpótlás elkészítése után is (sok korona, körhíd, implantátumokon elhorgonyzott körhíd) nagyon javasolt az éjszakai harapásemelő sín készítése és viselése, nem csak az éjszaka folyamán, hanem akár sportolás közben is, hogy megóvjuk a fogainkat/fogpótlásunkat.