?

Esztétikai és konzerváló fogászat

Mindannyian tudjuk, hogy a lyukas, gyulladt, fájó fogak mennyire megnehezítik a mindennapokat. Esztétikai és konzerváló kezeléseink lényege, hogy a fogat a lehető legtovább megőrizzük, megóvjuk a további állapotromlástól.

Az alábbiakban készítettünk egy táblázatot az egyszerűség kedvéért, amelyen könnyebben áttekinthető a rendelőnkben végzett konzerváló és esztétikai beavatkozások leírása:

 1. fogkőeltávolítás, dentálhigiénia
 2. fogfehérítés (otthoni és rendelői, Walking Bleach fehérítés)
 3. fogtömés
 4. gyökérkezelés
 5. betét (inlay, onlay)

1. Fogkőeltávolítás, dentálhigiénia

Fogkőeltávolítás előtt

Fogkőeltávolítás után

A fogkőeltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért az orvosaink által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést. Általában félévenként időszerű, így egybeesik az egyébként is szükséges féléves fogászati ellenőrzés időpontjával.

A fogkőeltávolításra használt eszközeink

NSK Prophy-Mate Neo

nskAz ultrahangos fogkőeltávolítást követően NSK Prophy-Mate Neo “homokfúvóval” tisztítjuk le a fogfelszínt. A NSK Prophy-Mate Neo a professzionális fogtisztítás eszköze. A nagy sebességgel áramló tisztító por a fogfelszín károsítása nélkül, fájdalommentesen távolítja el a legmakacsabb elszíneződést, foglepedéket. Fogfehérítés előtt különösen javasolt.

Gyártó: NSK , ORSZÁG: Japán

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

2. Fogfehérítés

Rendelőnkben 3 típusú fehérítési módszert használunk:

 1. otthoni fogfehérítés (home whitening)
 2. rendelői fogfehérítés (office whitening)
 3. belső fogfehérítés (walking bleach)

Ezen eljárások mindegyike kíméletes, a fogakat egyáltalán nem roncsolják. Működési mechanizmusuk leginkább a szőnyeg mélytisztításához hasonló. A fogakra helyezett fogfehérítő anyag a fog felszínének mélyére hatol és feloldja az ott található lerakódásokat, ezáltal fehérebb színt eredményez.

 

Gyakran ismételt kérdések a fogfehérítéssel kapcsolatban:

Biztonságos-e a fogfehérítés?
A szakszerűen elvégzett fogfehérítés nem ártalmas a fogakra és a fogínyre. Ugyanakkor ennek is vannak kockázati tényezői, illetve a hatását tekintve korlátai, ezeket érdemes megismerni, mielőtt belevágunk egy ilyen kezelésbe. Ezek a körülmények igen ritkán zárják ki a fogfehérítés lehetőségét. Konzultáljon fogorvosával az esetleges kockázatokról!

Mennyi ideig tart a fogfehérítő kezelés?
Attól függ, melyik típusú kezelést választjuk. A pola office+ rendelői professzionális fogfehérítés időtartama maximum 30 perc. (Az előkészületekkel együtt is maximum 1 óra.) A Zoom ugyanakkor 1-2 órát vesz igénybe. Az otthoni fehérítés napi 60-90 percet vesz igénybe átlagosan kb. egy héten keresztül.

Mennyi ideig tartják meg fogaim a fogfehérítés során elért világosabb fogszínt?
Ez nagymértékben függ a páciens egyéni adottságaitól, életvitelétől, étkezési és fogápolási szokásaitól. Általánosságban azonban elmondható, hogy a fogak fehérségét mind a professzionális rendelői, mind az otthon elvégezhető változat 1-2 évre szokta biztosítani. Amennyiben nem változtat szokásain, ugyanazon okok, amelyek korábban is előidézték fogainak elszíneződését ismételten elindítják a különböző foltok kialakulásának folyamatát, és a sárgásabb szín gyorsabban visszatérhet.

Előre meghatározható a várható végeredmény?
Sajnos nem minden esetben lehet előre meghatározni a végeredményt. Nagyban függ az eredményesség az eredeti fogszíntől, illetve a szokásoktól (kávézási, dohányzási, vörösbor fogyasztási stb.). Beszélje át fogorvosával, hogy fogai elszíneződését okozó szokásai alapján mely fogfehérítési eljárást ajánlja Önnek.

Van-e bármilyen mellékhatása a fogfehérítésnek?
Amennyiben követik a fogorvos utasításait és betartják a szabályokat, a páciensek túlnyomó többségénél nem fordulnak elő mellékhatások.

Néhányuknál jelentkezhet a fogak átmeneti érzékenysége hidegre, melegre, ez azonban a kezelést követően hamar megszűnik és maradandó gondot nem okoz.

