Csavarozható implantátum korona

Mit is jelent a csavarozható implantátum korona?

A csavarozható implantátum korona azt jelenti, hogy a korona és a hozzá tartozó felépítmény (abutment) az implantátumban (műgyökérben) egy átmenő csavarral rögzül nem úgy, mint a ragasztható korona, ami ragasztó segítségével rögzül a műgyökérbe csavarral rögzített felépítményen.

Az átmenő csavar elég stabilan meg tudja tartani az implantátum koronát?

Igen mert egy speciális nyomaték kulccsal fogorvosunk a megfelelő nyomatékra húzza, ami tökéletes stabilitást eredményez.

Milyen előnyei vannak a csavarozható megoldásnak a ragaszthatóval szemben?

  • A legnagyobb előnye, hogy bármilyen sérülés is történik, az javíthatóvá válik. Ha további fogak vesztése miatt egy más típusú, vagy kiterjedtebb fogpótlásra van szükség, esetleg a régi implantátum korona cseréjére vált aktuálissá, akkor roncsolás nélkül egyszerűen és fájdalommentesen eltávolítható a korona nagyobb beavatkozás nélkül.
  • Egy esetleges ínygyulladás vagy implantátum körüli gyulladást is jobban lehet kezelni ha eltávolítható a korona, és a kezelés befejeztével vissza is tehető ugyanaz. Így nem kell újra készíteni a koronát/ koronákat, ami anyagi teher lenne.
  • Precízebb professzionális tisztítást tesz lehetővé a levétel által.

Milyen hátrányai vannak a csavarozható implantátum koronának?

  • Mivel az átmenő csavar miatt a korona felülete megbontott, így a korona becsavarása után az implantátumba tömőanyaggal szükséges fedni azt a lyukat, ami picit gyengébb esztétikát jelent a ragaszthatóval szembeni összehasonlítás során.
  • A csavarozható implantátum korona ára magasabb, mint a ragasztható implantátum korona ára

Milyen esetekben ajánlott a csavarozható implantátum korona használata?

Főleg a hátsó fogak implantátummal történő pótlása esetén javasolt a korona felületének megbontottsága miatt, de bizonyos esetekben front régióban is használható ez a megoldás. Az orvos a fogtechnikussal közösen megtervezve tudja egyénre szabottan a lehetőségeket felvázolni ilyen esetekben.

Összefoglalva akkor jobban ajánlják a csavarozható megoldást, ha csak lehetséges?

Igen. Sokkal nagyobb előnyei vannak a ragaszthatóhoz képest, így ha a páciens pénztárcájának és esztétikai igényeinek megfelel, akkor inkább a csavarozható implantátum koronát javasoljuk.

 

FONTOS!

Az implantációs fogpótlás ugyanolyan, ha nem több odafigyelést, gondozást és utókövetést igénylő pótlás, mint a természetes fogakon elhorgonyzott változatok!

A szájüreg higiéniai állapota és az implantátumok hosszú távú sikeressége között nagyon szoros összefüggés van!