Csavarozható implantátumhíd Straumann implantátumra

Férfi páciensünk P.J. (43éves) elvesztette a jobb alsó őrlő fogait és ezek pótlása miatt kereste fel rendelőnket. Mivel csak a baloldalon tudott rágni, így fogai azon az oldalon érzékennyé kezdtek válni a túlterhelés miatt, és ez már nagyon zavaróvá lett a számára. Szerette volna újra kiegyenlíteni a két oldalt.

Első kezelés

Az első kezelés alkalmával CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. A CT felvétel alapján kiderült, hogy a hiányzó alsó őrlők helyén elegendő a csontkínálat a beültetésre. 2 darab Straumann implantátumot helyeztünk be: 4.1 mm és 4.8 mm átmérőjűeket, melyek a nagyőrlők helyére ideális átmérőnek mondhatók. Az implantátumok primerstabilitása a beültetéskor nagyobb volt, mint 30 Ncm, így egyből ínyformázó csavarral zártuk le az implantátumokat a műtét során.

Panoráma röntgenfelvétel Straumann implantátumok beültetése után, a jobb alsó 46-os és 47-es fog helyére.

 

Második kezelés (5 munkanap)

A szükséges 3 hónapos gyógyulási idő elteltével el lehetett kezdeni a végső pótlás elkészítését. Páciensünk a csavarozható implantátum híd mellett döntött, mely bármilyen probléma, baleset esetén lecsavarozható, és a kezelés elvégeztézel vissza is helyezhető.

Speciális lenyomatvételi fejek segítségével elkészült a precíziós lenyomat az implantátumokról. Néhány nap elteltével a vázpróba során ellenőriztük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, precízen készült-e el a fogpótlás váza, minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán. Itt ellenőrizzük még a harapást és a váz hosszát is, hogy elég hosszúak-e a fogak.

 

Kontroll röntgen a lenyomatvételi fejekkel

 

A csavarozható fémkerámia híd átadását egy nyerspróba előzte meg, ahol a koronák már szinte készen vannak, a fémvázra már rá van leplezve a kerámia, ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció) és a koronák alakja, színe (esztétika).

Legvégül az átadás következik, amikor is a kész hidat a helyére csavarjuk egy speciális nyomaték kulccsal a megfelelő nyomatékkal megszorítva. Mivel a csavarozható híd felülete megbontott az átmenő csavar miatt, így még egy esztétikus fehér kompozit töméssel ezt le kellett zárni, mikor már minden a helyére került.

 

Kontroll röntgenfelvétel a kész fémkerámia csavarozható implantátum hídról

 

FONTOS!

Az implantációs fogpótlás ugyanolyan, ha nem több odafigyelést, gondozást és utókövetést igénylő pótlás, mint a természetes fogakon elhorgonyzott változatok! Javasolt első évben kétszer is megjelenni egy rövid ellenőrzésen és fogkőeltávolítást is végezni. A fogkő és az implantátumok hosszú távú sikeressége között nagyon szoros összefüggés van! Tanácsos a harapási magasságot is gyakran ellenőrizni, nem magas-e a híd, mert ha nem 100%-osan kényelmes, a túlzott harapás, traumás okklúzió miatt törhet a kerámia vagy az implantátumok körül gyulladás, periimplantitis alakulhat ki!

 

További képek az esetről:

 

Csavarozható implantátum híd a gipszmintán

 

A csavarozható implantátum híd felülnézetből. Jól látszik a korona megbontottsága, melyen keresztül az átmenő csavar segítségével rögzíteni tudjuk a kész pótlást az implantátumba.

 

A csavarozható implantátum híd oldalnézetből.Ahíd megbontottsága, a kis lyuk, melyen keresztül becsavarozható a híd, már alig látszik!

 

A csavarozható fémkerámia híd kissé oldalnézetből, szemből nézve, a szájban. A hídoldalról vagy szemből nézve teljesen esztétikus, a fehér kompozit töméssel betömött kis lyukak nem látszanak!

 

Az implantátum híd tisztításának legfontosabb eleme az interdentális kiskefe.

Ideális helyzetben minden evés után, de ha a helyzet nem engedi meg, akkor legalább egyszer naponta kötelező a hidat interdentális kiskefével is alaposan megtisztítani! Bátran be kell tolni a kiskefét a híd alá és előre-hátra forgató, ki-be húzogató mozgásokkal türelmesen ki kell tisztítani az ételmaradékokat a híd alól. Utána érdemes egy alapos szájöblögetést is végezni.

 

Mintapácienseknek: az implantátum híd tisztítása Super Flossal, egy speciális fogselyemmel, aminek a vége „damil” szerű, erős műanyag, könnyen áttolható a híd alatt, majd van egy szivacsos része, ami kitágul és hatékonyabban el lehet vele távolítani az ételmaradékokat! Nem könnyű az alkalmazása a hátulsó őrlőfogaknál, de a tiszta lehelet és gyulladásmentes íny megéri a fáradságot…