Régi fémkerámia koronák cseréje fémmentes cirkon koronákra

46 éves nő páciensünk a következő kérésekkel, panaszokkal kereste fel rendelőnket:

  • Régi fémkerámia koronái már nem esztétikusak.

  • Nagyon fontos számára az esztétika helyreállítása, hogy újra bátran merjen mosolyogni.

  • Szép fehér és egységes fogakat szeretne.

  • Fémmentes koronákban gondolkodik

  • Első lépcsőben csak a front koronákra szeretne összpontosítani, a későbbiekben a hátsó fogakra készült hidjait is szeretné majd cserélni.

Előtte

Utána

Az első személyes találkozás alkalmával panorámaröntgent és számos fotót készítettünk a fogak kiindulási állapotáról.

Panorámaröntgen-felvétel a kiindulási állapotról

A röntgen és a száj alapos vizsgálata után kiderült, hogy a fogak jó állapotban vannak ám a koronák esztétikája már megromlott. A jobb felső nagymetszőt egy fémcsappal meg kell erősíteni, hogy biztonsággal koronázható legyen. A cirkónium váz teljesen el tudja takarni a fémcsapot és az elszíneződött fogakat, ezért nem E.Max teljes kerámiakoronát választottunk az új koronák anyagául. A pácienssel átbeszéltük a lehetőségeket, melynek végén meg is született a közös döntés, hogy cirkónium koronák készüljenek a felső metsző fogakra a régi fémkerámia koronák helyett. Az esztétikát legszebben fémmentes pótlással lehet helyreállítani, de mivel a fogak gyökérkezeltek és csaposan felépítettek, a cirkónium koronát választottuk a teljes kerámiával szemben.

Előkészített fogcsonkok. Jól láthatóak a gyökérkezelés okozta elszíneződések, melyek egy teljes kerámia koronán átüthetnek. A cirkónium korona viszont teljes takarást biztosít elszíneződött és fémcsapos fogak esetében is.

Teljes kerámia (pl. E.Max) vagy cirkónium koronát készítsünk?

A cirkónium koronák fényáteresztő képessége a megtévesztésig hasonlít a természetes fogakéhoz, ami a hagyományos fémkerámia koronáról nem mondható el

Mivel páciensünk fehérebb fogakat is szeretne, így fehérítést is ajánlottunk a számára. Az otthoni fehérítés mellett döntött, így lenyomatokat vettünk az otthoni fehérítő sínek elkészítéséhez, majd professzionális fogkő-eltávolítást, polírozást végeztünk, hogy el tudja kezdeni az otthoni fehérítést. A fehérítés végeztével, az új, fehérebb fogszínhez ki tudjuk választani a cirkónium front koronák színét.

Az otthoni fehérítés végeztével elkezdődhetett a régi koronák eltávolítása, és a fogak előkészítése az új koronákhoz. A fogak lecsiszolása, előkészítése után úgynevezett precíziós lenyomatot vettünk, melyet a páciens összes, esztétikára vonatkozó kérésével, kérdésével és a kezelést megelőzően készített fényképével továbbítottunk a fogtechnikai laboratóriumnak. A végleges koronák elkészüléséig mindig ideiglenes akrilát koronákat készítünk (Scutan módszerrel) a lecsiszolt fogakra, hogy védjük azokat, és biztosítani tudjunk egy, a páciens számára is elfogadható megjelenést. Az ideiglenes koronák a fogorvosi székben készülnek el, rögtön a kezelést követően, hogy ne távozzon a páciens lecsiszolt fogcsonkokkal. Ezek az akrilát ideiglenes koronák a próbafázisok során többször eltávolíthatók és vissza is helyezhetők.

A fogszín kiválasztása a fogak fehérítése után. A régi koronák helyén már az ideiglenes koronák láthatók

A próbák elengedhetetlen részei a kezeléseknek, általuk időben észrevehetők és egyszerűen javíthatók a felmerülő problémák.

Az első próba koronák készítése esetén a vázpróba, melynek során ellenőrizzük, hogy pontosak voltak-e a korábban levett lenyomatok, pontosan készült-e el a fogpótlás cirkónium váza. Minden fogpótlásnak tökéletesen kell illeszkednie az úgynevezett mestermintán. A váz hosszának ellenőrzésére is itt van lehetőségünk, megnézzük, hogy elégendő hosszúságúak-e a fogak, valamint hogy középen van-e a két nagymetsző, és megfelelő ívben haladnak-e a fogak hátrafelé. Ez alapozza meg a későbbi esztétikát! Amennyiben például a váz túl hosszú, ez a kerámialeplezés után nagyon hosszú fogakat eredményezhet. Ha a vázpróbán mindent rendben találtunk, sor kerülhet a nyerspróbára. A cirkónium koronák fehér színű vázát egy CAD/CAM számítógép vezérelt gép faragja ki.

A cirkónium korona fehér belseje (fehér váza)

A nyerspróbán a koronák már kis híján készen vannak, a cirkónium (fehér színű) váz már megkapta a kerámia réteget (rá van leplezve a kerámia). Ennek a próbának az alkalmával még jobban ellenőrizhető a páciens harapása (funkció), a koronák alakja, színe, a középvonal és a mosolyvonal (esztétikai próba).

A nyerspróba után már csak az átadás marad, melynek során a koronákat végleges cementtel a helyükre ragasztjuk. Az átadás során megmutattuk páciensünknek a tisztításra vonatkozó praktikákat és eszközöket, hogy otthon is tökéletesen tudja ápolni az új fogait.

A hatékony fogápolásról

A fogköztisztító (interdentális) kefe és használata

Felső front cirkónium koronák a mestermintán a beragasztás előtt. Cirkónium váz esetén nem látszik fekete vagy szürke korona szél, akkor sem, ha visszahúzódik az íny

Öntött fémcsap a mestermintán, mely a jobb felső nagymetsző megerősítésére készül

Öntött fémcsap, mely a jobb felső nagymetsző megerősítésére készül

Kontroll panorámaröntgen-felvétel a saját fogakra készült cirkónium koronákról

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána

Előtte

Utána