Straumann® implantátum beültetése és fémkerámia csavarozható implant korona készítése

54 éves külföldi hölgy páciensünk állapotfelmérés céljából érkezett rendelőnkbe 2017 júniusában. A szájvizsgálat és a rendelőnkben készült panorámaröntgen-felvétel alapján egy fogászati gócot diagnosztizáltunk. A gyökérkezelt és koronázott fog egyik gyökércsúcsán kialakult gyulladás miatt (chronicus periapicalis periodontitis) a fog eltávolítását javasoltuk.

A 2017.06.09-én készült panoráma felvételen jól látszik a bal alsó 6-os fog gyökere körül kialakult gyulladásos elváltozás

A bal alsó első nagyőrlő (36-os) fog eltávolítása 2017.07.04-én megtörtént. A pácienssel egyeztetve a foghiány pótlására egy Straumann® márkájú implantátumot választottunk. Az implantátum stabil rögzülése érdekében a fog eltávolítása után 3 hónap gyógyulási időre van szükség. 4 hónap múlva a páciens visszatért a fogbeültetésre. Az implantáció helyi érzéstelenítésben, vagy igény szerint éber szedációban történik. Utóbbi esetben a páciens egyáltalán nem emlékszik az elvégzett beavatkozásokra, különösen azoknak ajánljuk, akik tartanak a fogászati beavatkozásoktól (dentofóbia).
2017.11.28-án megtörtént a fogbeültetés.

A röntgenfelvételen jól látható az eltávolított 36-os fog helyére behelyezett implantátum

Az implantátum behelyezése, és a végleges koronai pótlás elkészülése között szintén minimum 3 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy az implantátumot a környező csont csontsejtjei körbe tudják nőni, stabilan rögzüljön a csontban a beültetett csavar (osszeointegráció).

Páciensünk legközelebb 2018 augusztusában tudott Magyarországra látogatni, ekkor készült el a végleges implantátum-korona. Az implantátumra készülő koronát kétféleképpen lehet rögzíteni az implantátumra, csavarral rögzítve, illetve ragasztva. A csavarozható megoldás olyan szempontból előnyösebb, hogy ha bármilyen esetleges probléma adódik a koronával vagy az implantátummal (kerámia lepattanása, elszíneződése, csere, stb.), a csavar lazításával a koronai rész könnyen eltávolítható, és akár vissza is csavarozható, míg a ragasztott korona levétele csak roncsolással, a korona levágásával lehetséges, ami után új korona készítésére van szükség.

A pótlás elkészítéséhez először precíziós lenyomatokat veszünk az állcsontokról. A mesterminta kiöntése után következik a harapásvétel Artex arcív segítségével. és kiválasztjuk a megfelelő fogszínt. Ezeknek az információknak a segítségével a fogtechnika elkészíti a végleges pótlást.

A végleges csavarozható implantátum korona a gipszmintán

A végleges csavarozható implantátum korona szájban

A csavarmenetet egy töméssel fedjük a megfelelő esztétika érdekében

36-os fog pozíciójába beültetett implantátum és rajta a csavarozható korona