Csavarozható implantátum korona

Férfi páciensünk 2017. májusban a következő panaszokkal kereste fel a Suba Dentál rendelőjét:

  • A jobb felső második nagyőrlő (17-es fog) gyökérkezelt fognál kisugárzó éles fájdalmat érzett ráharapásra.

Első kezelés

A vizsgálatok során kiderült, hogy a gyökérkezelt fog egy harapásnál kettétört. A fogat sajnos már nem lehetett megmenteni, el kellett távolítani.


Panoráma röntgen 2017 májusából a húzás előttről

 

Második kezelés

4 hónap gyógyulás után CBCT (Cone beam computed tomography) felvétel készült, hogy a csont kínálatot 3 dimenzióban tudjuk vizsgálni az implantálás előtt. A CT felvétel alapján kiderült, hogy a hiányzó őrlőfog helyén elegendő csont magasság és vastagság van az implantátum beültetéshez (DIO implantátumot ültettünk be, mely 5mm átmérőjű és 10 mm hosszúságú volt). Az implantátum primerstabilitása a beültetéskor nagyobb volt, mint 30 Ncm, így egyből ínyformázó csavarral zártuk le az implantátumot a műtét során.

Kontroll panoráma felvétel az implantáció után 2017. szeptember

 

Harmadik kezelés (5 munkanap)

3 hónapos gyógyulási időt követően 2017 decemberében el lehetett készíteni a végleges koronát az implantátumra. P.Z. csavarozható implantátum korona mellett döntött, a következő pozitív tulajdonságai miatt:

  • Könnyű javíthatóság: ha bármilyen sérülés történik a kerámiával, további fogak vesztése miatt egy más típusú vagy kiterjedtebb fogpótlásra van szükség, esetleg aktuális egy régi implantátum korona cseréjére, akkor roncsolás nélkül, egyszerűen eltávolítható a korona.
  • Egy esetleges ínygyulladás vagy implantátum körüli gyulladást is jobban lehet kezelni, a lecsavarozható korona a kezelés befejeztével visszatehető.
  • Precízebb, professzionálisabb tisztítást tesz lehetővé a levétel által.

Mivel gyógyulási csavarral volt lezárva az implantátum, így nem volt szükség még egy sebészeti beavatkozásra. Az ínyen túllógva az ínyformázó az ínyt úgy alakítja, hogy a végleges felépítmény számára ideális kontúr alakuljon ki.

A gyógyuló csavar által szépen megformázott íny az implantátum felett.

 

Zárt kanalas lenyomatvételi fej segítségével elkészült a precíziós lenyomat az implantátumról. Néhány nap elteltével a vázpróba során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, precízen készült-e el a fogpótlás fémváza. Minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán. Itt ellenőrizzük még a harapást, a váz hosszát.

Az átadás során a kész fémkerámia koronát a helyére csavartuk, egy speciális nyomaték kulccsal a megfelelő nyomatékkal megszorítva. Mivel a csavarozható koronák felülete megbontott az átmenő csavar miatt, egy kis fekete lyuk látszik a tetején, ezért a korona becsavarozása után még egy esztétikus fehér töméssel ezt a kis lyukat le kellett zárni.

Páciensünk tökéletesen elégedett az eredménnyel és külön boldoggá tette, hogy még karácsony előtt újra lett foga. J

 

FONTOS!

Az implantációs fogpótlás ugyanolyan, ha nem több odafigyelést, gondozást és utókövetést igénylő pótlás, mint a természetes fogakon elhorgonyzott változatok!

A szájüreg higiéniai állapota és az implantátumok hosszú távú sikeressége között nagyon szoros összefüggés van!

 

 

Csavarozható implant korona a mestermintán, felülnézetből

 

Csavarozható implantátum korona a csavarhúzóval a mestermintán, felülnézetből

 

Csavarozható implant korona a mestermintán oldalnézetből, a lyuk a koronán nem látszik, főleg ha hátsó felső fogakról van szó!

 

Csavarozható implant fémkerámia korona, rózsaszín műínnyel, annak érdekében, hogy a korona pontosan és kényelmesen feküdjön majd a szájban lévő ínyen.

 

Jól látszik, hogy a csavarozható implantátum korona esetében a felépítmény és a korona egyben van, nem szétszedhetőek.

 

Csavarozható implantátum korona és a speciális csavarhúzó, melynek segítségével a korona a helyére csavarozható.

 

Felső csavarozható implantátum korona szájban alul nézetből. Jól látszik a korona megbontottsága, melyen keresztül az átmenő csavar segítségével rögzíteni tudjuk a kész koronát az implantátumba.

 

Felső csavarozható implantátum korona szájban oldalnézetből, teljesen esztétikus, abszolút nem látszik rajta a kis fekete lyuk, amin keresztül becsavartuk.

 

Esztétikus fehér kompozit töméssel fedett, felső csavarozható implantátum korona alul nézetből, tükör segítségével látható csak! Szájban, normális helyzetben sem evés, sem beszéd közben nem látható a fog felszínén lévő fehér tömés!