Csavarozható implantátum korona

28 éves nő páciensük a következő panaszokkal kereste fel rendelőnket:

  • Korábban ki kellet húzni a bal alsó 6-os fogát (első nagyőrlő).
  • Több hónap gyógyulás után szeretné pótolni a hiányzó fogat egy implantátumra készített koronával. (Az implantátum előnye, hogy nem kell a szomszéd fogakat lecsiszolni hídkészítéshez.)
  • Esztétikailag is nagyon zavarta a szép fogak között tátongó fekete lyuk.

 

Első találkozó:

Az első találkozó alkalmával CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csontkínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. A CT felvétel alapján kiderült, hogy az őrlő helyén megfelelő a csont magasság és szélesség egy vékony, de hosszú implantátum beültetésére. Az implantátum stabilitása nagyobb volt, mint 30 Ncm, így egyből gyógyulási csavart kaphatott a páciens, hogy az íny tökéletes formára gyógyulhasson a végleges felépítmény számára.

CT felvétel, amelyen az alsó állcsontot látjuk, a csont magasságát, szélességét 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni.

 

Kontroll panoráma felvétel az implantátum beültetése után gyógyulási csavarral. Az implantátum méretei: átmérő: 3,3mm hosszúság:13mm, DIO implantátum.

 

Második kezelés:

Az előírt 3 hónapos gyógyulási idő elteltével el lehetett kezdeni a végleges pótlás készítését. Páciensünk a csavarozható implantátum korona mellett döntött a kedvező javítási lehetőségek miatt. Ha az évek során bármilyen probléma lenne az implantátummal, sérülne a kerámia korona stb., a csavarozható implantátum korona levehető, az alatta lévő implantátum kezelhető, és ugyanazt a koronát a kezelés végeztével vissza is lehet helyezni. Nincs szükség a korona újra készítésére.

Precíziós lenyomatot vettünk az implantátumokról, zárt kanalas lenyomatvételi fej segítségével. A fogtechnikus teljes képet kap az implantátum helyzetéről, valamint a környező fogakról, és pontos, a környezetbe illő koronát tud készíteni.

Az elkészült koronát csak a helyére kellett csavarozni,  és egy töméssel le kellett zárni az átmenő csavar helyét.

FONTOS!

Az implantációs fogpótlás ugyanolyan, ha nem több odafigyelést, gondozást és utókövetést igénylő pótlás, mint a természetes fogakon elhorgonyzott koronák, hidak! A szájüreg higiéniai állapota és az implantátumok hosszú távú sikeressége között nagyon szoros összefüggés van!

Kontroll felvétel a zárt kanalas lenyomati fejről, a lenyomat vétel előtt.

Kontroll panoráma röntgen a kész csavarozható implantátum koronával.

Jobb oldali alsó hatosra készült csavarozható implantátum korona oldalnézetből gipszmintán.

 

Jobb oldali alsó hatosra készült csavarozható implantátum korona felül nézetből gipszmintán.

Jobb oldali alsó hatosra készült csavarozható implantátum korona oldal (nyelv felöl) nézetből gipszmintán.

Jobb oldali alsó hatosra készült csavarozható implantátum korona szájban, a végleges fehér kompozit töméssel ellátva.

 

A csavarozható koronák tetején egy kis lyuk található, ezen keresztül csavarjuk be a koronát a helyére. Ezután a lyukat egy szép fehér kompozittöméssel lefedjük. Sajnos ez nem mindig fed 100%-ban. Ritkán, minimálisan látszik a lyuk, de csak annak aki „keresi” az esztétikai hibát a fogon, normális helyzetben ez a kis lyuk színbéli áttetszése észrevehetetlen beszéd vagy nevetés során.