Fogeltávolítás, csontpótlás (sinus lift), implantátum beültetés, CAD CAM technológiával készült csavarozható implantátum, fémkerámia korona

66 éves férfi páciensünk a következő kérésekkel kereste fel rendelőnket:

  • Bal felső gyökérkezelt őrlőfoga letört.
  • Általános ellenőrzést szeretett volna a fogai és már meglévő implantátumai állapotáról.
  • Szeretné, ha a szükséges kezeléseket elvégeznénk, hogy fogai rendben legyenek.
  • Ha szükségessé válna egy fog eltávolítása, azt implantátummal szeretné pótoltatni.
  • Csontpótlástól sem zárkózik el, ha csak így lehetséges a fogbeültetés.

 
Első kezelés 3 munkanap

Az első találkozás alakalmával panorámaröntgen-felvételt készítettünk, és a szájüreg vizsgálata után felállítottunk egy kezelési tervet, melyet árajánlat formájában páciensünk meg is kapott.

A felső állcsontban egy fog és egy foggyökér (radix) eltávolítására volt szükség, a jobboldali első nagyőrlő (16-os) és a bal oldali radix (26-os gyökérmaradvány). Már akkor látható volt a panorámaröntgen alapján, hogy a gyógyulási idő után a jobb oldalon csontpótlásra (sinus liftre) lesz szükség az implantátum beültetéséhez, mivel a csont magassága nagyon alacsony.

Páciensünk kérésére csak a bal oldali fogat távolítottuk el e kezelés alkalmával, mivel nagyon sokat utazik és tárgyal, így inkább több kisebb kezelésre bontottuk a tennivalókat, hogy a munkájából ne essen ki.

Páciensünk kérésére nem készítettünk ideiglenes kivehető fogsort a gyógyulási időre. Ennek az egy hátsó fognak a hiánya nem látványos, és a gyógyulás is kedvezőbb, ha nem hord ideiglenes pótlást. Nem utolsó sorban pedig pénzt is spórol így.

Panorámaröntgen-felvétel a kiinduló helyzetről. A meglévő 3 implantátum a meglévő koronákkal nem a Suba Dentál rendelőben került behelyezésre

Második kezelés (3 munkanap)

A második találkozó alkalmával CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. A CT felvétel alapján kiderült, a bal oldalon a 3 hónappal korábban eltávolított őrlő helyén a csont szélessége és magassága megfelelő az implantátum beültetésére. Mivel az implantátum stabilitása nagyobb volt, mint 30 Ncm, így gyógyulási csavarral lehetett összezárni az ínyt a műtét végeztével. Ezzel egyidőben a jobb oldali gyulladt, gócos nagyőrlőt is eltávolítottuk. Ennek a helyére sem készült ideiglenes megoldás, ahogy a túloldalinál sem.

CT felvétel, amelyen a felső állcsontot és az arcüreget látjuk, a csont magasságát, szélességét 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni. Az alsó 3 kisebb képen jól látszik, hogy 13.4mm csontmagasságunk van, ami tökéletes csontmennyiségnek számít a fogbeültetés szempontjából

Kontroll panorámaröntgen a 26-os fog helyére beültetett DIO implantátumról és a 16-os fog eltávolításáról

 

Harmadik kezelés (5 munkanap)

5 hónapos gyógyulási idő elteltével el lehetett kezdeni a végleges pótlás készítését. Páciensünk a csavarozható implantátum korona mellett döntött. Ha csavarozható az implantátum korona, az évek során bármilyen probléma lenne az implantátummal, vagy sérülne a kerámia korona, a csavarozható implantátum korona levehető, az alatta lévő implantátum kezelhető, és ugyanazt a koronát a kezelés végeztével vissza is lehet helyezni, nincs szükség a korona újrakészítésére.

Precíziós lenyomatot vettünk az implantátumról zárt kanalas lenyomatvételi fej segítségével. Így a fogtechnikus pontos képet kap az implantátum helyzetéről, valamint a környező fogakról, és tökéletes, a környezetbe illő koronát tud készíteni.

