A helyes szájápolás fontossága a várandósság alatt

A terhesség ideje alatt a női test hormonháztartása változásokon megy át, ami különböző szájüregi tünetekben nyilvánul meg. A progeszteron és ösztrogén hormonok hatására az íny megduzzadhat, terhességi ínygyulladás alakul ki (általában a 2. trimeszterben), emiatt fokozott lesz a lepedék-felhalmozódás az ínyszélnél. Ezáltal a kismamáknak kiemelten oda kell figyelniük a szájhigiénére, az alapos fogmosásra minden étkezés után.

Sok kismamát érint még a hányinger és a hányás a kezdeti időszakban. Sokszor pont emiatt hanyagolják el jobban az alapos fogápolást, mert félnek a fogkefe okozta hányingertől is. Így akár igaz lehet a mondás, hogy minden gyermekáldás egy fog elvesztésével jár…. Jelen cikkünkkel ezt igyekszünk megcáfolni, és a kismamákat változásra serkenteni, hiszen csupán egy kicsit nagyobb odafigyeléssel megelőzhetők a várandósság alatti fogászati bajok.

Hányás után közvetlenül a fogmosás nem javasolt, csak tiszta vízzel öblögessünk néhányszor, hogy csökkentsük a savak koncentrációját a szájban (így a gyomorsav nem tudja meggyengíteni a fogzománcot), majd 15-20 perc elteltével mossuk meg alaposan a fogainkat.

Naponta többszöri alapos fogmosás javasolt (puha sörtéjű fogkefével), mely legalább 2 percig tartson. A fogközök és az ínyszél megtisztítását se hanyagoljuk el. Ehhez használhatunk fogselymet, fogköztisztító kefét, egycsomós fogkefét, szájzuhanyt, illetve ezek kombinációját.

Fokozott hányinger esetén válasszunk olyan fogkefét, melynek pici a feje, így csökkenthető a fogkefe okozta hányinger is. Jó szolgálatot tehet ebben az esetben az egycsomós fogkefe is, melynek igen apró a feje, és az utolsó fogak hátsó részét is könnyedén meg tudjuk tisztítani vele.

Amennyiben beültetett implantátumunk van, vagy bármilyen más fogpótlásunk van, alapos, rendszeres tisztításuk a várandósság alatt kiemelt jelentőséggel bír. Elhanyagolásuk esetén az ínygyulladás csontpusztulással is járhat, melynek hatására a meglévő koronák széleiről az íny visszahúzódik, ami nem esztétikus. Használjuk napi rendszerességgel a koronák, hidak, fogászati implantátumok megtisztítására a megfelelő kiegészítő fogápolási termékeket (egycsomós fogkefe, fogköztisztító kefe, Super floss, fogselyem).

Minden kismama óvja magzatát, és a legjobbat szeretné neki. Saját fogainak alapos tisztántartásával és a rendszeres fogászati ellenőrzésekkel is igen sokat tehetünk születendő gyermekünkért (A kép forrása: internet)

Ne feledkezzünk meg a kötelező fogorvosi ellenőrzésekről sem! Ajánlott ezt két alkalommal megtenni, először az első trimeszterben a 12. hét előtt, hogy az esetleges vagy szükséges fogászati beavatkozásokat időben el lehessen végezni. A fogászati kezelések legideálisabb időpontja a kismama szempontjából a negyedik és a hatodik hónap közé esik.

Sok kismama fél az érzéstelenítőktől és az esetleges gyógyszerektől, de aggodalomra nincs ok. Fogorvosa csak olyan érzéstelenítőt és gyógyszereket fog elrendelni. melyek biztosan nem, vagy csak a lehető legkevesebb mellékhatással járhatnak. Fontos itt megjegyezni, hogy egy kezeletlen lyukas fog vagy ínygyulladás (gingivitis) nagyobb problémákat tud okozni a magzatnak, mint egy minimális mennyiségű gyógyszer vagy érzéstelenítő.

Másodszor a harmadik trimeszterben érdemes felkeresnie a fogorvosát, egy kontrollvizsgálat erejéig, ugyanis a kismama szuvas fogai és egy esetleges fogágybetegség koraszülést és alacsony születési súly okozhatnak.

Milyen fogászati beavatkozások végezhetők el a kismamákon?