A fogak kezelést követő érzékenysége csökkenthető különleges gél/gélek, fogkrémek, szájvizek alkalmazásával. Erről kérje ki fogorvosa vagy dentálhigiénikusa tanácsát! Szakembereink segítenek az önnek leginkább tökéletes kezelést kiválasztani.

A másik leggyakoribb „mellékhatás” a fogíny-irritáció. Ez a fajta irritáció olyankor fordul elő, amikor egy kis mennyiségű fehérítő anyag az ínyre jut. Ennek következtében égő érzés jelentkezik a fogínyen, ez azonban rövid idő után elmúlik.

Megváltozik-e a fogakban lévő tömések vagy a fogakon lévő koronák színe a fogfehérítés során?
A fogfehérítés csak a tömések felszínére lerakódott esetleges foltokat távolítja el, de nem képes megváltoztatni azok eredeti színét, hasonlóképpen a koronák színét sem képes megváltoztatni. A meglévő tömések, koronák cseréje csak abban az esetben válhat szükségessé, ha a kifehérített fogak színe jelentősen eltér a tömés/ korona színétől.

Várandósság alatt elvégezhető-e a fogfehérítés?
Terhes, illetve gyermeküket anyatejjel tápláló hölgyek esetében nem ajánlott a fogfehérítés rendelői és otthoni változata sem.

Fontos tudnivalók fogfehérítés megkezdése előtt.

A fogfehérítő kezelés csak egészséges fogíny és fogak esetében alkalmazható. Az állapotfelmérés során munkatársaink felmérik, hogy szükség van-e megelőző fogászati kezelésekre a fogfehérítés megkezdése előtt. Leggyakrabban szájhigiéniai kezelésekről, fogtömésekről vagy gyökérkezelésről lehet szó.

 

Otthoni fogfehérítés

A fogfehérítést minden esetben megelőzi egy alapos fogkőeltávolítás. A fogorvos lenyomatokat vesz a fogakról, majd ezt követően a beteg megkapja a lenyomatok alapján elkészített egyedi fogfehérítő síneket és a fecskendős kiszerelésű fogfehérítő zselét. Ajánljuk, hogy a fehérítést alapos fogmosás után végezze 6-8 napig. Ez a leggyakrabban választott fehérítés kedvező ára miatt. Hátránya viszont, hogy a betegnek otthon, saját magának kell felhelyeznie a fehérítő sínt és az anyagot, tehát „házi feladat” van vele otthon.

Fogfehérítéshez használt anyagaink segédeszközeink

fogfehetitesi_anyagFehérítőanyag: Opalescence

Gyártó: Ultradent, USA

A Cavex VacuFormer egy vákuumos mélyhúzógép, melynek segítségével különböző fogászati sínek (fogfehérítő sín, éjszakai harapásemelő sín, sportsín) készíthető el közvetlenül a rendelőnkben, időt és pénzt spórolva pácienseinknek.

Gyártó: Cavex, Hollandia

Pola Office+ professzionális rendelői fogfehérítés

Rendelőnkben professzionális fogfehérítéshez a kiváló minőségű, ausztrál PolaWhite termékeit is használjuk. A világ leggyorsabb fogfehérítője hatékonyan, ugyanakkor biztonságosan fehéríti ki fogait kevesebb, mint 30 perc alatt. Minden Pola terméket a páciens igényeit maximálisan szem előtt tartva fejlesztenek.

 

A Pola Office + legfőbb tulajdonságai:

 • A kezelés gyors, ami 3×8 perces fehérítési időt jelent. (Ez az idő nem tartalmazza az előkészületeket.)
 • Az anyag zselés konzisztenciája biztosítja a maximális kötőerőt és a fehérítő hatást.
 • Bár a Pola Office+ fogfehérítéshez nem szükséges fehérítő lámpa használata, a lámpa alkalmazásával tovább gyorsítható a folyamat.
 • A Pola Office+ természetes PH értéke biztosítja a maximális komfortérzetet a kezelés alatt és után egyaránt.
 • A Pola Office+ Kálium-nitrátot tartalmaz, melynek köszönhetően jelentősen csökken az utólagos fogérzékenység.

