Foghiányok pótlása, tetracyclin okozta elszíneződés és fogak közötti rés (diasztéma) megszüntetése cirkónium koronákkal

Negyvenes éveiben járó férfi páciensünk a következő panaszokkal kereste fel rendelőnket:

 • Nagyon zavarja fogainak megromlott esztétikai állapota.
 • Nem mer társaságban mosolyogni fogai szürkés, sárgás színe miatt.
 • El szeretné tüntetni a fogai közötti réseket (diasztéma).
 • Szeretné visszakapni önbizalmát fogai esztétikájának javításával.
 • Szeretne szégyenérzet nélkül mosolyogni.
 • Mivel még fiatal, fémmentes koronákat választana azok kedvező esztétikai tulajdonságai miatt.

Előtte

Utána

Esztétikai rehabilitáció cirkónium koronákkal (10 munkanap)

Az első személyes konzultáció és a klinikai vizsgálat során megállapítottuk, hogy minden fog megtartható. Páciensünk a kezelésekkel kapcsolatos felvilágosítása után a fémmentes pótlások, cirkónium koronák mellett döntött. Mivel nagyon sok fogat kell lecsiszolnunk, ilyen esetekben egyik nap az egyik állcsont fogait, másnap a másik állcsont fogait csiszoljuk le, és veszünk róla precíziós lenyomatokat. A fogak lecsiszolása, előkészítése után a precíziós lenyomatokat a páciens összes, esztétikára vonatkozó kérésével és fényképeivel továbbítottuk a fogtechnikai laboratóriumnak.

A végleges koronák elkészüléséig ideiglenes (műanyag) koronákat készítünk (Scutan módszerrel) a lecsiszolt fogakra, hogy védjük azokat, és biztosítani tudjunk egy elfogadható megjelenést. Az ideiglenes koronák a fogorvosi székben készülnek el, rögtön a kezelés után, hogy senki se távozzon lecsiszolt fogcsonkokkal. Ezek a műanyag ideiglenes koronák a kezelések során eltávolíthatók, és vissza is helyezhetők a kezelés végeztével.

A lenyomatvételek után egy gnatológiai kezelést (azaz műszeres harapásrögzítést) végeztünk (Artex arcív segítségével), annak érdekében, hogy a fogtechnikus pontosan lássa az artikulátorban az állcsontok és a lecsiszolt fogak helyzetét, és az elkészülő koronák egy ízülethelyes pozícióban érintkezzenek, mikor a páciens összeharap az új fogaival.

A próbák is nagyon fontos részei a kezelésnek, időben észrevehetők és egyszerűen javíthatók így az esetleges problémák. Az első próba a vázpróba, melynek során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a lenyomatok, pontoson készült-e el a fogpótlás váza, és minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie a mestermintán. A váz hosszának ellenőrzésére is itt kerül sor, megnézzük, hogy elég hosszúak-e a fogak, valamint hogy középen van-e a két nagymetsző, és szép ívben haladnak-e a fogak hátrafelé. Ez alapozza mega későbbi esztétikát is, hiszen ha például a váz túl hosszú, akkor a kerámialeplezés után nagyon hosszú fogakat kapunk, ami nem esztétikus.

Ha a vázpróbán mindent rendben találtunk, akkor kerülhet sor a nyerspróbára. A nyerspróbán a koronák már szinte teljesen készen vannak, a cirkónium (fehér színű) váz már megkapta a kerámia réteget (rá van leplezve a kerámia). Ezen a próbán még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétikai próba). A nyerspróba után már csak az átadás marad, melynek során a koronákat véglegesen a helyükre ragasztjuk. Az átadás során megmutattuk páciensünknek a tisztításra vonatkozó fortélyokat és eszközöket, hogy otthon is tökéletesen tudja ápolni fogait,
Páciensünk a végeredménnyel igen elégedett. Megfogadta, hogy évenként egy alkalommal visszalátogat hozzánk ellenőrzésre és fogkő-eltávolításra.

Mit is érdemes tudni a cirkónium koronákról?

A hétköznapokban csak cirkon koronaként emlegetjük azt a korona típust, melynek váza valójában cirkónium-dioxidból készül, innen jött az elnevezése. Maga a cirkónium a Periódusos rendszerben is megtalálható elem, ráadásul a fémek között, így igen nagy szilárdsággal rendelkezik. Ebben a formájában azonban nem használható fel orvosi célra, ezért egy kémiai eljárás során oxigénnel reakcióba lép, így születik meg a cirkónium-dioxid (cirkónium-oxid, cirkon), amely magas olvadáspontú, nagyon ellenálló, már fémmentes anyag.

Javallatai:

 • Elszíneződött, fémcsappal felépített fogak esetében is alkalmazható.
 • Sötét és elszíneződött, régen gyökérkezelt fogakra is készíthető, mert nem fog szürkésen áttűnni.
 • CAD/CAM eljárással készül a koronák váza, mely azt jelenti, hogy egy számítógéppel vezérelt gép faragja ki azokat nagy (néhány mikron) pontossággal.
 • Szóló koronaként, de akár nagyobb hídban való alkalmazása is lehetséges, valamint az az őrlő régióban is használható megoldás.
 • Saját fogakra és implantátumok felépítésére egyaránt alkalmazható koronatípus.

Fotók:

Előtte

Utána

Előtte

Utána