Szinte minden fogászati beavatkozás elvégezhető a várandósság ideje alatt is. Az első harmadban érdemes elhalasztani a komolyabb beavatkozásokat, de utána szinte bármi megengedett a kismamáknál is. Még a röntgentől sem kell rettegni. A mai korszerű berendezéseknek köszönhetően olyan kismértékű sugárdózissal tudnak dolgozni, hogy nem jelent kockázatot az alkalmazásuk. Különösen ha összehasonlítjuk azzal a kockázattal, amivel egy heveny fogászati probléma járhat. Persze ha nem indokolt a felvétel elkészítése, nem röntgenezünk kismamákat.

Hasonló a helyzet a fájdalomcsillapítással és a helyi érzéstelenítéssel kapcsolatban is. A fájdalomcsillapító a várandósság idején is biztonsággal alkalmazható. Az érzéstelenítő injekció hatóanyagait a szöveti enzimek lebontják, azok nem kerülnek be a keringésbe, így kockázatmentesen beadható a kismamák esetében is. Sőt mi több! Szeretnénk arra felhívni a figyelmet, hogy a helyi érzéstelenítés esetleges elhagyásával, a nagy fájdalom eltűrésével sokkal nagyobb kockázatnak teheti ki a kismama a magzatot, mintha a fájdalmait csillapítanák. Az idült fájdalom és a stressz olyan anyagokat szabadíthat fel a szervezetben, amelyek károsak lehetnek a magzatra nézve.

Mi tehetek leendő gyermekem fogainak egészségének érdekében?

A várandósság alatt elfogyasztott ételek és italok hatással vannak a magzat fogfejlődésére is. Az elsődleges fogfejlődés a terhesség második és harmadik hónapja között kezdődik, de a szájpad és ajak kialakulása már a 4-6. magzati héten elkezdődik.

A maradó fogak csírái is a születés előtt több hónappal kezdenek kialakulni. Ezért is rendkívül fontos a kiegyensúlyozott, fehérjedús táplálkozás, valamint a kalcium, foszfor és a vitaminok (főleg a C és D vitaminok) bevitele.

Az A-vitaminra a fogzománc fejlődéséhez van szükség, a C-vitaminnak a dentin képződésében van szerepe, a D-vitamin pedig segít a kalcium és a foszfor felszívódádában. Ezeknek a tápanyagoknak a csökkent bevitele a száj torzulásával és könnyen romló fogak fejlődésével járhatnak.

A várandósság alatt megváltozik az anyukák táplálkozási szokása is. A táplálkozás minősége és az ásványi anyagok bevitele megfelelő legyen (kalcium-, fehérje-, vitaminbevitel, fluoridok). Igyekezzünk kerülni a ragacsos, könnyen erjedő cukros ételeket, melyek a fogakhoz és a fogínyhez tapadnak (gumicukor, sütemény, aszalt gyümölcsök) és a fogkővel összekapcsolódva a fogzománcot károsítják és a fogak romlásához vezetnek. Ugyanilyen káros lehet az ízesitett, színezett vizek, szénsavas üdítők egész napos kortyolgatása vagy akár a leheletfrissítő cukorka szopogatása is. Helyesebb, ha az étkezések között friss zöldségeket, gyümölcsöket nassolnak, ezek sem tisztítják a fogakat, de fokozzák a nyáltermelést.

Életmódunk a várandósság alatt és az elfogyasztott ételek minősége is hatással vannak a fejlődő magzat egészségére (Kép forrása: internet)

Kerüljük a dohányzást, alkoholfogyasztást és a stresszt!

A dohányzással nemcsak magunkat és magzatunkat veszélyeztetjük, de a szájüregben is romlik a vérkeringés. A hajszálerek károsodása miatt nem kerül megfelelő mennyiségű tápanyag, vitamin a fogínybe, szövetekbe és fogágybetegség, gyulladás, fertőzés alakulhat ki. Rontja a helyzetet, ha a kismamának már behelyezett fogászati implantátumai, fogpótlásai vannak, mert a hormonális csontváltozásokra, érzékenyebb fogínyre a dohányzás rendkívül rossz hatással van, megnöveli az ínyvisszahúzódás, tasakképződés, csontpusztulás és implantátum kilökődésének esélyét!

Amennyiben kérdései illetve panaszai lennének, vagy esetleg segítségre lenne szüksége a szájápolással kapcsolatban, keresse fel rendelőnket, és kérdezzen bátran munkatársainktól, akik szívesen állnak rendelkezésére!