Rendelői fogfehérítés (Zoom Advanced Power)

rendeloi_fogfeheritesA Zoom Advanced Power a legmodernebb rendelői fogfehérítő rendszer, amely képes akár több árnyalatot világosítani a fogon mindössze 1.5 óra alatt. A ZOOM fehérítő lámpa különleges fényforrása gyors, hatékony megoldást nyújt a legszebb eredmény eléréséhez. Ez a rendelői fogfehérítés olyan eljárás, amely során a fogzománc belső rétegiben képződött elszíneződéseket is ki lehet fehéríteni. Az íny megfelelő védelme, izolálása mellett, a fehérítő anyagot a fogak külső felszínére helyezzük fel. A fehérítés hatását egy speciális fénnyel fokozzuk, minek következtében oxigén molekula képes felszabadulni a fehérítő anyagból, így 3-4 árnyalattal fehérebb fogszín érhető el. A kezelést a fogak védelmének érdekében 2 évente lehet megismételni.

modszerA módszer előnyei:

 • a legszebb, leghatásosabb eredményt lehet vele elérni egy ülésben, 1 óra alatt
 • külföldi pácienseknek remek megoldás, akik csak 1 hétre jönnek, és a hét végére már koronát is szeretnének kapni, csak ez a fehérítés lehetséges
 • „sietős” pácienseknek ideális, akik azonnal akarják a maximális eredményt
 • otthoni fehérítést nem kedvelő pácienseknek ajánlott

Hátránya, hogy az ára a hagyományos, otthoni sínes fehérítés háromszorosa. Egyénenként, eltérő módon, felléphet átmeneti fogérzékenység, ez azonban az ACP Relief gél használatával kiküszöbölhető.

Fogfehérítéshez használt anyagaink

Gyártó: Discuss Dental ,USA

ZOOM lámpa: Gyártó: Phillips, USA

Belső fogfehérítés (walking bleach)

Sokszor láthatjuk a ránk mosolygó embereken, hogy van egy sokkal szürkébb foguk, mint a többi szomszédos fog. Ez az elszíneződés nagyon lassan alakul ki, hosszú évek során, és általában a páciens „hozzászoktam”, „sosem fáj” stb. alapon úgy gondolja, hogy nincs semmi gond azzal a fogával. Szerintünk viszont ez egy komoly esztétikai hátrányt jelent az embernek új kapcsolat, új munkahely, új környezetbe való beilleszkedés során, mert mindenki felfigyel rá, és egyből azt szúrja ki, hogy valami nincs rendben az ember fogaival. Ilyenkor érdemes egy fogorvosi vizsgálatra elmenni, és egyből egy röntgennel kezdeni a személyes konzultációt. Ki kell deríteni, hogy az elszíneződött fog gyökérkezelt-e vagy sem. Ha nem gyökérkezelt, akkor egy vitalitás vizsgálattal meghatározható, hogy elhalt-e a fog. Ha igen, azonnal gyökérkezelni kell. Ha már gyökérkezelt, akkor a röntgenfelvételen látszik a gyökérkezelés minősége. Általában elégtelenül gyökérkezelt fogak színeződnek el, mert a fog gyökerében nem szűnt meg a fertőzés vagy szövetnedv vándorlás, emiatt fokozatosan elszíneződik a fog koronája, mert „átszivárog” bele az ottmaradt fertőzés, folyadék stb.

A belső fogfehérítés lényege, hogy egy falálló, kifogástalan gyökértömést kell készíteni. Ha a gyökértömés rendben van, a fog belsejét, a pulpakamrát (idegkamrát) kell elkezdeni BELÜLRŐL fehéríteni és ideiglenesen letömni. Ezt a fehérítést addig kell ismételni, míg belülről a fog kifehéredik, és a szomszéd fogak színéhez nagyon hasonlít. Ekkor szoktuk ajánlani a teljes fogfehérítést is, a szép esztétikai hatás elérése érdekében. Mikor kívülről és belülről egyaránt a fogak szép fehérek, akkor érdemes a fogat egy új, végleges töméssel vagy fémmentes koronával ellátni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

3. Fogtömés

Rendelőnkben kizárólag esztétikus (kompozit) tömő anyagot használunk. Ez a tömés ideális a régi amalgám tömések helyettesítésére. Tartós, ugyanakkor szinte láthatatlan, továbbá nincsenek vitatott egészségügyi mellékhatásai sem.

Tömésekhez használt fogászati anyagaink

 • Estelite Asteria

Egyedülálló fényrekötő tömőanyag rendszer, amely a leegyszerűsített használat mellett páratlan esztétikai hatást biztosít. Színskálája a teljes fogászati színskálát lefedi, használatával még a kisebb, ferde részeknél is biztosított a gyönyörű eredmény, a kezelt szélek láthatatlanok. Alkalmazásával az eredeti fogazathoz illő átlátszóság és árnyalat érhető el. Tökéletes és hosszan tartó fénymegtartó képesség, valamint sima felszín jellemzi. Főleg a frontfogak tömésére, letört fogak koronájának felépítésére, élpótlásra használjuk.