Páciensünk esetében egy nagyon modern eljárással készült csavarozható fémkerámia korona elkészítése mellett döntöttünk. A lényege ennek az úgynevezett CAD CAM eljárásnak, hogy az implantátumra kerülő felépítmény és a korona fém váza nem két különálló darabból készül, hanem egy „tömbből” kerül kifaragásra egy számítógép által vezérelt gép segítségével. Miután elkészült, a váz ugyanúgy kerámia leplezést kap, mint a „hagyományos” módon készült társai.

Az elkészült koronát csak a helyére kellett csavarozni az átmenő csavar segítségével, és egy töméssel le kellett zárni a csavar helyét.

Az előző kezelés alkalmával eltávolított jobb felső őrlőfog helyének vizsgálata érdekében CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni a beültetés előtt. A CT felvétel alapján bizonyossá vált, hogy valóban nagyon alacsony a csontmagasság a fogbeültetéshez, és csontpótlásra, úgynevezett Sinus Liftre lesz szükség. Páciensünk fel volt készülve erre a hírre, így nem érte váratlanul, bele is egyezett a beavatkozásba. Mivel volt legalább 4 mm saját csontmagasság, így egyidőben megtörtént a csontpótlás és az implantátum beültetése, míg a fogtechnikus haladt a bal oldali korona elkészítésével.

A kezeléseket 6 hónap elteltével fogjuk folytatni, amikor is a jobb felső implantátumra koronát készítünk. Csontpótlásos fogbeültetés esetén minimum 6 hónapot kell várni az implantátum becsontosodására (osszeointegráció), hogy elkészíthessük a végleges koronát.

FONTOS!
Az implantációs fogpótlás ugyanolyan, ha nem több odafigyelést, gondozást és utókövetést igénylő pótlás, mint a természetes fogakon elhorgonyzott változatok! Javasolt első évben kétszer is megjelenni egy rövid ellenőrzésen, és fogkő-eltávolítást, harapásellenőrzést végezni. A fogkő és az implantátumok hosszú távú sikeressége között nagyon szoros összefüggés van! Tanácsos a harapást is gyakran ellenőrizni, mert ha nem 100%-osan kényelmes a korona, a túlterhelés, traumás okklúzió miatt lepattanhat a kerámia, vagy az implantátumok körül gyulladás, periimplantitis alakulhat ki!

Kontroll panorámaröntgen felvétel a 16-os fog helyére beültetett implantátummal. Az implantátum körül látszik egy fehéres szemcse, ami a sinus lift során behelyezett csontpótló anyagot jelenti

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a 16-os fog helyére beültetett implantátumról, csontpótlásról és a 26-os fog helyére készült csavarozható fémkerámia implantátum koronáról.

A CAD CAM eljárással készült felépítmény és a korona fémváza egyben

Bal oldali felső nagyőrlő helyére (26-os fog) készült fémkerámia csavarozható implantátum- korona gipszmintán

Csavarozható fémkerámia implantátum-korona a csavarhúzóval – amivel a helyére csavarozzuk a szájban a koronát – a mestermintán

Bal oldali felső hatosra készült fémkerámia csavarozható implantátum-korona gipszmintán, oldalnézetből

A gyógyuló csavar által szépen megformázott íny az implantátum felett

Bal oldali felső hatosra készült fémkerámia csavarozható implantátum korona szájban, alulnézetből (tükörből)

Bal oldali felső hatosra készült fémkerámia csavarozható implantátum korona szájban, oldalnézetből (tükörből)

Bal oldali felső hatosra készült fémkerámia csavarozható implantátum korona szájban, a végleges fehér kompozit töméssel ellátva (tükörből).

A csavarozható koronák tetején egy kis lyuk található, ezen keresztül csavarjuk be a koronát a helyére. Ezután a lyukat egy szép fehér töméssel lefedjük. Sajnos nem 100%-ban takar a kompozit tömés, néha minimálisan látszik a lyuk, de csak annak, aki „keresi” az esztétikai hibát a fogon. Normális helyzetben ez a kis lyuk csupán színbeli eltérést jelent, és főleg egy felső hátsó őrlőfogon észrevehetetlen beszéd vagy nevetés során.