Fognyaki kopás és fogak közötti rés (diasztéma) esztétikai rehabilitációja E.max teljes kerámia koronákkal

76 éves férfi páciensünk a következő panaszokkal, kérésekkel kereste fel rendelőnket:

 • Fogainak megromlott esztétikai állapota nagyon zavarja.
 • Nem szeret mosolyogni a fogai kinézete miatt.
 • El szeretné tüntetni a fognyaki kopást és a fogak közötti rést.
 • Szeretné visszanyerni önbizalmát foginak esztétikai rehabilitációjával.
 • Szeretne végre szégyenkezés nélkül mosolyogni.
 • Természetes, szép mosolyt szeretne, életkorának megfelelő, nem túl fehér fogakkal.

Előtte

Utána

E.max teljes kerámia koronák készítése (10 munkanap)

Páciensünknek az első konzultáció alkalmával egy panorámaröntgent készítettünk, és megvizsgáltuk a fogak és a fogágy állapotát.Alaposan utánanézett korábban a lehetőségeknek, és számára ez volt a legvonzóbb megoldás, de a hátsó őrlőfogakra hagyományos fémkerámia koronák kért.

Panorámaröntgen-felvétel a kiindulási helyzetről

Az első vizsgálat során kiderült, hogy a bal alsó bölcsességfogat (38) el kell távolítani és az előtte lévő régi hidat újra kell készíteni, mert alászuvasodott. Felállítottunk egy kezelési tervet, melyet árajánlat formájában meg is kapott. Mivel nagyon fontos számára az esztétika, így az alsó és a felső frontfogakra E.max teljes kerámia koronákat ajánlottunk, de a hátsó őrlőfogakra hagyományos fémkerámia hidat tervezünk készíteni.

A fogak lecsiszolása, előkészítése után precíziós lenyomatot vettünk a fogakról, melyet a páciens összes kérésével és fényképeivel továbbítottuk a fogtechnikusnak. Gnathológiai kezelést is végeztünk, melynek során egy műszeres harapásregisztrálás és egy arcíves transzfer történik, Artex arcív segítségével. Professzionális fogkő-eltávolítást, polírozást végeztünk, hogy a tiszta fogakhoz tudjuk kiválasztani a teljes kerámia koronák színét a tökéletes mosoly elérése érdekében. Eltávolítottuk a 38-as fogat. A teljes kerámia koronák elkészítése, próbája és ragasztása nagyon aprólékos, nagy precizitást és sok időt igénylő folyamat. Páciensünk tökéletesen elégedett új fogaival, bátran mer mosolyogni, és ennek köszönhetően önbizalma is megnőtt.

Amit a porcelán teljes kerámia koronáról tudni érdemes:

 • Frontfogak esztétikai hibáinak látványos korrigálására alkalmas, mint például fogtorlódások, fogak közötti rések (diasztéma), elszíneződések, letört metszőélek, zománcfejlődési hibák, amiken a fogfehérítés nem tud segíteni.
 • A frontfogak méretét, pozícióját, színét és formáját képes megváltoztatni.
 • Fémcsappal felépített fogak esetében nem alkalmazható, mert szürkés, fekete árnyalat észlelhető a teljes kerámia korona alatt.
 • Az E.max korona nem tartalmaz fémet (fémmentes korona, fogpótlás), így a magas esztétikai követelményeknek is megfelel.
 • Kevesebb foganyagot, zománcot kell lecsiszolni a hagyományos fémkerámia koronákhoz viszonyítva.
 • A teljes kerámia koronák mérete és színe tökéletesen a saját fogainkhoz igazítható.
 • Megszokásuk nem okoz nehézséget, mivel elég vékonyak, és nem zavarók a nyelvnek és az ajaknak.
 • Teljes kerámia koronák készítésénél néhány további szempontot is nagyon fontos figyelembe venni. Egy erősen csikorgató, fogszorító beteg esetében (bruxizmus), nem ajánlott a teljes kerámia koronák készítése.

 

FONTOS!

Sokan úgy gondolják, hogy a fogpótlásokkal (koronákkal, hidakkal) nem kell professzionális fogkő-eltávolításon részt venni, de ez tévhit! A fogpótlásokra, a hidak alá is le tud rakódni a fogkő, ilyen esetekben is nagyon fontos a rendszeres, dentálhigiénikus által végzett professzionális tisztítás, évenként legalább 1-2 alkalommal, hogy az elkészült fogpótlás hosszú távon sikeres lehessen!

Bal alsó fogakra készült fémkerámia híd gipszmintán

 

A bal alsó fémkerámia híd hátsó pillérébe készült öntött fémcsap

 

A bal alsó fémkerámia híd hátsó pillérének gipszmodellje, melybe az öntött fémcsap készült

A bal alsó fémkerámia híd hátsó pillére szájban, melybe az öntött fémcsap készült. Fotó a fémcsap ragasztása előtt

A bal alsó fémkerámia híd hátsó pillére szájban. Fotó a fémcsap ragasztása után

A bal alsó fémkerámia híd, ragasztás után

Fotók a felső és alsó E.max teljes kerámia koronákról a gipszmintán

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a saját fogakra készült fémkerámia és teljes kerámia koronákról

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Az új mosollyal

Kulcsszavak: E.max teljes kerámia korona, E.max, IVOCLAR, fémmentes korona, fémkerámia korona, gnatológiai kezelés, Artex arcív, esztétikai rehabilitáció, fogak közötti rés zárása, diasztéma, fognyaki kopás, öntött fémcsap, hídcsere, bruxizmus