Gyártó: Tokuyama Dental, Japán

 • GC GRADIA DIRECT

Fényrekötő, közvetlen helyreállító kompozit tömőanyag, amely kimagaslóan természetes megjelenést nyújt. Kimagasló esztétikuma mellet a GC GRADIA DIRECT mindazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, melyek a tartós tömést garantálják. Jól polírozható, vagyis gyorsan és könnyedén sima és fényes felszínűre alakítható. Ellenálló és flexibilis annak érdekében, hogy a hajlításnak, a harapási erőknek hatékonyan ellenálljon. Főleg a hátsó fogak felépítésére, tömésére használjuk.

Gyártó: GC , Japán

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

4. Gyökérkezelés

A fogak vitalitásáért felelős erek, idegek a fogak belsejében találhatók. Ha ezek valamilyen okból kifolyólag károsodnak, erőteljes és tartós fájdalom lép fel, de akár tünetmentes is lehet. A probléma a fog elvesztésével is járhat. Gyökérkezeléssel a fog megmenthető, a fájdalom pedig megszűntethető. A helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás során a foggyökeret alaposan kitisztítjuk, fertőtlenítjük, majd egy gyökértöméssel véglegesen lezárjuk.

Gyökérkezeléshez használt fogászati műszereink és anyagaink

A Woodpex I apex lokátor egy elektronikus bemérő eszköz, amely a gyökércsatorna hosszának meghatározására szolgál a gyökérkezelés során. Az eszköz két elektródot tartalmaz, az egyiket a szájüregi nyálkahártyához érintjük, a másikat pedig a gyökércsatornába helyezett tűhöz kapcsoljuk. A pontos gyökércsatorna hossz megállapítása alapvető fontosságú a jó gyökértömés elkészítéséhez. Ha ezt a műszert használjuk, lényegesen kevesebb röntgenfelvételt kell készíteni a gyökérkezelés során, gyorsabban és pontosabban tudja elvégezni a fogorvos a gyökérkezelést, ezért kismamáknál különösen javasolt használata.Gépi gyökérkezelő tűk

Pro Taper Next

Gyártó: Dentsply Maillefer, típusa Protaper next, Svájc

Kézi gyökérkezelő tűk

Gyártó: Mani ,Japán

Gyökértöméshez használt anyagok

Gyártó: Dentsply típus:AH plusz, Németország

Gyökérkezeléshez használt műszerek, gépek

X-Smart Plus endomotor (Dentsply)

x-smart_plus_endomotorAz X-Smart Plus endomotor egy olyan gyökérkezelésre kifejlesztett gépi tágító, ami azáltal segíti a fogorvos munkáját, hogy kézi erő helyett gépi gyökértágítást végez (forgatja a gyökértágító tűt a gyökércsatornában). A motor fordulatszáma igények szerint állítható és egyik legnagyobb előnye, hogy a fej megszorulását érzékelve forgási irányt vált, ezzel megakadályozza, hogy a gépi tágító tű beletörjön a fog gyökércsatornájába.

A gépi tágító gyökérkezelő tű rugalmas, az űrkutatásban kifejlesztett nikkel-titán ötvözetből készült eszköz, amely lehetővé teszi a gyökércsatorna alapos és gyors tágítását, illetve a tágítás közbeni tisztítását. A gyökérkezelő tű rugalmasságának köszönhetően görbe csatornák esetében is sikeresen alkalmazható. A gépi tágítók különböző méretben kerülnek forgalomba a gyökércsatorna átmérőjének megfelelően.

Gyártó: Dentsply  típusa: X-Smart Plus, Svájc

Woodpex I apex lokátor

 woodpex

A Woodpex I apex lokátor egy elektronikus bemérő eszköz, amely a gyökércsatorna hosszának meghatározására szolgál a gyökérkezelés során. Az eszköz két elektródot tartalmaz, az egyiket a szájüregi nyálkahártyához érintjük, a másikat pedig a gyökércsatornába helyezett tűhöz kapcsoljuk. A pontos gyökércsatorna hossz megállapítása alapvető fontosságú a jó gyökértömés elkészítéséhez. Ha ezt a műszert használjuk, lényegesen kevesebb röntgenfelvételt kell készíteni a gyökérkezelés során, gyorsabban és pontosabban tudja elvégezni a fogorvos a gyökérkezelést, ezért kismamáknál különösen javasolt használata.

 

Gyártó: Carlo De Giorgi Srl, Olaszország

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

5. Betétek (Inlay, onlay)

betetek

Arany inlay betét

Inlayt, vagyis betétet gyökérkezelt fogak és nagyobb üregek restaurációjára használunk.

A fogorvos kialakítja a betét helyét a fogban, lenyomatot vesz, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a betétet, amit a fogorvos beragaszt a fogba.

Az inlay készülhet E.Max préskerámiából, Bell Glass-ból (kerámiával megerősített műgyanta), aranyból stb.

A fogtömésnél tartósabb, erősebb restauráció, ideális az őrlőfogak rágófunkciójának a helyreállítására.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Bejelentkezés konzultációra  IgenNem