Esztétikai rehabilitáció fémkerámia koronákkal

Hatvanas éveiben járó úriember egy baráti ajánlás után kereste fel rendelőnket a következő kérésekkel:

  • Az évek alatt több fogát el kellett távolítani, így a rágása igen nehézkessé vált és az esztétika is igen megsínylette a fogak elvesztését.
  • Hiányzó fogai helyére implantátumokat szeretne, de anyagi lehetőségei és félelmei miatt csak a minimális darabszámmal.
  • Kivehető fogpótlást nem szeretne.
  • Régi koronáit egységes, szép új fémkerámia koronákra szeretné lecserélni, hogy a fogsora újra esztétikus legyen.
  • Szeretne újra rendesen rágni, jóízűeket enni (rágófunkció helyreállítása).

Előtte

Utána

Első kezelési fázis (5 munkanap)

Implantátumok beültetése, gyökérkezelések, ideiglenes koronák készítése.
Az első találkozás során alaposan megvizsgáltuk a fogak és a fogágy állapotát. Páciensünk kéréseit figyelembe véve a következő kezelési tervben egyeztünk meg, miután elmagyaráztuk az esetleges veszélyeket:

Minden fogára koronát készítünk. A felső és alsó sorvégi hiányokat 1-1 darab implantátum beültetésével tudjuk pótolni, hogy ne kelljen kivehető fogsort készíteni. Ez egy kompromisszumos megoldás lett, mivel kivehető fogsort nem szeretne, de implantátumokból is csak a minimális mennyiséget. (Ilyen esetekben már az oldalankénti 2-2 implantátum beültetésével is egy ideálisabb helyzetet tudunk kialakítani.)

Az első kezelési fázisban CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantátumok behelyezését megelőzően. A felvétel alapján nem volt akadálya a fogbeültetésnek. A 4 darab implantátum behelyezése mellett szükség volt a meglévő fogai közül többnek a gyökérkezelésére is a koronázás előtt. Ezeknek a kezelését is ebben az 5 napban végeztük el. A gyógyulási időre a gyökérkezelt fogakra hosszú távú ideiglenes koronákat készítünk, hogy védjük azokat, és az esztétikát is biztosítsuk.

A hosszú távú ideiglenes koronákat a fogtechnikus készíti el néhány nap alatt a fogakról vett lenyomat alapján. Több hónapos gyógyulási idő esetében mindig hosszú távú ideiglenes koronát alkalmazunk a tartóssága miatt. A fogorvosi székben készülő ideiglenes korona (Scutan módszerrel készült korona) nem olyan tartós, nem olyan erős és szép, mint a fogtechnikai laborban készült ideiglenes korona.

Intraorális röntgenfelvétel a gyökérkezelések után, melyen a behelyezett sorvégi implantátum is látható a gyógyulási csavarral

Második kezelési fázis (10 munkanap)

Fémkerámia koronák készítése saját fogakra és a beültetett implantátumokra.

6 hónapos gyógyulási időt követően az implantátumokra és a saját fogakra el lehet készíteni a végleges fémkerámia koronákat. Ilyen nagy munkák esetében 10 munkanapra van szükség, hogy a fogtechnika is tökéletes munkát tudjon végezni, és a fogak apró részleteit is „művészi” módon ki tudják alakítani. Amennyiben nincs elég ideje a fogtechnikusnak, és nem tartják be az ajánlott kezelési időket, nem tud a fogtechnika annyi figyelmet fordítani az apró részletekre, és ez az esztétika rovására mehet! Kérjük, mindig tartsák be az ajánlott kezelési napok számát, hogy a végeredmény a lehető legtökéletesebb legyen!

A régi koronák eltávolítása és a fogak lecsiszolása után eltávolítottuk a gyógyulási csavarokat az implantátumokból, és lenyomatvételi fejek segítségével precíziós lenyomatokat vettünk a fogakról és az implantátumokról. A lecsiszolt fogakra azonnal ideiglenes koronákat készítünk (Scutan módszer segítségével). Ezek védik a lecsiszolt fogcsonkot, és átmenetileg elfogadható esztétikai megoldást nyújtanak. A lenyomatvételek után egy úgynevezett gnatológiai kezelést, (műszeres harapásregisztrálás) végeztünk annak érdekében, hogy a fogtechnikus pontosan lássa az artikulátorban az állcsontok helyzetét, és az elkészülő fogak egy ízülethelyes helyzetben érintkezzenek harapáskor.

Artikulátor: olyan fogászati/fogtechnikai eszköz, mely reprodukálja az állkapocs mozgásait, „pótolja” a páciens fejét a fogtechnikai laboratóriumban, így a páciens ott tud lenni a laborban a koronák készítése során. Az artikulátor működése során nyitó – csukó, oldalirányú (laterális), előre (propulzió) + hátra (retropulzió) mozgásokat tud végezni.

Amann Girrbach Artex artikulátor

Próbafázisok a fémkerámia koronák készítésénél:

  • A vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a precíziós lenyomatok, pontosan készült-e el a koronák fémváza, illetve minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán.
  • A nyerspróbán (mattpróba) a koronák már majdnem teljesen készen vannak, a fémvázra már rá van leplezve a kerámia. Ezen a próbán a legjobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció) valamint a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal, vagyis az esztétika (esztétika próba).

A különböző próbák között általában több nap is eltelik koronák készítése esetében, ilyenkor a háttérben a fogtechnikusok dolgoznak a fogpótlásokon.
A nyerspróba után, ha nincs szükség változtatásra, a fogtechnikus készre viszi a koronákat, ami azt jelenti, hogy ilyenkor megkapják a végső, fényes réteget (glazúr), és készen is állnak a beragasztásra.

A koronák végleges ragasztása aprólékos folyamat, melyhez időnként érzéstelenítő is szükséges. Az érzéstelenítő miatt sokszor nem lehet a harapást azonnal „finomra hangolni”, a beteg nem érzi pontosan, hogy magas-e vagy sem az új koronája, hídja, ezért szükséges lehet még további időpont, amikor a fogorvos újra ellenőrzi és beállítja a harapást.

A végleges koronaragasztás és a harapás beállítása után páciensünk könnyekig meghatódva mesélte, hogy mosolya még sosem volt ilyen szép, és nagyon boldog az új fogaival.

Elmagyaráztuk az otthoni tisztítás és a rendszeres ellenőrzések fontosságát. Megmutattuk az otthoni ápolás kellékeit és használatukat (interdentális/fogköz tisztító kefe, fogselyem, Super Floss fogselyem), hogy az új fogpótlás a gondos ápolásnak köszönhetően hosszútávon sikeres lehessen.

Az elkészült felső fémkerámia körhíd mestermintán:

Vállasan csiszolt fogcsonkok és az implantátum felépítmények (abutment). Látható a csonkok különböző formája, ami a nagyfokú torlódásnak, fogdőléseknek volt köszönhető

Vállasan csiszolt fogcsonkok és a ragasztható implantátum koronához való felépítmények

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána